Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Російські прикордонники топлять українських рибалок не вперше…

В Азовському морі знайшли тіло одного із двох зниклих безвісти українських рибалок, які потонули у минулу середу під час зіткнення їхнього баркаса з катером берегової охорони Прикордонної служби Росії. Тіло ще одного рибалки, останнього члена екіпажу затонулого баркаса, знайти не вдалося.

За ПОВІДОМЛЕННЯМ російської сторони, інцидент стався у територіальних водах Росії, хоча демаркаційної лінії, яка визначає їх, досі немає. Прикордонники РФ помітили, що маломірне судно з українського боку потрапило у «заборонену зону», і почали переслідувати його. За однією з версій, прикордонний катер наскочив на баркас і перевернув його. У перші хвилини з води витягли одного пораненого (зараз він у реанімації) і тіла двох загиблих. Ще двох вважали такими, що зникли безвісти.

За іншою версією, втікачі, намагаючись відірватися від переслідування, зробили різкий маневр, і баркас сам перевернувся. У селі Безіменному Донецької області, звідки половина цих рибалок, кажуть, що їхні односельці вийшли у море прогулятися, інші — що підзаробити. Остання версія — найбільш правдоподібна. Домашня скрута змушує рибалок робити ризиковані кроки, вони виходять на риболовлю, навіть не маючи ліцензії, ризикуючи бути затриманими. Моряки віддалилися далеко у море, бо у прибережній зоні риби обмаль. У Безіменному кажуть, що від цього вилову рибалки могли заробити від сили 500 грн. Але і цьому були би раді, бо треба годувати сім’ї (в одного з рибалок діти-близнюки).

За словами місцевих жителів, баркас, на якому були їхні односельці, розвивав швидкість щонайбільше 90 км/год., а катер російських прикордонників міг розігнатися до 130 км/год. У суден також різна тоннажність. Фахівці кажуть, що, маючи переважаючі технічні характеристики, прикордонники могли затримати рибалок у більш гуманний спосіб, без жертв…

Минулого четверга Міністерство закордонних справ України викликало до себе Тимчасового повіреного РФ і вручило йому ноту. Дії росіян названо непропорційними. За фактом інциденту відкрито кримінальне провадження. Росіяни пообіцяли передати слідчим відеозапис цього конфлікту на морі і запевнили, що об’єктивно проведуть розслідування трагедії в Азовському морі.

Тим часом на батьківщині загиблих кажуть, що російські прикордонники не вперше у такий спосіб топлять українських рибалок. Але раніше їм це сходило з рук — все списували на морську стихію. В Інтернеті один із вихідців з Безіменного розмістив відео трирічної давності, на якому видно погоню російських прикордонників із погрозами «потопити» українських рибалок. Про теперішню «НП» стало відомо, бо один з рибалок вижив...