Передплата 2024 ВЗ

В’язні Держівської колонії потрапили «під прес»

Після публікації «ВЗ» про умови перебування у цьому пенітенціарному закладі прокуратура почала кримінальне провадження

5 серпня Миколаївська міжрайонна прокуратура почала кримінальне провадження за ст. 367 ККУ — “службова недбалість” — стосовно двох працівників Держівської виправної колонії, що у Миколаївському районі Львівщини. Слідчі з’ясовують, повідомив “ВЗ” в. о. Миколаївського міжрайонного прокурора Андрій Пшеничка, чи справді працівники адміністрації колонії не реагували на те, що засуджені на знак протесту голодували та різали собі вени.

2 серпня “Високий Замок” надрукував статтю “На зоні зашивають роти, коли несила терпіти!”. У публікації йшлося, що у Держівській колонії кілька в’язнів вдалися до актів спротиву проти нелюдських, на їхню думку, умов утримування. Про це журналістам повідомив один із засуджених, Дмитро Харук, який різав собі вени на руках.

Коментуючи події в колонії, в управлінні Державної пенітенціарної служби у Львівській області “ВЗ” повідомили, що Харук собі вен не різав. Проте цей засуджений надіслав “ВЗ” фотографію, на якій чітко видно сліди від порізів на руці. Харук пояснив, що до відчайдушного кроку вдався через те, що йому не надали вчасно медичної допомоги (він хворий на гепатит С).

Учора із Держівської колонії до “ВЗ” передали записку від кількох засуджених, які вдавалися до актів спротиву. Вони повідомили,що після публікації з ними почали “щільно працювати”. Після такого “пресування”, йшлося в записці із зони, один із засуджених, Олександр Гетьман, написав письмову заяву про те, що до голодування не вдавався. “Питання, які виникали до адміністрації, — вказав він у своїй заяві, — виконані в повному обсязі. Претензій до Держівської виправної колонії не маю”. Той же засуджений передав друзям, які від своїх претензій не відмовляються, записку, у якій повідомив, що написати заяву його змусили. Хто саме, він повідомить лише під час зустрічі віч-на-віч з кимось із правозахисників.

Якщо вірити записці засуджених, 4 серпня у Держівській колонії з формулюванням “через службові зловживання адміністрації” розпочав голодування засуджений з першого відділення Вітер. Ще кілька в’язнів вимагають, щоб їх перевели в іншу колонію. Вони кажуть, що у Держівській колонії хворих на туберкульоз засуджених утримують разом зі здоровими, бо в колонії немає туберкульозного барака. Тривалий час, доводять засуджені, декому з тих, хто працює на виробництві колонії, не нараховують зарплати.

Засуджені Держівської колонії через газету, як останню інстанцію, волають про допомогу. Просять, щоб умовами утримування у цій колонії зацікавилися активісти правозахисних громадських організацій.