Передплата 2024 ВЗ

В юності крав шапки. На старості – державні гроші й українські святині…

Резиденція, з якої втік екс-президент Віктор Янукович, шокувала світ несподіваними знахідками

Те, про що здогадувалися українці, перестало бути таємницею. Знайдено документальні підтвердження злочинної діяльності колишнього президента України Віктора Януковича, який, злякавшись гніву Євромайдану, втік світ за очі. Відвідувачі його покинутої багатогектарної резиденції «Межигір’я» жахнулися від побаченого. Глава держави з його скромною декларацією про доходи жив у непомірних розкошах, які не снилися навіть арабським шейхам. Йдеться про шикарні багатоповерхові вілли, оздоблені золотом, діамантами, мармуром, нафаршировані кілограмовими золотими монетами, золотими злитками і навіть золотими… батонами. А також про колекції зброї, дорогих прикрас, художніх цінностей. Про сауни, масажні кабінети, басейни, барокамери, соляну печеру, вагон-пасіку, зоопарк, зимовий сад, котельні, власну АЗС, розплідник породних собак, мисливські угіддя, ферми, поля для гольфу, величезний автомобільний, вертолітний парки, лабораторії для перевірки їжі. Вартість нажитого добра вимірюється сотнями мільйонів доларів.

Значну частину своїх статків і документів Янукович потаємно, під покровом ночі, вивіз минулої п’ятниці на вантажівках і гелікоптерах. Але і та «дещиця», яку не встиг узяти зі собою й намагався спалити-втопити, приголомшує. На дні водойм «Межигір’я» дві бригади водолазів, крім зброї на цілу роту і боєприпасів (є навіть кулеметні стрічки), знайшли понад дві сотні тек з документами. На кожному папері — докази непомірних хабарів, які брав-давав Янукович і його Сім’я.

На сайті www.yanukovychleaks.org. волонтери і журналісти опублікували перші півтисячі сторінок «чорної бухгалтерії» екс-президента. Стало відомо, що на Януковича, його коханку-офіціантку Любов Полєжай та її малолітню доньку Марію, які жили у «Межигір’ї», працювали 144 осіб обслуги. У відомостях зазначено фіктивну зарплату цих людей (від 1,5 до 3 тис. грн.), а поруч — справжню (верхня її межа сягала 32 тис. грн.). Вражають і суми, за які «благодійники» обставляли інтер’єри Януковича. За одну тільки вазу у вітальні президента заплатили… 816 тис. грн.

У звітах детально показано рух «лівих» грошей: хто кому їх переказував, з якою метою. У деяких графах прямо так і написано — «взятка». В основному ці кошти проходили через благодійний фонд «Дорога майбутнього», який очолювала пасія президента…

Як засвідчують документи, знайдені в «Межигір’ї», всі продукти, перед тим, як їх подавали на стіл Януковичу, проходили бактеріологічні і біологічні випробування, у них вимірювали рівень радіації. Вода, яку мав пити Янукович, проходила 12 видів очистки. А щоб догодити президенту з його улюб­леною мамалигою, її пропонували на вибір… 15 сортів.

Крім фінансових оборудок, Янукович причетний і до крадіжки духовних скарбів нашого народу. У сховищах екс-президента виявлено національний раритет світового значення — оригінал першої української книги «Апостол», що її видав 1574 року Іван Федоров. «Вкрасти «Апостол» — все одно, що вкрасти Софіївський собор!” — з обуренням написав журналіст Дмит­ро Гнап.

У запасниках Януковича знайдено інші культурні багатства, зокрема, Євангеліє 1704 року.

«Межигір’я» треба віддати під музей корупції»

У резиденції екс-президента виявили розписки про хабарі

Про те, як рятували корупційні документи у резиденції екс-глави держави Януковича, кореспондент «Високого Замку» розмовляв з учасницею цієї акції — членом Громадського сектору Євромайдану Яриною Ясиневич. Цю активістку добре знають по роботі у Центрі досліджень визвольного руху. Окрім іншого, там відновлювали знайдені у старих бідонах архіви УПА, які з плином часу перетворилися на камінь або болотяне місиво. Завдяки реставраторам Центру (інколи їхня робота тривала і рік) вдавалося відновити списки загиблих партизанів, внутрішню документацію, листи повстанців. Нині Ярина з колегами відновлює дещо іншу, не героїчну історію…

—Було все так, — розпо­ві­дає пані Ярина. — Під час відвідин «Ме­жигір’я» група журналістів на чолі з Дмитром Гнапом побачила у ставку на території «Межигір’я» викинуті папки з президентськими документами. Дістали, щоб прочитати, деякі з них виявилися пошкодженими. Дехто помилково думає, що розкислі папери слід сушити біля батареї. Боронь Боже! Для цього існує спеціальна технологія. Ми перекладали їх сухими листками і висушували тепловими гарматами, які привезли із бібліотеки імені академіка Вернадського.

Йдеться про майже двісті тек, у кожній з яких по 200-300 аркушів. Серед паперів — фінансово-господарська документація президента, довідки про проведені транзакції. А також інформація щодо журналістів, які писали критичні матеріали про Януковича. Частину цих документів ми уже зісканували, виставили для ознайомлення на спеціальному сайті.

— Яке значення можуть мати ці папери?

— Вони характеризують стиль життя, захмарні витрати Януковича і його оточення у той час, коли в наших лікарнях бракує найелементарнішого, коли не вистачає коштів для пенсій і соціальних допомог. За цими паперами можна простежити зв’язки президента з комерційними та іншими структурами, про які ще не знаємо.

Сподіваюся, відновлені нами документи зацікавлять правників, можливо, стануть для них речовими доказами у майбутніх судових процесах. Щоб скласти уяву про масштаби корупційних дій, треба систематизувати ці документи. Очевидно, найважливіші з них знищено…

— Особисто вас що найбільше вразило зі знайденого?

— Нотатка про виділення двох мільйонів доларів якійсь Людмилі… А ще — неймовірно гнітюча атмосфера у «Межигір’ї». Мені не раз доводилося подорожувати Європою. Бувала у колишніх королівських палацах і замках, де зараз розташовані музеї. «Межигір’я» будувалося з таким же, царським, розмахом, — але без жодного смаку. Всі оці позолоти на стінах, меблях, позолочені ножі, дорога порцеляна та інші «навороти» тиснуть на голову…

— Як би ви розпорядилися «Межигір’ям»?

— Там чудовий ландшафт, але я проти того, щоб, як пропонує дехто, облаштувати у цьому місці дитячий санаторій. Краще віддати ці будівлі під музей корупції.

Схожі новини