Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На валютному ринку — паніка!

Через неконтрольоване падіння гривні держава може не впоратись із зовнішніми боргами

Курс долара в Україні взяв бар’єр у 9 гривень і, схоже, зупинятись не збирається. Експерти не беруться робити валютні прогнози навіть на найближчі дні. Українці, яким чиновники з Нацбанку увесь минулий рік розповідали, що треба тримати заощадження в гривні і курс під контролем, розгублені. На міжбанку скуповують безпрецедентні суми валюти — 4-5 мільярдів доларів за один день. Це свідчить про те, що з України масово виводять капітал. Чи витримає економіка країни такий обвал курсу?

«Падіння нацвалюти та рейтингів України відбувається через політичну нестабільність. Економічних причин для цього немає”, — заявив в. о. прем’єра, екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов. Він нагадав, що НБУ оприлюднив платіжний баланс за 2013 рік, і він має позитивне сальдо у 2 мільярди доларів, хоч у 2012-му був “мінус” у 4 мільярди. Утім, статистику Нацбанку більшість аналітиків поставили під сумнів — адже торік впали як обсяги імпорту, так і експорту. Жодних серйозних інвестицій не було, європейські банки продавали свої українські “дочки” і виходили з ринку. Так, було три мільярди доларів від РФ наприкінці року, однак навряд чи вони могли аж настільки поліпшити платіжний баланс.

“Курс долара контролювали, контролювали і, в результаті, втратили контроль,­ — каже екс-голова НБУ Сергій Яременко. — Проблема була якраз в економіці — у постійному нарощуванні боргів, і у падінні резервів НБУ. Я давно говорив: не може нормально функціонувати економіка, коли прибуток у приватному секторі нижчий, ніж відсотки за депозитами. Ну не вигідно у такій ситуації щось вкладати в економіку, простіше покласти гроші на депозит. Як наслідок, економічного зростання нема, податків, якими можна наповнити бюджет, нема, дефіцит зростає. До цього всього додалась ще й політична криза. Те, що Росія дала нам ті три мільярди доларів, дещо заспокоїло ситуацію. Але тепер маємо другу хвилю кризи. Росія дала зрозуміти, що грошей не дасть. ЄС теж. Де брати гроші — незрозуміло. Через розхитування політичної ситуації корпоративні і приватні клієнти почали переводити гривню у валюту. Утім, те, що відбувається на валютному ринку зараз, — це уже панічні і спекулятивні настрої. Саме вони найнебезпечніші. Зрозуміло, що банки хочуть якомога більше виграти на різниці валютних курсів. І мені не до кінця зрозуміла поведінка НБУ у цій ситуації. Національний банк має достатньо механізмів, аби відтиснути з міжбанківського ринку спекулянтів. Лише збивши спекулятивний попит, НБУ мав би виходити на міжбанк з інтервенціями. Тільки так можна втримати курс. Питання, чому він цього не робить?”.

Експерт аналітичного центру Forex club Марина Сальникова переконана — девальвація гривні пов’язана насамперед з політичною кризою. “Обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку зростали в міру того, як загострювалась політична криза в країні. Попит на валюту зріс, а пропозиція залишилась низькою. Не усі заявки на придбання валюти були задоволені. Скажімо, 4 лютого обсяг торгів становив 1,63 мільярда доларів (у попередні дні було 4-5 млрд. за торги), — каже Марія Сальникова. — Ресурси НБУ обмежені. Він не може задовольнити усі заявки. Тому робити якість прогнози, доки не налагодиться ситуація в країні, важко”.

Звичайно, розпродувати валюту на міжбанку, аби врятувати курс гривні, для НБУ — недопустима розкіш. Золотовалютні резерви країни — близько 20 мільярдів доларів. Причому власне у валюті — приблизно 8 мільярдів. Решта — у цінних паперах. Однак, крім інтервенцій, НБУ має достатньо адміністративних методів впливу на ринок. Торік було кілька випадків, коли банки позбавляли доступу на міжбанк за те, що підозрювали їх у спекуляціях. Тепер цей метод чомусь не застосовують. Крім того, деякі з банків-учасників скаржаться, що НБУ продає валюту за зниженим курсом лише для “своїх”, а це ще більше підігріває ажіотаж на ринку. То, може, користуючись політичною нестабільністю, керівництво НБУ (а це близькі до “сім’ї” люди) свідомо розхитує курс? Адже кому вигідне падіння гривні? Тільки експортерам, бо тоді собівартість їхньої продукції автоматично падає. А кому належать найбільші підприємства-експортери? Купці олігархів. І байдуже, що таке різке знецінення гривні може мати критичні наслідки для країни.

“Подорожчання долара до 9 гривень автоматично збільшує витрати на обслуговування зовнішнього боргу. Уже зрозуміло, що коштів, закладених у бюджеті на цей рік на обслуговування боргів, не вистачить. Крім того, будь-яке знецінення національної валюти завжди підвищує інфляцію. Тобто варто очікувати підвищення цін, отже, кожен українець автоматично стає біднішим, знижується його купівельна спроможність, — каже Сергій Яременко. — На жаль, зараз ми стали свідками політичної гри, коли влада каже: у всьому винен Майдан. Опозиція каже: у всьому винна влада. Нема часу шукати винних, треба якнайшвидше вирішувати кризу, поки не почався незворотний процес”.

За словами екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, нинішня ситуація нагадує йому кризу 1998 року, коли гривня девальвувала у 3,5 раза. Тоді країна оклигувала майже п’ять років...

З Росії теж втікають гроші

Якщо в Україні девальвацію можна пояснити політичною кризою, то чому катастрофічно падає російський рубль, здається, не розуміють навіть тамтешні банкіри. Адже Центробанк РФ продає на міжбанку безпрецедентні суми валюти, а рубль все одно валиться. Від початку року він девальвував на 8%. Приблизно на стільки ж, на скільки й гривня. За словами Марини Сальникової, річ у політиці Федеральної резервної системи США, через яку почався відтік капіталу з країн, що розвиваються. Тому зараз падають валюти ПАР, Туреччини, Індії, Аргентини... Утім, ще однією причиною падіння рубля стали заходи Центрального банку Росії. Він так активно почав боротись з відмиванням коштів, що компанії почали виводити капітал з російських банків в офшори.

Бензин подорожчає на 50 копійок. У кращому випадку

Знецінення гривні в першу чергу позначиться на цінах імпортних товарів, відпочинку за кордоном тощо. Стрибок долара уже вдарив по кишені українських водіїв — за тиждень ціни на пальне зросли приблизно на 15 копійок. За станом на 5 лютого, середня вартість бензину А-95 на українських АЗС становила

10,81 гривні за літр. Найдорожче коштує пальне у Донецькій області, найдешевше — у Сумській.

За словами керівника агенції “А-95” Сергія Куюна, навіть якщо курс зафіксується на позначці 8,8 гривні за долар, є усі передумови зростання ціни на 50 копійок за літр. Стримує ціни на пальне те, що на зовнішньому ринку є певне зниження цін на нафтопродукти, тому стрибок долара наразі не такий відчутний. Крім того, узимку попит на бензин відносно низький, тому запаси оновлюються повільно. Якби такий стрибок курсу стався навесні чи влітку, зростання цін було б відчутнішим.

Схожі новини