Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хочеш у США із «зеленою картою»? Плати 10 тисяч доларів!

Через шахраїв, які вимагають тисячі доларів за Green Card, українцям можуть взагалі заборонити брати участь у лотереї

Щороку все більше українців прагнуть виїхати за кордон. Відсутність перспектив на батьківщині змушує людей платити чималі гроші за оформлення віз та інших документів, необхідних для еміграції. І через це потрапляють то у скандали з фальшивими візами, то липовими “зеленими картами”. Шахрайство з лотереєю Green Card сягло уже такого масштабу, що у ситуацію втрутився Держдепартамент США. У відомстві заявили про хвилю шахрайств із програмою Green Card в Україні, яку ніяк не вдається побороти.

У посольстві США в Україні підрахували, що аферисти вносять для участі в лотереї дані 80% жителів Західної України (саме тут найбільше охочих виїхати за кордон), хоча люди про це часто ні сном ні духом. Переважно використовують дані людей, які раніше їздили відпочивати за кордон (турфірми мають їхні паспортні дані). Якщо людина виграла, фірма повідомляє їй “щасливу” новину, і вимагає кілька тисяч доларів. “Тарифи” шахраїв в останні роки зросли. Якщо раніше ці фірми вимагали тисячу-дві доларів, то тепер — 8-12 тисяч “зелених”.

“Мені на домашню адресу надійшов лист, в якому написано, що я виграв “зелену карту”. Пішов на фірму, звідки надійшов лист, там кажуть, що їхні послуги коштують вісім тисяч доларів, і що вони беруться за мою справу та допоможуть оформити всі документи, необхідні для виїзду. Оплата з ними проводиться після того, як мені дадуть добро у посольстві! Скажіть, що робити!” — пише на своїй сторінці у соцмережі Тарас Вознюк.

На перший погляд, нічого страшного: хочеш — платиш, не хочеш — не платиш. Але проблема в тому, що шахраї крадуть наші персональні дані, реєструють людей на Green Card. А враховуючи, що людина за рік може подавати заявку лише раз, сама вона зареєструватись (безкош­товно) не може.

Моя знайома Ярина Лотоцька на тонкощах Green Card знається як ніхто інший. Вона реєструється вже п’ятий рік поспіль, але ще ні разу не поталанило виграти заповітну перепустку до США. «Зараз якраз триває реєстрація на лотерею, за якою можна буде виїхати у 2015 році. Завжди реєструюсь сама. Треба зайти на офіційний сайт, ввести свої дані латинкою (щоб ім’я та прізвище були записані так, як у закордонному паспорті). Після закінчення реєстрації тобі присвоюється особистий номер (містить близько тридцяти знаків). Потім тільки ввівши цей номер, можна подивитись результати розіграшу. Є фірми, які безкоштовно або за символічні 100 гривень допомагають подати заявку. Але вони вводять свої контактні дані і “забувають” попередити, що ти повинен зберегти цей особистий номер. Відповідно, потім повідомлення від еміграційної служби США приходять їм, а не тобі. В результаті, якщо твоя анкета опинилась серед переможців, з тебе вимагають 10 тисяч доларів. У мене знайома цього року не змогла зареєструватись — її постійно вибивало. Потім їй пояснили, що вона, очевидно, вже зареєстрована. Хоча до жодної фірми не зверталась”.

Утім, навіть якщо людина виграла цю лотерею, це ще не означає, що дозволять виїхати у США. “Моя молодша дочка виграла Green Card з першого разу — ще у 1996 році. Тоді їй довелось їхати на медогляд і на співбесіду до Варшави. Старша дочка виїхала також із Green Card, але аж у 2007 році. Вона подавала заявку кілька разів. Ми з дружиною також подавали, але не виграли, — каже львів’янин Іван Яремко. — Фірми, які допомагали оформити заявку на Green Card, були вже тоді. Але ми їхніми послугами не користувались. Вони ж ні на що не впливають — це лотерея. Потім, якщо твоя анкета виграла, вони приписують це собі як заслугу і вимагають тисячі доларів. Якщо не виграла — то не виграла”.

Люди, які зараз подають заявки на Green Card, переживають, що через цей скандал Держагентство США може анулювати їхні дані і заборонити Україні брати участь у цій лотереї. Прецеденти вже були. Скажімо, Росії дозволили подавати заявки Green Card лише у 2010 році.