Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ви маєте захищати народ, а не бити дітей та жінок по головах!»

Львівський регіональний штаб національного спротиву пікетував спецпідрозділ «Беркут» та підприємства «регіоналів»

У понеділок, 9 грудня, кількадесят представників Львівського регіонального штабу національного спротиву, серед яких жінки, пенсіонери, вийшли на пікетування силових структур, бізнесу, що належить членам Партії регіонів. Мета пікету — бойкотування бізнесу “регіоналів” на знак протесту щодо силового розгону Майдану в Києві. Тримали в руках плакати з написами “Не купуй в регіоналів!”, “Купуєш в Гереги — фінансуєш Яника”.

Учасники зібралися біля скульптури Божої Матері на проспекті Свободи. Потім поїхали великим автобусом штурмувати гіпермаркет “Нова Лінія”. Наступна дислокація — ПАТ “Західенерго” на вул. Козельницькій, 15, Львівська ОДА. Найбільше на горіхи дісталося спецпідрозділу “Беркут”, що на вул. Тролейбусній, 16. Акцію очолила народний депутат від ВО “Свобода” Ірина Фаріон.

...До офісу “Беркута” приїхали міліціонери, щоб стежити за громадським порядком. Самі ж силовики закрилися на базі, дехто спокійно ходив по території, виконуючи робочі завдання. І ось автобус привіз активістів. До головного входу бази “Беркута” люди йшли із лозунгами “Міліція з народом!”, “Пустіть нас!”, “Сину, люби своїх братів!”. “Відкривайте нам двері”! — вигукнула біля входу активістка Світлана. Жінка вимагала у “беркутівців” пропустити пікетувальників до керівництва спецпідрозділу. На прохідній пояснили, що це режимний об’єкт, ніхто не збирається виконувати накази активістів з транспарантами. “Ви чому б’єте наших дітей? Майте совість! Яка мама вас народила?!” — вигукнула одна з пікетувальниць.

До активістів вийшов представник львівського спецпід­розділу “Беркут”, заступник командира батальйону майор Сергій Голуб. Люди обступили його з усіх боків, кричали “Молодець!”. Деякі жінки вимагали виходу в народ більшої кількості “беркутівців”. Вимагали пояснень, чому “Беркут” бив у Києві жінок, дітей, і чи не повториться цей сценарій у Львові.

“Сподіваємося, ви розумієте, що Україну неможливо знищити в інший спосіб, як зсередини, — сказала у гучномовець активістка пані Ірина. — Ви маєте взаємини зі своїми колегами. Можете зателефонувати їм, сказати, що не можна йти проти свого народу. Бо народ — це ваші діти, матері, дружини. На мирних акціях протесту ми показали цілому світу, що українці — одна родина”.

“Ви так багато сказали, — відповів їй Сергій Голуб. — Міліція працює для того, щоб був порядок”. Після цих слів люди сильно обурилися: “Порядок робите? Ви б’єте мирний народ по головах!” — кричала пані Світлана. “Беркутівець” відповів, що цьому факту дадуть оцінку правоохоронні органи і він не компетентний коментувати ситуацію. Сергій Голуб запевнив, що у Львові не буде силових сценаріїв дій “Беркута”.

“Міліція має наводити порядок, а не страх серед народу”, — вигукнула пенсіонерка Оксана. — Ганьба таким правоохоронцям! У нас немає іншого виходу, як мирно стояти до кінця”.

Потім усі почали вигукувати: “Ви маєте захищати народ, а не бити дітей та жінок по головах!”. Одна з пікетувальниць у гучномовець звернулася до представника “Беркута”: “А може, у вас є серце, гідність, розум? Чи ви тільки статуту підпорядковуєтеся?”. “Маємо серце і розум”, — відповів майор.

Наприкінці акції жінки помолилися за “Беркут”.

Фото Мирона МАСЛЮКА