Передплата 2024 ВЗ

«Тітушки»: шлях від провокаторів до найманих убивць

Українські правоохоронці використовують люмпен і криміналітет як власний підрозділ

У ніч з 22 на 23 січня активісти столичного Автомайдану через соціальні мережі отримали тривожне повідомлення: біля 17-ї лікарні (у цей медзаклад звозять поранених у сутичках з міліцією активістів) стоять чотири автомобілі з розбитими фарами. “Зі слів людей, які там стоять, водіїв забрали люди у формі”, — йшлося у повідомленні. Через кілька хвилин у раціях автомайданівців почулося: “Переслідуємо автобус з “Беркутом”! Необхідна допомога!” Автомайданівці завели двигуни своїх машин і вирушили на допомогу. А потрапили у засідку...

Пізніше стало відомо, що для затримання активістів Автомайдану правоохоронці використали “тітушок”. Міліціонери надали “добровільним помічникам” хвилі, на яких працюють рації активістів, і автомайданівців заманили у пастку. Неподалік лікарні, в Кріпосному провулку, дорогу автомобілям активістів перегородили бачки для сміття. До машин кинулися хлопці в цивільному і почали їх ламати битами. Тим часом правоохоронці кидали водіїв в автобуси. Затриманих таким чином автомайданівців привезли в райвідділ міліції, де кожного активіста звинуватили в “участі у масових заворушеннях”.

Міліція почала використовувати “тітушок” для провокацій проти протестувальників з перших днів появи Євро­майдану. Камери телевізійників фіксували характерні фігури гопоти, які то вискакували з-за щитів спецназівців, то ховалися за широкими спинами “беркутівців”... З часом “тітушки” настільки знахабніли, що почали відкрито погрожувати протестувальникам розправою. Головний “тітушка” Харкова Євген Жилін скликав прес-конференцію, на якій недвозначно пригрозив: “Разом з киянами ми прийдемо та розтягнемо Майдан на кавалки”.

Щоб зрозуміти, хто добровільно береться допомогти владі “розібратися” з Майданом, варто згадати деякі штрихи біографії Жиліна. Тривалий час він служив в УБОЗі (управлінні боротьби з оргзлочинністю) міліції Харківщини. Його діяльністю, а саме зв’язками з криміналітетом зацікавився відомий журналіст-розслідувач, редактор харківської газети “Новий стиль” Василь Климентьєв. Після кількох публікацій Жиліна на два роки посадили за ґрати. А журналіст Климентьєв зник, і до сьогодні вважається зниклим безвісти.

Після виходу на свободу екс-убо­зівець заснував громадську організацію “Оплот” — легалізований загін “тітушок”. Харківські журналісти подейкують, що, окрім провокацій проти слобожанських опозиціонерів, “Оплот” виконує ще й функції “площадки”. Тобто допомагає меру Харкова Геннадію Кернесу доставляти в столицю “касу”..

Привезені з різних регіонів до Києва “тітушки” почали ночами трощити вітрини магазинів, ламати машини, влаштовувати бійки з киянами. Щоразу міліцейські речники перекладали провину на активістів Майдану. Останні вирішили своїми силами покласти край діяльності “тутішок” та почали на них полювання. Однієї ночі самооборона Майдану затримала на вулицях Києва з десяток “тітушок” і привела “полонених” у Будинок профспілок. Там “круті пацани” швидко “розкололися”. Розповіли, що їх найняли для “роботи” у Києві через оголошення у соціальних мережах. За день “походеньок” обіцяли заплатити по 250-300 гривень. Коли “тітушок” привезли з регіонів у столицю, розповідали хлопці, кожному “бійцеві” “старші” тицьнули в руки металеві молоточки та “травку”. “Щоб не сумували”, — пояснили необхідність вживання наркотиків. І послали трощити крамниці та магазини...

Міліція — не з народом. Міліція — з люмпеном

Соціальний портрет середньостатистичного “тітушки” схожий на портрет середньостатистичного пат­рульного міліції чи “беркутівця”. І ті, і другі виросли у бідних родинах, не мали змоги вступити у вузи. І ті, і ті не погодяться гарувати десь на будівництві за “копійки”. Та й в спорті, розуміють “тітушки”, кар’єру роблять лише одиниці. То чому не заробити кількасот гривень за те, що наб’єш пику якомусь «ботану» зі столиці? Безкарно гамселити людей та ще й отримувати за це гроші, в Україні можуть лише міліціонери і “тітушки”. Ось і вважають одне одного “своїми”.

Від політичних провокаторів і хуліганів — до «Ескадронів смерті»

Термін “тітушки” поповнив активний словниковий запас української мови у травні минулого року. Після того, як спортсмен із Білої Церкви Вадим Тітушко напав на журналістку 5 каналу. Проте задовго до цього інциденту міць кулаків люмпенізованих спортсменів випробували на собі кандидати у депутати від опозиції на багатьох “проблемних” виборчих округах.

Ще у 2004 році, під час виборів мера Мукачевого, тодішня провладна партія СДПУ(о) активно задіяла закарпатських “братків” з рекетирських бригад для розправи над представниками демократичних сил. Сьогодні режим задіює людей, які значно небезпечніші, ніж “братки” початку двотисячних.

Цими днями правоохоронці, намагаючись залякати протестувальників, розпочали справжнє полювання на активістів Майдану. Якщо хапати людей на вулицях і везти їх у райвідділ міліції, то слід дотримуватися хоча якоїсь видимості законності. За новим Кримінально-процесуальним кодексом, зокрема, про кожного затриманого правоохоронці мусять повідомляти адвокатам Центру з надання безплатної вторинної правової допомоги. У СІЗО можуть відмовитися приймати дуже побиту людину...

Чи не краще, згадав досвід недалекого минулого хтось із влади, перекласти брудну роботу з міліціонерів на “тітушок”? Вони і до лісу активіста вивезуть, і всі ребра йому переламають, і “вирок” без вироку виконають. А кому згодом доручать розслідування цього беззаконня? “Нашим” слідчим із “нашої” прокуратури!..

Настане день, і”куратор” із силової структури викличе до себе бригадира “тітушок”, покаже складене на нього досьє та зауважить, що тягне цей документ років на десять за високим парканом. Потім “попросить” виконати “останнє” завдання та покладе перед “тітушкою” бойову зброю...

Довідка з Вікіпедії

“Тітушки” — збірна назва напівкримінальних елементів, гопників та безробітних, в тому числі спортсменів. Влада використовує їх для перешкоджання діяльності опозиційних активістів та для репресивних дій проти вуличних протестів. Переважно “тітушки” — молоді люди, які займаються бойовими видами спорту. Завдяки спортивній статурі, характерному одягу, зачісці, поведінці вони чітко вирізняються в натовпі пересічних громадян. У Партії регіонів їх називають “товстолобиками”.

Геннадій Москаль, екс-заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат (фракція “Батьківщина”)

Не бачу жодної новини у зрощенні “тітушок” і міліції. Згадайте, що відбувалося під час виборів 2004 року. Як і тоді, так і сьогодні залученням “тітушок” до провокацій та розправ з опозицією керував і керує заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк. У 2005 році ми порушили чимало кримінальних справ проти міліцейських керівників, які на виборах співпрацювали з криміналітетом. Можливо, якщо б згодом ці справи не закрили, сьогодні “тітушок” не було б.

Я не вважаю, що “тітушки” — агентура міліції. Насправді це декласовані молоді люди. Їхні мами та бабці сидять по хатах та чекають, коли почнуться чергові вибори і хтось купить їхній голос за гречку. Синочки тим часом після занять у спортзалі заходять в Інтернет та шукають певні оголошення. Їм плювати, хто і для чого їх найматиме. Аби платили...

Як цьому протидіяти, не знаю. Під час будь-яких заворушень і революцій на поверхню піднімалася брудна піна. А в мілції з люмпеном вміють “працювати”... “Тітушки” існуватимуть доти, допоки українці продаватимуться.

Схожі новини