Передплата 2024 ВЗ

«Ми прийшли – тебе нема, підманула, підвела...»?

Прогуляла чи ні українська делегація засідання у Страсбурзі, а «незарах.» знову заробила

Українські депутати не з’явилися на засідання Комітету парламентського співробітництва (КПС) Україна-ЄС, де ключовим у порядку денному мало бути питання про виконання Києвом єврозобов’язань для підписання Угоди про асоціацію. Ця новина стала інформаційним шокером навіть для переконаних єврооптимістів. Ще б пак: до вирішального саміту у Вільнюсі залишилося трохи більше, як півтора місяця. А тут — черговий вибрик від українського складу КПС?..

Новина про неявку української делегації на засідання у Страсбурзі з’явилася на сайті «Німецької хвилі». Подані у матеріалі коментарі євродепутатів самі за себе говорять. «У своїй парламентській практиці я жодного разу не стикався з подібним», — заявив член комітету, британський депутат Чарльз Теннок. За його словами, зрозуміти і сприйняти цей крок дуже важко, — повідомляє dw.de. — Інший член комітету, польський депутат Марек Сівець, наголосив, що депутати Верховної Ради грають проти правил і що такого в історії делегації ще не траплялося. «Був Майдан, були Кучма і Янукович, але завжди ми мали партнерів з обох боків», — наголосив Сівець. Він також висловив пропозицію написати відкритий лист для розповсюд­ження у ЗМІ, у якому заявити, що засідання комітету напередодні Вільнюського саміту «було паралізоване бойкотом з боку українського парламенту».

За інформацією «Німецької хвилі», неявка українських парламентаріїв на засідання КПС пов’язана з затяжним конфліктом в середині Комітету Верхов­ної Ради з питань євроінтеграції, до повноважень якого і належить формування та затвердження українського представництва у КПС. Депутати від більшості й опозиції, мовляв, і досі не можуть дійти згоди, чий висуванець мав би очолювати український склад Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС. Не розв’язала конфлікту і пропозиція затвердити не одного голову, а одразу двох — від опозиційної частини і від провладної.

В європарламентських коридорах, повідомляє dw.de, заговорили про «пожежний» візит до Києва європарламентаріїв, якщо українські депутати не спроможні з’явитися на засідання у Страсбурзі. Можливо, хоч у такий спосіб нарешті вдасться налагодити нормальну роботу КПС, яка, за словами співголови європарламентської частини комітету Павела Коваля, вже понад рік — у підвішеному стані.

Коментарі української сторони щодо інформації про зірване засідання КПС викликали додаткові запитання: що відбувається і чим це може закінчитися? Голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря заявив, що візит українського складу КПС до Страсбурга 9 жовтня і не планувався. На засідання, за словами нардепа, збиралася лише європарламентська частина комітету. «Я мав розмову зі співголовою делегації Європарламенту Павелом Ковалем, який сказав: те, що відбувалося в Європарламенті, було засіданням частини Європарламенту. Спільного засідання Комітету парламентського співробітництва не планувалося», — запевнив Немиря. Згодом теза про те, що українська делегація таки не мала летіти до Страсбурга, прозвучала і з вуст спікера Володимира Рибака.

Історія більш ніж дивна. З одного боку — інформація солідного інформаційного джерела («Німецької хвилі»), та ще й з посиланням на кількох євродепутатів. А з іншого — спростування з Верховної Ради з посиланням на ті самі прізвища...

Та головна інтрига не в цьому. Детективна історія зі страсбурзьким засіданням знову підняла на поверхню політичний конфлікт довкола головування в українському складі КПС.

Кілька місяців у парламентському Комітеті з питань євроінтеграції чубилися за квоти («регіонали» вимагали, щоб їхніх делегатів у КПС було не сім, а вісім). Дотягнули до того, що довелося перенести заплановане на квітень засідання КПС, бо українську делегацію вчасно так і не сформували. Процедура, за якою нарешті укомплектували український склад КПС (рішенням спікера), досі викликає чимало запитань.

— Комітет з питань європейської інтеграції визначав склад та голову делегації з української сторони. І так було завжди, — заявив у коментарі «ВЗ» народний депутат, заступник голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв. — Але зі самого початку роботи нинішньої Верховної Ради Партія регіонів блокує (зриваючи кворум) роботу комітету і не дає можливості обрати голову делегації. Опозиційні депутати запропонували як компроміс обирати співголів: одного — від більшості, іншого — від опозиції. Але досі так і не було засідання комітету, на якому б офіційно затвердили склад української делегації у КПС і її керівництво (опозиційна частина висунула на співголову Пет­ра Порошенка, «Регіони» свою кандидатуру так і не внесли. — «ВЗ»). А це означає, що на сьогодні, завдяки позиції Партії регіонів і комуністів, фактично не відбувається нормальна робота Комітету парламентського співробітництва. Бо якщо офіційно не затверджений склад і співголови української делегації, то немає і повноважень. Такого за всі минулі роки роботи Верховної Ради ще не було.

А тим часом...

У четвер спікер Володимир Рибак підписав розпорядження про призначення співголовами української частини КПС Петра Порошенка і Сергія Тігіпка. «Дуже довго комітет збирався, але керівників так і не обрали. Тому я повинен піти на таке рішення», — пояснив Рибак. Але чи може розпорядження спікера замінити офіційне рішення комітету про затвердження складу і керівництва української делегації у КПС? А головне — чи вирішить воно внутрішній конф­лікт у комітеті?

Схожі новини