Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За загиблих донецьких рибалок заступилися у Львові

Пікетники біля російського консульства вимагали, щоб Москва вибачилася перед Києвом

Кілька десятків громадських активістів пікетували у понеділок Генеральне консульство Росії у Львові. Від влади сусідньої країни вони вимагали покарати своїх прикордонників, які спричинилися до загибелі в Азовському морі чотирьох українських рибалок і поранення ще одного нашого співвітчизника. Львів’яни закликали, на знак протесту проти дій російської сторони, бойкотувати майбутній візит до Києва президента Путіна та глави РПЦ Кирила. Ніхто із працівників консульства до пікетників не вийшов, передати їм листа охорона не дозволила. Тож активісти вирішили переслати свій лист-вимогу поштою.

Протестувальники СКАНДУВАЛИ гасла через гучномовець, тримали у руках саморобні плакати, на яких написано: «Вимагаємо суду над вбивцями!», «Куди пливеш, Росіє?», «Путін і Кирил — вам не місце в Україні!», «Росія — імперія терору».

Розмовляємо з одним із тих, хто прийшов під російське консульство. Михайло Фуканчик, 79 років, голова старійшин Республіканської партії, колишній будівельник.

— Ми прийшли сюди висловити обурення тим, що російські прикордонники розтрощили баркас, на якому були українці, — каже він. — Російська влада повинна вибачитися перед нашою державою, виплатити компенсації родинам загиблих і постраждалому…

У Львові пікетують — а у Москві мовчать. Реакція російської сторони на інцидент в Азовському морі, що стався 17 липня, є явно неадекватною. Лише вчора, 22 липня, Головне військове управління Слідчого комітету РФ порушило кримінальну справу за статтею «Порушення правил водіння суден», що призвело до загибелі людей. Стаття передбачає 7 років позбавлення волі. Українське МЗС розпочало слідчі дії ще 18 липня. За словами міністра закордонних справ Леоніда Кожари, росіяни довгий час до цього розслідування не долучалися.

Офіційні органи і преса Росії продовжують стверджувати, що їхні прикордонники переслідували українських браконьєрів, звуковими сигналами наказували їм зупинитися. Ті начебто відмовлялися, більше того, щоб утекти від погоні, пішли на… таран прикордонного катера «Мангуст». Від удару баркас перекинувся, росіяни начебто тут же розпочали рятувальну місію…

Однак жителі селища Безіменного, звідки троє із п’яти рибалок, кажуть, що чули, як у морі лунали автоматні черги. Це може свідчити, що росіяни застосовували зброю. Саме такі дії вітчизняне МЗС називало «непропор-ційними». На підтвердження силових дій росіян хтось з користувачів сайту Youtube розмістив відео трирічної давності — у цьому фрагменті видно, як російські прикордонники переслідують український човен і обіцяють наступного разу його потопити…

P.S. Знайдено тіла усіх чотирьох загиблих під час інциденту в Азовському морі. П’ятого, врятованого (ним є житель с. Безіменного Новоазовського району Донецької області Олександр Федорович, прооперували, він перебуває у реанімації лікарні міста Єйська (Росія). За повідомленням МЗС України, загрози його життю немає.

Фото Мирона МАСЛЮКА