Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Протокол із «проколом»

Отця Михайла Димида очікує продовження судової тяганини

Отець Михайло Димид разом із родиною та громадою відбув ще одне засідання у Франківському райсуді Львова. Цього разу журналісти та всі, хто прийшов підтримати духовного пастиря Євромайдану, чекали на вирок. Після майже двох годин за зачиненими дверима суддя постановив: розгляд справи відтермінувати, протокол ДАІ відіслати на дооформлення. Частина присутніх вважають рішення суду компромісним, а від того — образливим. Юристи та експерти впевнені, що в рамках правового поля це — максимум, який можна було зробити.

Із самого ранку біля приміщення суду зібралося чимало небайдужих — люди прийшли підтримати духовного наставника. Серед присутніх були й ті, хто знає отця Михайла особисто. Наприклад, студент Максим Бадік: «Уже багато років отець Михайло проповідує в церкві, в яку ходить моя родина — церкві Святого Климентія. Мені сімнадцять, батьки на Київ не пускають, а зараз канікули, тож я тільки радий допомогти й підтримати добру людину». Разом із громадськістю на вулиці вироку очікували й священики, вони провадили молитву й закликали людей не ігнорувати таку подію. Охоронці не перешкоджали перебуванню людей у залі засідань, тож під час перерви громадськість мала змогу обговорити з експертами справу отця Михайла.

Нагадаємо, отця Димида звинувачують у відмові зупинитися на вимогу ДАІ 29 грудня о 12.30 під Києвом. При цьому під час складання й оформлення протоколу інспектор ДАІ пан Лучишин, як виявилося, порушив низку законодавчих норм. Зокрема, протокол оформлявся без відома й особистої присутності звинувачуваного. Ще більший «прокол» — неправильно вказане ім’я в протоколі. Отець Михайло з цього приводу жартує: «У той час, як мене «помітили» в Нових Петрівцях, я перебував у Києві у колоні автівок. Рухались ми зі швидкістю людської ходи, тому навіть якби захотів хто зупинити, достатньо було постукати пальцями у вікно, а не свистіти чи махати жезлом». Також отець Михайло вважає, що навіть такі адміністративні справи мусять набувати розголосу й відповідного резонансу: «Це добре, що існує певний ажіотаж навколо моєї справи, бо часто доля майданівців вирішується нишком. Суд виграємо, а я готуватиму позов, аби встановити справедливість. До мене прийшли, фільмували мою родину, ці люди мають бути покарані».

Пан Лучишин, своєю чергою, запевняв суд, що «протокол складав зі слів керівництва, виконуючи наказ», жодних імен інспектор ДАІ при цьому не назвав. Добре дісталося пану Лучишину й від ЗМІ, з якими він спілкуватися не забажав. У перерві з уст журналістів лунали запитання на кшталт: «Чи готові ви, пане Лучишин, до сповіді?» і «Чи розраховуєте на “самый гуманный суд в мире”?».

Згідно зі статтею 122/2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за невиконання вимог працівника служби ДАІ передбачається штраф від 153 до 187 гривень або позбавлення права керування на строк від 3 до 6 місяців. Адвокат отця Михайла Богдан Чубик упевнений, що до стягнень або будь-яких інших санкцій справа не дійде: «Звичайно, справу можна було б закрити вже, якби був правильно складений протокол. Але суддя не може затверджувати рішення, керуючись недійсними документами. Саме тому, на мою думку, сьогоднішнє рішення, незважаючи на об’єктивні докази й твердження свідків, єдино правильне».

Схожі новини