Передплата 2024 «Добра кухня»

Конкурс Яцика – від Києва до Торонто

Розпочався Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

9 листопада, в День української мови та писемності, вчотирнадцяте стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Масштаби конкурсу вражають: щорічно у ньому беруть участь понад 5 мільйонів дітей з близько 20 країн світу. Кожного року конкурс стартує з іншої області, торік починали з Рівного, цього року естафету перебрав Житомир. Напередодні урочисте віче провели на батьківщині Яцика — у Верхньому Синьовидному на Львівщині. З піснями і танцями продовжили святкування у Сколівському народному домі “Бескид”.

Біля школи у Синьовидному гамірно: грає музика, гасають дітлахи. В цій школі вчився ще сам Яцик, їй майже 200 років. Під школою стоїть плита-пам’ятник Яцикові, навколо вишикувалися учні-глядачі, а ближче — ті, які беруть участь у святі. “Петро Яцик — меценат, вихідець із нашого села. Він тривалий час жив у Канаді, а свої гроші вкладав у розвиток української мови та літератури. Він був великою людиною, яку всі поважали”, — поділилася знаннями про Яцика десятикласниця Христина. Петро Яцик був правдивим патріотом. Він казав: “Треба любити Україну не лише до глибини душі, але й до глибини кишені…” За свій кошт видав англійською мовою “Історію України-Руси” Михайла Грушевського, заснував Український науковий інститут Гарвардського університету... У 2000 році завдяки старанням та фінансам Яцика стартував Міжнародний конкурс знавців української мови. У 2001-му Яцик помер, але його справу продовжила Ліга українських меценатів, яка до сьогодні опікується цим конкурсом.

“Трохи дивно, що в Україні треба проводити конкурс знавців української мови для її підтримки. Здавалося б, що всі мають знати рідну мову і не треба нікому нічого доводити, — обурюється віце-президент Ліги українських меценатів Михайло Ватуляк. — Але з таким ставленням до української мови на рівні держави, то скоро може взагалі знадобитися лікнеп” (“ліквідація неписемності”. — Авт.).

До Народного дому в Сколе з’їхалися діти з цілого району. Кружляли у ритмах бойківських мелодій, розповідали вірші про мову, співали пісень. Приємно вразили наймолодші хористи “Дзвоники карпатські”, під керівництвом Ірини Когут. Подарував пісню зі свого репертуару під акомпанемент бандури Остап Стахів, який спеціально приїхав зі Львова. Заспівали дів­чата із тріо “Калинонька”...

Переможці конкурсу, окрім грамот та визнання, отримують ще й грошові винагороди у формі премій та стипендій. Минулорічний бюджет конкурсу становив 506 тисяч гривень. Відбуваються змагання повністю за гроші меценатів, без підтримки держави. Теперішній міністр освіти і науки Дмитро Табачник відмовився навіть поставити підпис на грамотах переможців. Підсумки обласного етапу конкурсу будуть наприкінці року, а переможців на міжнародному рівні визначать у травні.

Схожі новини