Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європарламент одностайно підтримав українців

  • 10.12.2013, 22:52
  • 721

Європарламент одностайно висловився на підтримку українців, які вийшли на Евромайдан.

У вівторок в Страсбурзі на пленарному засіданні Європарламенту багато критикували Росію, дехто критикував і ЄС, і говорили про необхідність для ЕП грати конкретну роль як у вирішенні політичної кризи, так і політики Східного партнерства в цілому.

Дискусія з українського питання пройшла, в основному, спокійно, без емоцій, передає кореспондент "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, депутат Яцек Протасевич (європейські народники) заявив, що Європарламент "повинен підтримати тих, хто на вулиці, хто шукає відновлення діалогу щодо Угоди про асоціацію".

"Важливо, що Угода на столі і може бути підписана", — сказав він.

Аналогічні пасажі звучали практично у всіх виступах під час дискусії.

Депутат Яцек Саріуш-Вольський (європейські народники) заявив, що Україна "є ключовим питанням для Європи".

"Ми це чітко прописали в резолюції", — повідомив він. Як відомо, резолюція буде винесена на голосування в четвер.

"Ми повинні висловити солідарність з українцями. І цим ми дамо їм надію", — додав він.

Політик також вважає, що для виходу з кризи необхідно проводити круглий стіл, в тому числі і з питання дострокових виборів, оскільки "український уряд виступив проти Угоди на саміті у Вільнюсі".

Його колега Елмар Брок (народники) додав, що "вибір (розвитку країни) належить Україні, а не Росії.

"Це — порушення міжнародних законів. Двері ЄС залишаються відкритими", — констатував він.

Більш конкретним у своїх пропозиціях був лідер лібералів і демократів Грехем Вотсон, який заявив про необхідність Європарламенту бути залученим у вирішенні політичної кризи в Україні: "Ми повинні бути більш конструктивні і говорити більш відкрито про слона в посудній лавці — про Росію, і направити повноцінну місію в Київ, щоб захистити європейське майбутнє країни".

У свою чергу лідер групи зелених Ребекка Хармс, яка накинула на плечі великий український прапор, висловилася на підтримку круглого столу, щоб запобігти насильству.

Її підтримав колега по політичній групі Вернер Шульц, який заявив наступне: "У нас є обов'язок і відповідальність — ми повинні допомогти Україні, і стати переговірниками. Потрібен круглий стіл, який дозволить опозиції і уряду знайти вихід, і ми повинні зіграти роль посередників чим швидше, тим краще, щоб уникнути насильства".

Критикуючи Європейський Союз депутат Річард Легутко (консерватори і реформісти) заявив, що Східне партнерство "ніколи не було улюбленою дитиною ЄС".

"Тому й не дивно, що хто виграв, так це Росія, а той, хто програв — це ЄС", — вважає європейський політик.

При цьому він також вважає, що Брюссель ніколи не говорив з Україною як зі стратегічним довгостроковим партнером.

"Це були національні уряди в Парижі, Берліні, які грали у свої егоїстичні двосторонні ігри з Росією. Чи вивчать європейський політикум цей урок — я не впевнений. І знову Москва, Париж, Берлін повернуться до звичайного ведення справ", — прогнозує він.

Депутат Павло Коваль, кажучи про конкретні дії Європарламенту, висловився за якнайшвидше надання українцям безвізового режиму.

"Ці дебати можуть мати конкретний результат — ми повинні сказати молодим українцям, що ми відкриваємо вам двері", — вважає він.

Схожі новини