Передплата 2024 «Добра кухня»

Президент дозволить Тимошенко лікуватися за кордоном

Але тільки після того, як такий дозвіл дасть парламент...

Нарешті з’явилася певна ясність у розв’язанні проблеми Тимошенко. Її вніс президент Віктор Янукович. Перебуваючи у четвер на рідній Донеччині, він заявив журналістам: наразі в Україні немає закону, який би дозволяв ув’язненим лікуватися за кордоном. «Але як тільки Верховна Рада ухвалить такий закон і він ляже на стіл президента, я його підпишу», — сказав Віктор Янукович. Іншими словами, переклав відповідальність (чи то перевів стрілки) на парламент, дав зрозуміти, що до інших способів вирішення головної «заковики» перед Вільнюським самітом, крім названого, вдаватися не буде.

Після туманних заяв про пошук рішень це чи не перша конкретика з уст президента. Своєрідний сигнал-відмашка для дії. Для провладних фракцій і для опозиції. Заради справедливості треба сказати, що соратники Тимошенко не один раз вносили законопроекти, які полегшували б долю їхнього лідера. Але щоразу, не одержавши «благословення» з Банкової, «регіонали» їх блокували. Можливо, донецька репліка президента змусить їх змінити свою позицію? І «крига скресне»?

Хоча не виключений інший, песимістичний варіант. Більшість у Верховній Раді, за негласним «цеу» зверху, що називається, впреться рогом. Не набереться потрібної кількості голосів для потрібного закону, і після цього господар Банкової безпомічно розведе руками. Скаже: нічого не вдієш, усі можливості вичерпано, я не можу примушувати законодавчий орган, бо це було б недемократично…

І все ж опозиція має сподіватися на краще. Вона повинна вкотре спробувати знайти компроміс з опонентами. Працювати у режимі надзвичайної ситуації, бо час обмежений. Позафракційний нардеп Сергій Міщенко (юрист за освітою) уже має напрацьований законопроект, ухвалення якого дозволило б ув’язненим поправляти здоров’я за межами Украї­ни. Уже у п’ятницю його можна було б «проштудіювати» у відповідних комітетах, а у понеділок вмовити Погоджувальну раду внести у порядок денний пленарного тижня для прийняття у першому читанні. У першій декаді листопада можна було б його ухвалити у другому читанні і подати президенту на підпис. До 18 листопада, дня, коли засідатиме Рада міністрів ЄС, Тимошенко могла би бути уже у берлінській клініці «Шаріте». Тоді федеральний канцлер Анґела Меркель зі спокійною душею їхала б у Вільнюс, щоб разом з іншими лідерами країн ЄС підписати Угоду про асоціацію і привітати з великим успіхом Україну та її президента…

Ярослав СУХИЙ,

народний депутат (Партія регіонів)

Чи голосуватиме фракція Партії регіонів за закон, який дозволив би відправити Тимошенко на лікування за кордон? Не знаю. Особисто я підтримувати його не збираюся. Підлаштовувати з якихось політичних міркувань законодавство під одну особу — це неправильно.

Якщо попросить Віктор Федорович і скаже «треба»?.. Як його довірена особа на виборах президента, звичайно, я тоді проголосую. Але при цьому своєї позиції не зміню.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ,

політолог

Спроба Януковича перекласти на парламент вирішення долі Тимошенко означає, що президенту дуже хочеться отримати довгоочікувану Асоціацію, але «колеться» неминучий політичний ренесанс самої Тимошенко після її виходу на волю. Фактично Янукович уже змирився з необхідністю відправки ЮВТ за кордон, але шукає найбільш безболісний для себе варіант. В англійській мові є таке поняття to bridge the gap, яке найбільше підходить у даній ситуації. Це те, чим сьогодні зайняті Кокс і Кваснєвський, намагаючись «зшити» воєдино взаємовиключні «забаганки» Януковича і Тимошенко. Все вирішиться в останній момент. Багато означатиме телефонна розмова Януковича з Меркель, яка відбудеться у найближчі дні.

Схожі новини