Передплата 2024 «Добра кухня»

Усі люки – на перевірку!

На місці вкрадених кришок встановлюють поліетиленові та бетонні

Якби не жахлива трагедія, що сколихнула Львів (2,5-річний хлопчик Дмитрик впав у каналізаційний люк на вул. Широкій, 86, його тіло знайшли у колекторі на вул. Роксоляни, 57), у місті досі був би безлад із каналізаційними колодязями. Кришки на них або не закриті, або прогнили... 11 жовтня міський голова Львова Андрій Садовий доручив комунальним службам (ЛМКП “Львівводоканал”, районним адміністраціям) провести позаплановий огляд усіх люків. За цей час виявили додатково 49 (!) люків, з яких хтось поцупив кришки.

Як розповіла прес-секретар “Львівводоканалу” Уляна Горбата, щоб “колекціонерів” металу не спокушали металеві покришки люків, встановлюють нові покришки з поліетилену та бетону. На газонах колодязі накривають бетонними плитами. А от на проїжджій частині, згідно із правилами, можна встановлювати тільки чавунний люк. Адже він має витримати вагу кількатонної машини, яка проїде по ньому. За десять місяців 2013 року водопостачальне підприємство закупило 374 люки на суму 248 тисяч гривень: 121 — чавунний, 100 — поліетиленових, 153 — бетонні. Минулого тижня закупили нову партію — 200 штук.

Після трагедії у диспетчерську службу почало надходити більше дзвінків, де люди повідом­ляють про відкриті лю­ки. Якщо раніше містяни гуляли в парках, скверах, проходили повз каналізаційні діри, то тепер “штурмують” комунальників, щоб ті закрили люки і трагедія не повторилася. “На кожне звернення виїжджаємо на місце, з’ясовуємо, чи це наш колодязь, встановлюємо попереджувальні знаки”, — сказала пані Уляна. Середня ціна нової покришки — 660-1500 гривень. Щороку у місті крадуть 20-40 покришок.

У “Львівводоканалі” не на диктофон кажуть: якщо хтось робить ремонт у дворі, то може вкрасти навіть поліетиленовий чи бетонний люк... Мовляв, навіщо платити в магазині кількасот гривень за матеріал, якщо вийшов на вулицю і на халяву його маєш. Правоохоронці, на жаль, тут безсилі. Як розповів “ВЗ” начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко, порушують справи і щодо тих людей, які викрадають кришки, і щодо тих, які приймають металобрухт. На його думку, проблема в тому, що в законі прописано м’яке покарання — штрафні санкції. Крадій обмежується штрафом, виправними роботами чи умовним терміном. Тобто заплатив понад тисячу гривень, а через тиждень у місті знову зникають люки… У райадміністрації кажуть, що звертаються до міліції, повідомляють про крадіжки, але марно.

А тим часом...

Виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв зміни до міського бюджету на 2013 рік. За рахунок резервного фонду передбачили 100 тисяч гривень для матеріальної допомоги сім’ї хлопчика Дмитрика, який трагічно загинув на вул. Широкій.

Також виконком виділив 137,9 тисячі для 16 установ освіти. Гроші витратять на встановлення коректорів об’єму газу. 376,4 тисячі — для виконання судових наказів щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам управління капітального будівництва міської ради.