Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кримські татари хочуть "самовизначатися" у складі України

  • 16.03.2014, 11:50
  • 1 162

Меджліс звернувся до ВР із закликом закріпити статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму

Меджліс засудив акт агресії з боку РФ і план з анексії Криму і категорично відкинув будь-які спроби визначити майбутнє Криму "без вільного волевиявлення кримськотатарського народу".

Про це йдеться у зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до українського народу та Верховної Ради України.

"Підтверджуємо своє визнання України як суверенної і незалежної держави в існуючих кордонах, рішуче засуджуємо акт агресії з боку РФ і план з анексії Криму", — наголошується в заяві.

Дані дії Меджліс розглядає як "грубе порушення міжнародного права, яке дестабілізує існуючу систему міждержавних відносин".

Також Меджліс заявляє, що не визнає кримський референдум 16 березня легітимним і таким, що відповідає міжнародному праву і Конституції України, який "проводиться з метою змінити територіальну приналежність Криму".

У зверненні підкреслюється, що "право вирішувати, у якій державі жити кримськотатарському народу, належить виключно самим кримським татарам".

"Відновлення прав кримськотатарського народу і реалізація їм права на самовизначення на своїй історичній Батьківщині мають здійснюватися у складі суверенної і незалежної Української держави", — наголошується у зверненні.

"Будь-яка влада в Криму має формуватися і здійснювати свою діяльність лише за умови вільно вираженої волі і згоди кримськотатарського народу", — підкреслив лідер Меджлісу Рефат Чубаров.

Також Меджліс звернувся до Верховної Ради України із закликом приєднатися до Декларації ООН про права корінних народів і закріпити статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму.

Джерело: Українська правда

Схожі новини