Передплата 2024 «Добрий господар»

«Бульдозерною» провокацією на Банковій заправляв міліцейський полковник?

Інтернетом поширилася інформація про те, що «бульдозерна» провокація на Банковій могла бути організована міліцією. Така версія виникла після «фейс»-аналізу відео з місця подій, на якому видно особу, дуже схожу на заступника командира «беркутівського» полку Сергія Кусюка.

Полковника міліції Кусюка «впізнали» у чоловікові, який віддавав «цеу» водію «штурмового» бульдозера. Але підозрюваний каже, що то був не він. Мовляв, під час подій на Банковій ніс службу не під президентською Адміністрацією, а під Кабміном.

Що у Сергія Кусюка — алібі, запевняють й у київському «главку». «Підтверджую, що Кусюк ніс службу у дворі Кабінету Міністрів, у форменому одязі, де його бачив весь особовий склад і «Беркута», й інших підрозділів, а також працівники Кабміну», — заявив заступник начальника київської міліції Петро Федчук.

Але «слава» полковника Кусюка (це він після нічної м’ясорубки на головній площі Києва переконував журналістів, що Майдан «ніхто не розганяв») залишає сумніви: справді він не причетний до кривавих подій на Банковій, чи його прикривають офіційними міліцейськими спростуваннями?

Залишаються запитання і щодо зволікань правоохоронних органів на заяви про можливу причетність до провокацій на Банковій лідера партії «Братство» Дмитра Корчинського. Дев’ятьох хлопців, яких без жодних доказів пов’язали після побоїща біля президентської Адміністрації, вже і звинуватити встигли, і в ізолятор на два місяці кинути (виписавши усім арешт як запобіжний захід). А Корчинського, який світився на «штурмовому» бульдозері, в органах впритул не помічали. І лише на четвертий день після подій біля АП висунули йому звинувачення у причетності до організації масових заворушень 1 грудня. Тільки ні у суді головного «братчика» не бачили, ні до «штурмовиків» у СІЗО його не запроторили. У ЗМІ з’явилася інформація, що Корчинського і в Україні вже немає — до Росії утік. Хоча «братчик» спростував це записом на своїй сторінці у Facebook, факт, що він — на свободі, хоч і переховується, залишається фактом. А звідси — версія: чи не дали, бува, Корчинському час «зробити ноги» після того, як скористалися його послугами під час подій на Банковій? Втік — тепер можна і звинувачення висувати, й у розшук оголошувати.

Чиїми руками спровокували штурм Банкової, не так важливо. Головне, хто і навіщо це зробив. Відповідь на перше запитання прояснили відео- і фотодокази того, що провокатори діяли за «цеу» з владних кабінетів. І йдеться не лише про кадри, на яких видно, як одні і ті ж люди «заводять» натовп, а потім відсиджуються за спинами «Беркута». «На місці подій працювало понад сто журналістів, які зняли два цікаві процеси, — заявив нардеп Петро Порошенко (він був у вирі побоїща під президентською Адміністрацією). — Процес перший — як за дві години до демонстрації у двір Адміністрації президента заїхали шість автобусів, котрі привезли 120-150 чоловік, озброєних сокирами, ножами, молотками, петардами і всім, що необхідно, аби зробити картинку кривавої бійні. Для того, щоб потім цю картинку показали по всіх світових каналах, аби виправдати жорстокість «Беркута».

Порошенко провів аналогію з провокаціями під час акції «Вставай, Україно!» у травні. Під Банковою, каже, використали бульдозер. А тоді, у травні, був БРДМ, який з’явився у центрі Києва «у супроводі провокаторів, через усі міліцейські кордони». Тільки за «броньовиком» у хід пішли кулаки «тітушків». За бульдозером — кийки «беркутівців».

Схожі новини