Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хочеш вчитися? Плати!

Вартість навчання на окремих факультетах у престижних вузах країни може сягати кількох десятків тисяч гривень

Абітурієнти отримали результати тестувань зовнішнього незалежного оцінювання знань. За тим, що “сказав” сертифікат, майбутні вступники уже можуть орієнтуватися — чи за ними найкращі університети країни ганятимуться, чи все-таки доведеться паски затягнути та пробувати свої сили на комерційній основі. Кореспондент “ВЗ” з’ясовувала вартість навчання на популярних факультетах престижних університетів.

У котрий РІК поспіль найдорожчими факультетами у ЛНУ імені Івана Франка залишаються юридичний та міжнародних відносин. Майбутнім дипломатам за рік навчання доведеться заплатити 21 тисячу 968 гривень, стільки ж доведеться викласти із гаманця і без п’яти років захисникам законів та прав. У кругленьку суму влетить і рік навчання на факультеті іноземних мов (англійська мова та література), перекладу (англо-український) — 14 тисяч 793 гривні. Трохи демократичнішими є ціни на факультеті журналістики, філософському та філологічному (окрім японської мови та літератури й арабської мови та літератури) — 6 тисяч 654 гривні, 6 тисяч 946 гривень та 6 тисяч 099 гривень відповідно. Найдешевшим є фізичний факультет (окрім астрономії) — 4 тисячі 447 гривень та культури і мистецтв — 3 тисячі 037 гривень.

Рік навчання бакалаврату за спеціальністю “Правознавство” у Національному університеті “Києво-Могилянська академія” витягне із батьківських кишень 28 тисяч гривень, трохи менше — 20 тисяч гривень — коштує річне вивчення спеціальностей “Економічна теорія”, “Маркетинг”, “Фінанси і кредит”, “Соціологія” та “Політологія”. “Лише” у 14 тисяч гривень обійдеться річне навчання за спеціальністю “Біологія”. “Прикладна математика” дорожча на дві тисячі, а навчання на “Програмній інженерії” коштує уже 18 тисяч гривень.

У Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького річна вартість за кваліфікацією “Спеціаліст” найвища на стоматології — 20 тисяч 100 гривень, на лікувальній справі вона становить 18 тисяч 300 гривень, 17 тисяч 800 гривень обійдеться рік навчання на педіатрії.

Рік бакалаврату за напрямом “Ветеринарна медицина” у Харківській державній зооветеринарній академії коштує 6 тисяч гривень, стільки ж коштує і напрям “Менеджмент”. Вивчення таких спеціальностей, як “Біотехнологія”, “Лісове і садово-паркове господарство”, “Водні біоресурси та аквакультура”, а також “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” за рік обійдеться у 5 тисяч гривень.

Спеціалізація “Дошкільна освіта” за напрямом “Бакалавр” у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова коштує 6 тисяч 800 гривень, практична психологія — 9 тисяч 500 гривень, майже стільки ж — 9 тисяч гривень становить річна вартість навчання за спеціалізацією “Корекційна освіта” (логопедія) та “Психологія” (спеціальна медична).

Тетяна ШЕМБЕРКО, керівник прес-центру ЛНУ імені Івана Франка

Скільки “коштує” той чи інший факультет, визначає базова ціна (розрахунок валових витрат, пов’язаних із наданням послуги)та рівень інфляції за попередній рік. Валовими витратами є: кошти на оплату праці, внески на соціальні заходи, матеріальні витрати тощо. Для новостворених спеціальностей обрахунок плати за навчання здійснюють відповідно до Постанови Кабміну «Про затвердження Методики розрахунку орієнтовної середньої вартості підготовки одного кваліфікованого працівника, фахівця, аспіранта, докторанта» № 346 від 20 травня 2013 року.

Схожі новини