Передплата 2024 «Добрий господар»

«Перше, на що він дивиться, приходячи до тями, це руки...»

Один з постраждалих від вибуху в Будинку профспілок лікується у Польщі, другий – у Львові

Постраждалого від вибуху в Будинку профспілок 15-річного львів’янина Назара Держила із Львівської лікарні швидкої медичної допомоги транспортували до Польщі — у Військовий госпіталь у Вроцлаві. Уночі, 9 лютого, він разом з батьками та медиками на реанімобілі перетнув державний кордон України. Про це повідомили народні депутати Юрій Михальчишин (ВО “Свобода”) і Михайло Хміль (ВО “Батьківщина”). Депутати і активісти супроводжували реанімобіль до пункту пропуску на українсько-польському кордоні, оскільки у Львові існувала реальна загроза арешту Назара. За словами Михальчишина, львівські медики поінформували про пацієнта польських колег, військовий госпіталь Вроцлава погодився надати йому безоплатну медичну допомогу.

Нагадаємо, внаслідок вибуху у столичному Будинку профспілок 6 лютого постраждало двоє львів’ян — 21-річний Роман Дзівінський та 15-річний Назар Держило. Як розповів депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук, невідомий чоловік передав Роману пакунок з написом “Ліки” зі словами: “Ви молодці, ви герої”. Через декілька хвилин коробка вибухнула... Трагедія сталася о 9.30 на п’ятому поверсі Будинку профспілок, де розташований штаб “Правого сектору”.

«Львівські медики зробили справжній подвиг, — розповів Юрій Михальчишин. — Вони на власний страх і ризик домоглися, аби Назар отримав кваліфіковану допомогу за кордоном. Вони зробили усе можливе, аби не допустити арешту потерпілих від вибуху в Будинку профспілок. Думаю, що найбільшим подарунком для них стане одужання Назара.

Внаслідок вибуху хлопець втратив ліве око, однак шанси врятувати праве — дуже високі. У нього також діагностовано відкриту черепно-мозкову травму та злам виличної кістки. У Польщі на потерпілого чекають кілька операцій, що їх проведуть місцеві щелепно-лицеві та нейрохірурги. Як запевняють лікарі, Військовий госпіталь Вроцлава входить до переліку найкращих клінік Європи”.

Як розповів народний депутат Олександр Бригинець, Назар поїхав з дому на Майдан, не попередивши батьків. Передзвонив їм пізно ввечері з поїзда, сказав мамі, щоб не хвилювалася. Приїхав у Київ о 7-й годині ранку 6 лютого, а вже о 9.30 у Будинку профспілок пролунав вибух... Хлопець — студент Львівського техніко-економічного коледжу. Його батько — Іван Держило — військовослужбовець.

У Львові обидвох постраждалих хлопців відвідав лікар за фахом, народний депутат від ВО “Батьківщина” Роман Ілик. За його словами, Назара оглянув консиліум лікарів, все необхідне для лікування було.

За словами Василя Обаранця, головного лікаря лікарні, де перебуває Роман Дзівінський, у потерпілого важка комбінована травма, опіки очей, опіки обличчя, закрита черепно-мозкова травма, травма обох кистей — однієї кисті немає, на іншій руці немає трьох пальців. “Я був у Романа тричі. Короткочасно повертається до свідомості. Перше, на що він дивиться, приходячи до тями, це руки. Точніше, те, що від них залишилось, — розповідає Роман Ілик журналісту “ВЗ”. — Ліки, обладнання, спеціалісти — все є. Зрозуміло, Роман став інвалідом. Міліція у лікарню навідувалася, але побачили, що він майже без свідомості, тому особливої активності вони не проявляють. Біля Романа весь час рідні — батько, мати, тітка. Активісти чергують”.

Роман у 2012 році звільнився зі служби в армії.
Роман у 2012 році звільнився зі служби в армії.

Журналіст “ВЗ” зранку у неділю, 9 лютого, навідалася до лікарні, де перебуває Роман Дзівінський. На вході до приміщення та на поверсі, де розташована реанімація, чергують до двадцяти міцних чоловіків — активісти Євромайдану. Активіст Тарас розповів мені, що чергують позмінно і цілодобово, нікого не пропускають, крім лікарів...

А тим часом...

Біля барикад на вул. Грушевського самооборона Майдану знайшла приміщення, де, ймовірно, виготовляли вибухівку, підкинуту кілька днів тому активістам у Будинок профспілок. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп Володимир Ар’єв. У закинутій будівлі за готелем “Дніпро” було багато комп’ютерів із відеозйомкою активістів Майдану, яка зберігалася на жорстких дисках. Носії вилучили для дослідження. Самооборонці заявили, що за всіма ознаками тут готували вибухівку, підкинуту кілька днів тому в Будинок профспілок. “Ця закинута будівля належить фірмі “Грааль”, до якої причетна сім’я Дмитра Табачника, — йдеться у повідомленні. — Цікаво, що два дні тому там була пожежа, через яку вигоріли комунікаційні дроти. Але зв’язок у “серверній” кімнаті працював добре. Не виключено, що один з інфоцентрів “ескадронів смерті” був саме там”.

Вибухівку передав чоловік в арафатці

Вибухівку у пакеті Роману Дзівінському передав чоловік середнього зросту і статури (близько 1,75 метра), в арафатці, капюшоні і сірій куртці. Пакет він передав Роману неподалік Будинку профспілок. Про це на своїй сторінці у ФБ повідом­ляє адвокат постраждалого Романа Дзівінського Євгенія Закревська. «Я розмовляла з постраждалим “на виході” із наркозу і потім протягом декількох годин. Жодних підстав не вірити сказаному в мене немає», — додала Закревська. За її словами, той чоловік «говорив українською, але так, як це зазвичай роблять російськомовні — більш виразно, ніж потрібно. Побачив бейдж “Правого сектору”, перепитав, чи справді хлопець з “Правого сектору”. Упевнившись, передав коробку коричневого кольору, сказавши щось на кшталт: «Хлопці — герої, матимете собі презент». Повернувшись до будинку профспілок, розпакувавши коробку, хлопець виявив у ній предмет, схожий на тубус для великої кубинської сигари, як він її собі уявляв. Почав розкривати правою рукою, тримаючи в лівій, і стався вибух, яким йому відірвало ліву кисть і пальці правої руки, обпекло око».

Закревська також зазначила, що вона уточнила в Будинку профспілок інформацію стосовно того, що вибуховий пристрій нібито був у коробці з медикаментами. «Отримала відповідь, що з постраждалим до мене ніхто не розмовляв, бо це було фактично неможливо, — пише адвокат. — Інформація щодо коробки із медикаментами — ймовірне припущення, бо найчастіше передають саме медикаменти».

Схожі новини