Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Їжі так багато, що тепер шукають холодильники...

Київська міська рада у ці буремні дні нагадує Смольний

В приміщення Київської міської адміністрації безперервно заходять і виходять люди. На першому поверсі, де розташовані їдальня, фойє та туалети, а також колонний зал на другому поверсі вщерть забиті мітингувальниками. Такий собі живий вулик. Сюди приходять переважно приїжджі, більшість людей з Західної України, які не мають де перепочити та поспати. Сплять прямо на підлозі — на надувних матрацах або на теплому одязі, який приносять кияни.

Дехто дрімає, спершись об стіл...Також тут організували пункт роздачі їжі. Продуктів так багато, що виникла проблема з холодильниками, бо їжа псується. Шукали, звідки їх привезти. Вніч проти понеділка, за інформацією народного депутата від “Батьківщини” Юрія Одарченка, в приміщенні КМДА перебувало близько півтори тисячі людей. Щоб не допустити штурму приміщення, о другій ночі делегація, яку очолював Юрій Одарченко, нагрянула до начальника Київської міліції Валерія Коряка. Опозиціонери попередили міліцейського керівника, що люди у приміщенні КМДА знаходяться законно. “У неділю провокатори, проплачені владою, вчинили напад на приміщення КМДА, щоб дати підстави “Беркуту”, який ховався у внутрішньому дворику держадмінінстрації, розганяти протестувальників, — розповідає “ВЗ” Юрій Одарченко, — Провокатори виламали двері, розбили вікна і, вочевидь, чекали, що буде зворотна реакція “Беркуту”. Але провокаторів вдалося виявити, а людей біля приміщення було так багато, що “Беркут” просто не наважився на контрзаходи. Мітингувальники не мали наміру захоплювати КМДА, але так вийшло, що провокатори, по суті, відкрили людям двері... Народ спокійно, мирно зайшов в середину погрітися. А потім спонтанно виникла ідея зробити там штаб спротиву. Народні депутати формально організувати там Загальноміські збори. Це передбачено законом. Саме це ми і розповіли начальнику Київської міліції. Пояснили, що люди поводяться мирно і жодних підстав влаштовувати криваву бійню, яка було під час розгону Майдану, немає. Пан Коряк о третій ночі поїхав з нами до КМДА. Пройшовся по приміщенню, подивився, що люди спокійно відпочивають і запевнив нас, що штурму не буде. Сказав: якщо йому дадуть вказівку “зачищати” приміщення, він попередить, аби ми вивели людей”.

За словами Юрія Одарченка, Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов у понеділок зранку дав незаконну вказівку своїм підлеглим не виходити на роботу. Жодних підстав саботувати роботу КМДА, на думку депутата, немає. Адже робочі кабінети мітингувальники не займали. Більше того, їх було опечатано, аби потім до активістів не було жодних претензій, що щось пропало... Юрій Одарченко звернувся до Генпрокурора Пшонки з депутатським запитом, де назвав дії Попова щодо саботажу роботи КМДА, злочинними і провокативними. “Попов свідомо дав вказівку не виходити на роботу, аби казати, що приміщення заблоковано і це стало підставою для правоохоронців йти на штурм та бити людей. Адже, саме прохання Попова розблокувати Майдан для встановлення новорічної ялинки, стало приводом для кривавої розправи над мирними людьми”, — каже пан Одарченко.

Вдень людей в КМДА було море — кілька тисяч. Все дуже організовано, культурно. В туалетах відносно чисто, хоча там люди і миються, і приводять себе до порядку. Організатори не втомлюються повторювати, аби протестувальники дотримувалися чистоти, сміття кидали лише у смітники, які постійно вивозять з приміщення. Поганого запаху не має, пахне лише їжею, як у їдальні. Лідери опозиції закликають — не засиджуватися у приміщення, перекусити, відпочити, сходити в туалет і йти на Майдан.