Передплата 2024 «Добра кухня»

Бурштин перетвориться на одне з найкомфортніших міст для життя

У третю неділю вересня місто енергетиків відсвяткувало свою 459­-ту річницю

Святковий ярмарок, дитячий живопис на асфальті та святковий концерт, хедлайнерами якого став драйвовий гурт Ot Vinta. Так святкував День міста Бурштин. Святкували весело та енергійно. Воно й не дивно, адже Бурштин відомий як місто енергетиків. Адже тут розташована найбільша у Західній Україні теплова електростанція — ДТЕК Бурштинська ТЕС. Люди, які працюють з електроенергією, і самі мають бути такими ж енергійними. Тим паче, їм є що святкувати, адже з кожним роком це місто стає все кращим та комфортнішим для життя.

Малими кроками до великої мети

У тому, як перетворився Бурштин за останній рік­два, кореспондент «ВЗ» мав змогу переконатись на власні очі. Завдяки співпраці між ДТЕК, що є власником Бурштинської ТЕС, і міської громади, відновили занедбаний басейн «Дельфін», придбали нове обладнання для пологового відділення місцевої лікарні. Цього разу ми побували у середній школі №2, яка до Дня міста отримала оновлений мультимедійний клас (десять ноутбуків з ліцензійним програмним забезпеченням та проектор). Цю школу також утеплили до початку навчального року. Побували ми і у навчально­виховному комплексі (тут навчаються дошкільнята та учні першого­четвертого класів), у якому кілька днів тому встановили нові гойдалки та дитячу смугу перешкод.

Враховуючи, що навіть у неділю на майданчику дитсадка було повно дітей, — нові гойдалки їм сподобались. А смуга перешкод для дітей — взагалі єдина на все 18­тисячне місто. Усі гойдалки мають відповідні сертифікати та абсолютно безпечні для дітей. Загалом цей дитячий майданчик обійшовся ДТЕК у 27 тисяч гривень. У День міста відвідали ми і найбільший бурштинський дитячий садочок «Пролісок». Цьому дошкільному навчальному закладу вже понад сорок років, тому він конче потребував ремонту. На сьогодні цей садочок уже має оновлену котельню, а старі вікна, які буквально розсипались під руками, замінили на сучасні енергоощадні. Загалом у цьому садочку замінили майже 100 вікон! Усі ці проекти вдалося зреалізувати за підтримки компанії ДТЕК, яка є власником Бурштинської ТЕС. Зокрема, утеплення шкіл та садочків відбулось у рамках проекту «Енергоефективні поліпшення у місті Бурштині», загальна вартість якого 1,8 мільйона гривень. З них 311 тисяч гривень — власні кошти ДТЕК, а 175 тисяч євро — ґрант Європейського Союзу.

Коли інвестор стає соціальним партнером…

«Почалась реалізація Стратегії соціального партнерства, підписана Бурштином та компанією ДТЕК. Ми бачимо перші реальні кроки щодо здійснення наших планів щодо модернізації міста та підвищення рівня добробуту бурштинської громади, — заявив міський голова Петро Курляк після презентації мультимедійного класу у 2­й школі. — Ця школа — одна з багатьох шкіл та дошкільних навчальних заходів — отримала комп’ютери та іншу техніку. Усе це потрібно для підвищення рівня навчального процесу. Власне Стратегію соціального партнерства з компанією ДТЕК почали реалізовувати з соціальних проектів, які, вважаємо, є найактуальнішими для міста. Уже придбали спортінвентар для нашого товариства «Довіра», а це товариство дітей­інвалідів, яке потребує нашої уваги та допомоги і придбали спортінвентар для Бурштинської міської лікарні у кімнати батьківської опіки. Наступні проекти є об’ємнішими і коштовнішими. Як правило, вони стосуються технічного боку: забезпечення міста необхідними коштами для нормального функціонування міських мереж та проведення термомодернізації будинків. Наша громада визначила п’ять пріоритетних напрямів у нашій співпраці: охорона здоров’я, енергозбереження та енерго­ефективність, сприяння громадським організаціям, розвиток міської інфраструктури та сприяння малому та середньому бізнесу. Фактично по кожному з цих напрямів уже зреалізовано по одному проекту. Основний обсяг коштів припадає на 2014 рік, тому наступного року звітуватимемо про більше виконаних проектів. Заплановано орієнтовно 5,5 млн. гривень для придбання обладнання для Бурштинської районної лікарні. До трьох мільйонів — на придбання теплових лічильників для житлових будинків та будівництва АТП і заміну вікон та дверей у бюджетних установах і житлових будинках».

У чому ж, власне, полягає Стратегія соціального партнерства? ДТЕК будує відносини з місцевими громадами, ґрунтуючись на принципах взаємовигідного співробітництва, залучаючи представників місцевих органів влади і мешканців до розробки соціальних програм та оцінки їх результативності. Ці принципи викладені у Декларації соціального партнерства, яку компанія прийняла у 2008 році. Відповідно до неї, ДТЕК готовий забезпечити сприяння органам місцевого самоврядування у розробці планів розвитку міст з метою підвищення їх інвестиційної привабливості. У межах цієї програми компанія надає фінансову допомогу на вирішення соціальних проблем, підтримку вразливих соціальних груп, реалізацію інфраструктурних проектів соціального характеру.

Завдяки цій програмі Бурштин торік отримав повноцінний енергоаудит, тож тепер чітко знає, у якому напрямку рухатись далі та з чого починати модернізацію системи теплопостачання. Власне система теплопостачання у бурштинських багатоповерхівках є чи не найбільшим головним болем міста. І йдеться не лише про величезні тепловтрати. За радянських часів тепломережу спроектували таким чином, що гаряча вода з кранів тече уже після того, як вона пройшла через батареї. Про якість такої води можна лише здогадуватись. А про теплозбереження взагалі не йдеться, оскільки батареї у квартирах бурштинців теплі навіть влітку. Тому біля кожної багатоповерхівки планують встановити індивідуальні теплопункти. З цим проектом також місту допомагатиме ДТЕК, адже самотужки з таким потужним проектом місто не впорається.

Для розвитку міста створили спеціальну агенцію

Усі проекти у Бурштині допомагає реалізувати Агенція місцевого розвитку Бурштина, яка також створена та працює за підтримки ДТЕК. Цікаво, що агенція займається не лише програмами енергоефективності (що логічно, оскільки ДТЕК — енергетична компанія) чи проектами у соціальній сфері, а й навіть розробкою туристичної стратегії міста та розвитком малого і середнього бізнесу. Попри те, що Бурштин — місто енергетиків, директор агенції Олександр Бабій переконаний, що місто може бути цікавим для туристів. А розвиток туризму означає розвиток дрібного бізнесу — міні­готелів, ресторанів. А основним туристичним об’єктом міста пан Бабій вважає бурштинське водосховище. «Це найбільша водойма в Івано­Франківській області. Свого часу тут була одна з найкращих в Украї­ні шкіл греб­лі. На сьогодні — це одне з найулюбленіших міст для риболовлі — риба тут виростає дуже велика завдяки тому, що обвідний канал не замерзає навіть взимку. Ці переваги міста треба використати», — каже Олександр Бабій. Аби стимулювати молодих та енергійних людей займатись бізнесом, торік у місті стартувала програма «Молодіжний бізнес України». Ця програма у місті працює завдяки АМЕР. Вона передбачає допомогу молодим людям у віці від 18 до 35 років, які хочуть розпочати власну справу, але не мають коштів й можливостей скористатися послугами банківської чи інших фінансових систем України. Програма «Молодіжний бізнес України» пропонує таким молодим людям не лише позику без застави і поручителя, а й допомогу в розробці бізнес­плану, постійну підтримку наставників — представників бізнес­спільноти — на всіх етапах створення і ведення бізнесу.

Щасливі люди працюють краще

«У компанії ДТЕК є мета, яку перед нами поставив наш акціо­нер Рінат Ахметов. Він сказав, що треба, щоб міста, де працює бізнес ДТЕК, були найкращими в Україні. І не лише в Україні — в Європі. Щоб люди, які працюють на наших підприємствах, жили у хороших, комфортних умовах. Щоб досягти цієї мети, ми запровадили програму соціального партнерства, потім розробили Стратегію соціального партнерства з усіма містами, де працюють наші підприємства, — каже керівник департаменту соціального розвитку компанії ДТЕК Вікторія Гриб. — З Бурштином ми почали працювати у 2010 році. З того часу у нас уже багато реалізованих проектів. Компанія ДТЕК виконує усі соціальні зобов’язання, які вона взяла на себе у рамках партнерства з містом. Про які зобов’язання йдеться? У нас є п’ять основних напрямів: охорона здоров’я, енергоефективність, підвищення активності громад та поліпшення бізнес­середовища, а також покращення інфраструктури. Чому, наприклад, поліпшення бізнес­середовища? Ми дуже добре розуміємо, якщо у місті будуть інші бізнеси, зокрема малий та середній, не тільки бізнес ДТЕК, у бюджет будуть надходити ще певні кошти, що дасть можливість скеровувати їх на соціальні програми. Але це довгострокова програма. Якщо говорити про короткотермінові, то компанія допомагає зробити ремонти у школах та дитячих садочках, придбання обладнання для них. Сьогодні (на День міста. — Авт.) ми також даруємо Бурштину свято. Компанія організувала концерт та запросила гурт Ot Vinta, який, дуже сподіваюся, принесе насолоду усім жителям цього міста. Ми активно працюємо в галузі охорони здоров’я. Хочемо, аби наші співробітники були здоровими. Якщо ти маєш сучасну лікарню на території міста, це дає значно більші шанси бути здоровим».

Зрозуміло, що усі ці проекти вимагають чималих капіталовкладень. За словами Вік­торії Гриб, лише цього року компанія ДТЕК планує вкласти у розвиток міста 4,8 мільйона гривень. Станом на вересень уже реалізували програм на 2,4 мільйона гривень. Загальна сума реалізації стратегії соціального партнерства на три роки — починаючи з 2013­го і до 2015 року буде 12,2 мільйона гривень. При цьому річний бюджет розвитку міста не дотягує навіть до мільйона гривень.

Схожі новини