Передплата 2024 ВЗ

«На ремонт доріг Сокальщини потрібно щонайменше 200 мільйонів гривень»

Районна рада зверталася по допомогу до Служби автомобільних доріг Львівщини та ЛОДА. Наразі марно...

На півночі Львівської області рівень руйнування доріг сягнув критичної межі. Стан автодоріг загального користування жахливий: асфальтне покриття на багатьох ділянках Сокальського району просто відсутнє... Це загрожує колапсом інфраструктури, негативно позначиться на економіці регіону. Керівництво району та жителі обурені, що автошляхи на Волинь, Радехівщину, Рава-Руську, Львів — суцільні ями (на фото).

Як розповів журналісту “ВЗ” голова Сокальської районної ради Ігор Дацюк, у районі — 416 доріг загального користування місцевого значення, усі потребують ремонту. З районного бюджету на це не виділяють грошей, бо усі дороги перебувають на балансі Служби автомобільних доріг Львівщини. Щоб довести до ладу дорожнє покриття, потрібно щонайменше 200 мільйонів гривень. “Ми неодноразово зверталися до керівництва області, Служби автомобільних доріг у Львівській області, Облавтодору щодо катастрофічного стану доріг, — продовжує розмову Ігор Дацюк. — На сесіях районної ради стан доріг визнали незадовільним. Особливо непокоять головні транспортні артерії регіону — Жовква — Червоноград, Володимир-Волинський — Ковель, Сокаль — Червоноград, Червоноград — Рава-Руська, Сокаль — Стоянів. Це наша найбільша біда! Якщо нічого не вирішити, настане параліч цілого регіону, а це майже 200 тисяч населення”.

Начальник служби автодоріг Львівщини Микола Гнатів не знайшов часу, щоб прокоментувати безлад у дорожній сфері... Чиновник зайнятий нарадами, виїздами на об’єкти. Заступник голови Львівської ОДА Сергій Василенко розповів журналісту “ВЗ”, що проблема набила оскому не лише власникам автомобілів. ЛОДА кардинально змінює підхід до вирішення проблеми. Якщо раніше перекривали дороги, починали ремонт і через брак коштів кидали, то тепер такого не буде. Сергій Василенко пообіцяв: якщо взялися за якийсь об’єкт, то його завершать. “Робимо ремонт на найбільш проблемних ділянках. Не буде такого, що сьогодні побігли ремонтувати дороги Сокальщини, завтра — в інший район, — сказав заступник голови ЛОДА. — Уже відкрили дорогу Чоп — Київ. Нещодавно отримали з бюджету 16 мільйонів гривень на ремонт доріг в різних районах, зокрема Сокальському. Ми обговорювали питання реконструкції дороги Сокаль — Великі Мости. З наступного тижня — ремонт тернопільської траси, дороги в Бориславському напрямку, зокрема до Східниці”.

— Як буде вирішено проблему з ремонтом дорожнього полотна до Славського?

— Автошляхи до курортних регіонів псують імідж області. Туристи, які приїжджають до Славського чи Східниці, наповнюють наш бюджет. Щоб до нас їхали туристи, іміджеві дороги потрібно тримати в нормальному стані. На День Славського губернатор Львівщини сказав, що зроблять проект капітального ремонту дороги. Ямковий ремонт дороги до Славського не можна робити. На капітальну реконструкцію потрібні чималі гроші, щонайменше 30 мільйонів гривень.