Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З речами – на вихід, з портфелями – на вхід

Парламент звільнив політв’язнів, «прорідив» КС і проголосував за «кадри»

Засідання Верховної Ради тривало дві години. Але за цей час депутати стахановськими темпами ухвалили цілий список кадрових (і не лише) рішень. Проголосували за виділення коштів на президентські вибори, дали «вольну» політв’язням, ревізували Конституційний Суд, призначили голів СБУ, Генпрокуратури і Нацбанку.

Перед тим, як розійтися до вівторка, парламент ухвалив постанову «Про звільнення політв’язнів». Серед тих, для кого це рішення стане перепусткою на волю, — батько і син Павліченки, яких засадили за вбивство судді.

Сергій ТАРАН, політолог

— Якщо говорити про перші кадрові призначення, то вони логічні. Потрібно стабілізувати ситуацію, навести лад у безпеці і фінансах. Тому зволікати ніколи. Наскільки ефективні ці призначення, побачимо вже найближчим часом.

— Як швидко вирішиться питання щодо нового Кабміну?

— Якщо через день-два не буде сформований уряд, ситуація стане тривожною. Україна перебуває на межі фінансового дефолту, їй треба терміново брати десь гроші. Гроші готові дати, але для цього потрібен повноцінний уряд.

— У Верховній Раді почалися активні тілорухи щодо перекроювання депутатського корпусу. Вже навіть про «скупщину» заявляють (зокрема, на сторінці Євромайдану у соцмережах з’явилася інформація про спроби сформувати фракцію під Литвина-Єремеєва за щедрі гонорари: мільйон доларів одразу, плюс — 30 тисяч доларів щомісячного бонусу).

— Було б наївно вважати, що депутати, які «кнопкодавили», купували собі вибори, займалися корупцією, були частиною злочинної системи, за одну ніч прозріли і стали іншими людьми. Проблема корупції у парламенті зменшиться, лише коли будуть дочасні вибори. Але вже зараз депутати мали б розуміти, що їхні дії (незалежно від партійної приналежності) — під особливим контролем Майдану.

Дмитро Крепак, голова правління ПАТ «Кредобанк»

В нинішній складній ситуації призначення на посаду голови Національного банку людини, що має досвід роботи в комерційних банках, є дуже важливим. Степан Кубів має не просто величезний досвід роботи — він очолював найбільший банк Західної України, має досвід взаємодії з європейськими інвесторами та добре розуміє потреби комерційних банків. Ці якості особливо важливі для того, щоб НБУ зміг ефективно допомогти банківській системі в цих непростих умовах.

Схожі новини