Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Арена Львів» в ауті

За рішенням ФІФА, Львів на п’ять років опинився поза великим футболом. На його головному стадіоні міжнародні експерти побачили прояви… расизму і нацизму

Украй погані вісті для українського футболу надійшли з ФІФА. У тому числі — для львівського. За рішенням Дисциплінарного комітету цієї організації, стадіон «Арена Львів», збудований до Євро-2012, дискваліфіковано. До 2018 року (!) на ньому заборонено проводити будь-які поєдинки національної збірної. Потерпів і Харків. Запланований на «Металісті» відбірковий матч чемпіонату світу 2014 року між збірними України і Польщі (від його підсумку значною мірою залежить наша участь у бразильському Мундіалі) пройде 11 жовтня без глядачів. «Синьо-жовті» втратили підтримку «12-го гравця». На додачу, ФІФА оштрафувало Федерацію футболу України на 45 тисяч швейцарських франків. Така «анафема» народилися у надрах найвищої футбольної інстанції світу після подій 6 вересня у Львові...

Того погідного вечора на євростадіоні відбувалася зустріч між національними командами України і Сан-Марино. Вихованці Михайла Фоменка без особливих труднощів перемогли суперників з вражаючим рахунком 9:0. Публіка на трибунах шаленіла. Часом понад міру, виливаючи свою радість у запалених фаєрах і різноманітних флеш-мобах. Уболівальники не підозрювали, що за їхніми діями уважно стежать інспектори FARE, організації, яка бореться проти расизму, нацизму, нетерпимості, інших видів дискримінації у спорті. Факти порушень футбольного кодексу честі гості з Цюріха угледіли на «Арені Львів». І написали про це у своєму розлогому рапорті.

Не заперечуємо, порушення на трибунах були, «Високий Замок» також про це писав. Всупереч правилам поведінки на с портивних аренах, уболівальники із сектору за північними воротами, в якому перебували активісти ГО «Завжди вірні», запалювали петарди, влаштовували димові завіси, що іноді нагадувало фронтову канонаду. Однак расизмом там і не пахло. Навпаки, на стадіоні панувала винятково піднесена, святкова, дружня атмосфера. Жодної агресії! Звичайно, якщо не брати до уваги багатотисячний свист при згадці про «донецького» президента ФФУ Анатолія Конькова.

Згідно із доповідною наглядачів із FARE, на адресу натуралізованого гравця української збірної Едмара звучали зневажливі вигуки. Напевно, у панів інспекторів були проблеми зі слухом — як очевидець тих подій, смію запевнити: Едмара не ображали, навпаки, палко підтримували його, особливо після забитого гола. Бразилець сам здивувався, що виявився втягнутим у скандал. Тому й змушений був зробити спеціальну заяву-спростування. І я, й інші журналісти також не бачили на трибунах рухів, які, за висловом FAREвців, нагадували образливий «танець мавп». Не бачили і «нацистських» жестів привітання…

Чиновникам із FARE не сподобалася деяка глядацька атрибутика, її вони вважають нацистською. Мали на увазі червоно-чорні прапори ОУН, портрети Степана Бандери, Романа Шухевича, зображення галицького лева. У жодному рішенні авторитетних міжнародних організацій, у жодному рішенні суду (зокрема у матеріалах Нюрнберзького процесу) не сказано, що ці організації чи їхні лідери були посібниками фашистів. Навпаки, згідно з указом президента членів цих формувань визнано борцями за волю України. Вищий адмінсуд підтвердив це. Дивуюся, як це делегати FARE ще не записали у «терористи» зображених на великому полотняному панно козаків із шаблями…

Перед винесенням вердикту ФІФА на адресу його президента Йозефа Блаттера надійшло звернення від громадських організацій «Друзі «Динамо» (Київ) і «Завжди вірні». Вони просили не відносити символіку національно-патріотичного руху у розряд дискримінаційних у футболі. І не карати Україну. ФІФА проігнорувало це звернення.

Народний депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко підозрює, що вердикт ФІФА — справа рук прокомуністичних сил у цій організації. Його колега у парламенті В’ячеслав Кириленко («Батьківщина») теж вважає, що до футболу пришили політику недруги України — аби зашкодити нам підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. За словами опозиціонера, розрахунок зроблено на те, щоб чутливий до фашизму Захід утримався від тісніших контактів з державою, де буцімто процвітає неонацизм. Так що спланована провокація, каже депутат, не виключена. Згадайте, як напередодні Євро-2012, щоб усунути Україну від його проведення, німецькі телеканали показали фільм про українських уболівальників-«неофашистів». Утім, звинувачення у політичній упередженості своїх представників ФІФА відкинуло…

А ось президент ФФУ Анатолій Коньков закликав… змиритися з рішенням ФІФА, виконати його. І зробити висновки на майбутнє. У заяві з цього приводу ФФУ покладає вину на одну радикальну політичну силу. Яку саме, здогадатися неважко.

Вісткою з Цюріха приголомшений Львів. Адже упродовж п’яти років «фартове» для збірної місто Лева не бачитиме головну команду країни. На забуття приречена сама «Арена Львів». Подій на ній і так було небагато, тепер же головний спортивний об’єкт Західної України ризикує зарости бур’янами…

На футбольний Львів «котять бочку» у Харкові — там ображені, що втратили можливість наживо побачити «бій титанів». Знову докоряють «бандерівцям» тамтешні політики, називаючи галицьких уболівальників лже-патріотами. Місцева влада пообіцяла, що частково компенсує харків’янам втрати від непобаченого видовища — встановить великі вуличні монітори по всьому місту.

Поправити наші футбольні справи можна. На заклик громадськості віце-президент УЄФА Григорій Суркіс пообіцяв клопотати про м’якше, більш ліберальне покарання для України. А саме — про умовне покарання для збірної і дозвіл глядачам прийти на матч з поляками. Про бодай часткову «реабілітацію» стадіону «Арена Львів» не йдеться.

Зі звернення українських уболівальників до ФІФА

«Ми були шоковані тим, що до дискримінаційної символіки внесено символи національно-визвольної боротьби українського народу. Наприклад, червоно-чорний прапор Організації українських націоналістів. Під цим прапором у часи Другої світової війни українці чинили опір двом найпотужнішим тоталітарним режимам світу — гітлерівському та радянському. В значної частини українців цей прапор асоціюється з героїчними сторінками власної історії. Тому в нас виникає запитання щодо компетентності та неупередженості експертів FARE. Також дивно бачити в числі дискримінаційних символів портрети керівників українського визвольного руху Степана Бандери та Романа Шухевича. Не справа FARE давати оцінку історичним постатям, які для великої кількості українців є національними героями. Жодна поважна організація не дозволяє собі таких однобоких та упереджених оцінок.

Ми закликаємо вас не виносити поспішних рішень на підставі звіту організації, компетентність якої щодо української історії та української символіки викликає величезні сумніви».

Коментарі для «ВЗ»

Ярослав ГРИСЬО, голова Федерації футболу Львівщини

Я шокований таким жорстким рішенням ФІФА. Ніяк не можу зрозуміти, за що ми отримали таке суворе покарання.

Вірю, що рішення можна переглянути. Якщо ми аргументовано доведемо ФІФА, що таких речей, які подали представники FARE, не було, покарання можуть пом’якшити. Треба гуртом захищати наш футбол.

Андрій САДОВИЙ, мер Львова

Був присутнім на цьому матчі, і жодної расистської символіки не бачив. Була прекрасна атмосфера, багато українських символів, національні прапори... Надзвичайно важливо розібратися у цій ситуації і надати більше інформації для ФІФА, щоб рішення переглянули. Рішення є невиваженим. Повинна бути принципова позиція нашої федерації на захист українського футболу. Повин­ні залучити усіх можливих фахівців, які «сильні» у юридичних питаннях, що стосуються футбольних асоціацій, щоб ця помилка була виправлена.

Роман ЧЕРХАВИЙ, директор стадіону «Арена Львів»

Окрім офіційної інформації, про дискваліфікацію нам більше нічого не повідомляли. З подібними ситуаціями я ще не стикався, тож як вирішувати проблему, не знаю.

Схожі новини