Передплата 2024 ВЗ

Почали з цукерок – перейшли на музику

Український гурт «Океан Ельзи» у Росії назвали гастарбайтерами-нелегалами. І оштрафували

Культовий український гурт “Океан Ельзи” у Росії гастролює не вперше. Досі концерти Вакарчука у східного сусіда проходили мирно та мали шалений успіх. Проте нещодавній концерт у Саратові завершився нечуваним скандалом. Український гурт визнали... гастарбайтерами та оштрафували за “нелегальну трудову діяльність”. Росія почала з цукерок, а завершує музикою...

Під час концерту гурту “Океан Ельзи” у Саратовському палаці спорту “Кристал” працівники міграційної служби вирішили провести позапланову перевірку. Перевіряли учасників групи на наявність дозволів на роботу в РФ. «У ході перевірки було встановлено, що дозвільних документів на здійснення трудової діяльності на території РФ музиканти не мають і не оформляли», — йдеться в повідомленні Управління Федеральної міграційної служби Саратова.

Дев’ять українців, учасників гурту “Океан Ельзи”, були притягнуті до адміністративної відповідальності та оштрафовані на 18 тис. рублів (більше 4 тис. грн). Дісталося на горіхи й організаторам концерту — їх оштрафували на 225 тис. рублів (55,6 тис.грн). Тепер у російських організаторів ще не скоро з’явиться бажання привозити у РФ українські гурти...

Рейди міграційної служби на концерти іноземних виконавців — для РФ не дивина. Минулого року “порушницею” стала сама Мадонна, на поп-діву у регіональний орган УФМС поскаржився депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга Віталій Мілонов. Проте за американську співачку вступилися фахівці, заявивши, що Мадонна і більше ста осіб з її групи приїхали в Росію за візою для культурного обміну, отже, не порушили законодавство. У нинішньому ж конфлікті багато хто вбачає політичний підтекст, пов’язаний з проєвропейськими поглядами Славка Вакарчука.

У нетрях російського законодавства кореспонденту “ВЗ” допоміг розібратись відомий український продюсер Ігор Ліхута. “У РФ є такий закон, що люди, котрі приїздять з-за кордону і хочуть працювати, повинні отримати на це дозвіл в УФМС РФ. Так само, як українські виконавці, що хочуть гастролювати у США чи Німеччині, повинні отримати робочу візу. Ми з Таїсією стикалися з цим питанням, коли півтора року тому отримували офіційний дозвіл на роботу у РФ. Два роки тому в Росії вже був подібний скандал, коли одна з російських радіостанцій провадила у Москві в “Олімпійському” грандіозний концерт на 30 тисяч осіб. Це був збірний концерт з великою кількістю іноземних виконавців. Тоді затримали чорношкірих артистів з далекого зарубіжжя, які не мали трудових дозволів”.

“Про трудовий договір перш за все повинен подбати артист, бо він виступає на сцені сьогодні у Москві, завтра в Казані... Організатори при цьому можуть бути різні, і вони займаються податковими нюансами організації концертних заходів. Шкода, що так трапилось саме з “Океаном Ельзи”. Хлопцям, як людям творчим, тяжко займатись паперовою тяганиною. У гурту в Росії — шалена армія прихильників, сподіваюсь, ця ситуація не зіпсує музикантам вражень від концертного туру”, — каже Ігор Ліхута. Продюсер також повідомив, що в українському законодавстві подібних дозволів не передбачено. Не бачить у ситуації політичного підтексту і продюсер Юрій Фальоса: “Це розпалювання скандалу на рівному місці. Про пакет потрібних договорів повинна була подбати концертна агенція. Такі домовленості прописуються заздалегідь і займають 36 сторінок... Не розумію, яким чином настільки важливий нюанс було упущено”, — дивується продюсер.

Прес-служба гурту «Океан Ельзи» інциденту не коментує.

Схожі новини