Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Москва лякає «східняків» бандерівськими погромами…

І для дестабілізації в Україні засилає поміж «західняків» тисячу провокаторів

Сепаратистська пожежа, яка нині займається на сході України, ризикує спалахнути ще дужче — через підкинуті «дрова» з протилежного боку країни, з Галичини. За сценарієм Кремля розкочегарити пристрасті тут готові «заслані козачки» — спеціально навчені московськими інструкторами диверсанти із «західняцьким» акцентом. Як повідомив народний депутат Геннадій Москаль, посилаючись на свої надійні джерела, у найближчі дні їх під виглядом туристів збираються через Чернігів, білоруський кордон закинути у Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ. Мета — зчинити там «націоналістичний рейвах», а відтак, ще більше дестабілізувати ситуацію у країні. Деякі новітні яничари начебто вже десантувалися у наші краї і чекають команди «фас»…

Нагоду для вчинення скандалу підібрано слушну — чергову річницю створення дивізії «Галичина», яку націоналістичні партії відзначають 28 квітня. Відставний генерал міліції Москаль каже, що близько тисячі кремлівських провокаторів, втершись у довір’я, збираються взяти активну участь у маршах на честь дивізійників і під час цих акцій підбурювати до… розправи над «москалями», комуністами, «регіоналами». Не виключено, що будуть підпали офісів. А це якраз те, що треба Путіну! Розтиражовані у світових ЗМІ сюжети про таку «нетерпимість», за задумом російських спецслужб, мають скомпрометувати нинішню українську владу, викликати відразу однієї частини України до іншої, спровокувати додаткову агресію. А ще — виправдати дотеперішні дії сепаратистів, які мотивують свої неправомірні вчинки захистом від «неонацистів-бандерівців». Є й інша мета — створити привід для прямої інтервенції російських військ, які можуть увійти у південно-східні регіони України під фальшивою вивіскою «миротворців».

Такі провокації у західних областях начебто планують повторити у День міжнародної солідарності трудящих 1 травня, а також у День перемоги, до якого галичани ставляться неоднозначно. Є побоювання, що російські спецслужби через своїх агентів організують такі ж сутички біля військових могил, які відбувалися у Львові кілька років тому і викликали негативний резонанс.

Геннадій Москаль каже, що оприлюднив ці диверсійні плани заздалегідь, щоб запобігти їх втіленню. Своєю чергою, він звернувся до лідерів політичних сил, які планували публічні акції у найближчі дні, із закликом відмовитися від їх проведення. А рядових громадян — бути обачними, відповідальними, не купуватися на інспіровані трюки. Окреме звернення адресовано вищому керівництву нашої держави, її спецслужбам — аби вони зірвали підступні кремлівські задуми.

Здається, цей сигнал почуто. Голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех (вона ж народний депутат від «Свободи») заявила, що «тягнибоківці» жодних заходів 28 квітня не проводитимуть. Аби не нагнітати напруження у такий складний для країни час, скасували свої акції інші партії і рухи, зокрема «Правий сектор». Громадська організація «Пам’ять», яка займається відтворенням знакових подій минулого, цього разу до інсценізацій не вдаватиметься.

І все ж дехто, схоже, вирішив ризикнути. Виношується ідея перенести заходи з відзначення річниці створення дивізії «Галичина» із центру Львова до села Ясенова Бродівського району, на гору Жбир, а також у село Червоне на Золочівщині. Ініціатори задуму вважають, що у такий спосіб унеможливлять російські провокації. Наївна, більше того — хибна думка! Для диверсантів немає перепон, задля вчинення шабашу їм нескладно забратися і на край світу. Підстерегли ж колись Тягнибока його опоненти з відеокамерами на горі Яворині…

Василь АБРАМІВ, голова івано-франківського обласного осередку «Правого сектору»

Щоб не дати шансу провокаторам, «Правий сектор» Прикарпаття не братиме участі у відзначенні річниці створення дивізії «Галичина». Переважна більшість наших активістів перебуває зараз у Києві. Найбільшою провокацією можуть стати інформаційні «качки», запущені російськими ЗМІ. Навіть якщо нічого у нас не відбуватиметься, там для створення ефекту правдоподібності можуть використати картинки дворічної давності…

Коментарі для «ВЗ»

Василь ЛАБАЙЧУК, лідер тернопільського обласного осередку «Правого сектору»

Будемо робити все, що у наших силах, аби жодні провокації на Тернопільщині не відбулися. Комуністам і «регіоналам» вдавалося їх вчиняти, коли мали свою владу, в руках якої була вся правоохоронна система. Теперішня міліція і спецслужби повинні попрацювати так, аби провокативні заходи, які траплялися дотепер на 9 травня, не повторилися. Ми нічого не маємо проти, щоб хтось провідав могили радянських воїнів, помолився, поклав квіти. Не маємо нічого проти ветеранів, які згадають полеглих, з котрими пліч-о-пліч боролися проти фашизму. Але не допустимо жодної імперської, радянської символіки! Звичайно, кидатися, як бик на червону ганчірку, через це не будемо. Але якщо буде спроба комуняцького шабашу, — готові цьому протистояти.

Артем ЛУЦАК, керівник львівської обласної організації «Правого сектору»

28 квітня ми не плануємо проведення жодних маршів. Можливо, на місцях боїв дивізійників і їх поховань відбудеться панахида. Наше головне завдання — запобігти можливим провокаціям у цей день, а також 1 і 9 травня. Свої дії координуємо із СБУ, МВС.

Схожі новини