Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Андрій Садовий та його нападник зустрілися втретє. На очній ставці

У Львові трапився безпрецедентний випадок. Міський голова Львова Андрій Садовий став жертвою розбійного нападу.

У суботу, 20 липня, коли мер Львова виходив з ратуші, невідомий молодик спортивної статури сильно вдарив його по обличчі. Міський голова Львова, нагадаємо, ходить по місту без охоронців, ніколи не користувався послугами сек’юріті...

Та ЦЕ БУЛИ ще не всі неприємності, які підстерігали Андрія Садового в цей день. Близько 23-ї години на нього знову напав той самий чоловік... Зловмисник надавав меру стусанів у спину. Як розповіла “ВЗ” прес-секретар міського голови Львова Христина Процак, у Андрія Садового легкі тілесні ушкодження — синці. Мер Львова звернувся у Галицький райвідділ міліції, написав заяву. Правоохоронці одразу затримали зловмисника. Це 32-річний львів’янин Тарас, який тривалий час не працює. Раніше Тарас був приватним підприємцем. Зараз він перебуває у райвідділі міліції, його допитують, проводять медичну експертизу. Правоохоронці кажуть, що затриманий поводився дещо неадекватно. За фактом побиття мера відкрито провадження за статтею 350 частина 2 Кримінального кодексу України — умисне нанесення побоїв службовій особі або громадянину, який виконує громадський обов’язок. Згідно з цією статтею, зловмисника, який напав на міського голову, чекає обмеження волі на термін від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий термін.

Як розповів “ВЗ” начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко, під час затримання Тарас був у стані алкогольного сп’яніння. Зловмисник неохоче пояснює правоохоронцям причину, яка змусила його накинутися на мера з кулаками. “Мотиви зловмисника нам поки що не відомі, — зазначив Сергій Зюбаненко. — Ми з’ясовуємо, оскільки це впливає на кваліфікацію події. Інформацію про те, що затриманий начебто лікувався у психоневрологічному диспансері, теж перевіряють. Слідству ще не надано документів щодо цього факту”.

Андрій Садовий розповів для “ВЗ”, що навіть не підозрює, з якої сфери йому могли так помститися, адже це повинні з’ясувати слідчі. “У неділю я пішов до церкви і помолився за цю людину”, — розповідає мер Львова.

— Андрію Івановичу, раніше траплялися спроби нападу на вас?

— Ніколи. Це сталося вперше. Не отримував жодних погроз від невідомих. Не розумію такого, щоб без жодних пояснень і розмов завдали удару в спину... З огляду на свій нормальний стан здоров’я, дія, яку хотів вчинити чоловік, не спричинила наслідків, на які він розраховував. Я був ошелешений подією... Чоловік швидко пішов у бік ресторану “Кентавр”. Я пішов у ратушу, викликав міліцію. Правоохоронці провели слідчі дії, я написав заяву.

Для мене було великою несподіванкою, коли після 22-ї години я вийшов з ратуші, йшов до машини, і цей чоловік знову спробував напасти на мене ззаду. Я отримав сильний удар ногою в спину. Оскільки йшов швидко, чоловік не розрахував сили удару. В нього нічого не вийшло. Люди накинулися на чоловіка, скрутили, потім його забрала міліція.

На другий день я зустрічався з ним. В нас була очна ставка. Він має адвоката, не дає відповідей на жодне запитання, посилається на законодавство...

—Як прокоментуєте той факт, що в день затримання зловмисника до райвідділу міліції прибули двоє представників від ВО “Свобода”...

—Здивувався, де вони так оперативно отримали інформацію, що так швидко прилетіли.

—Чи будете тепер користуватися послугами охоронця?

—Не користувався охороною і не збираюся. Вважаю, що це не потрібно.

Коментар для «ВЗ»

Маркіян ЛОПАЧАК, голова фракції ВО “Свобода” у Львівській міській раді

Почувши про безпрецедентний випадок, коли серед білого дня нападають на міського голову, я, як голова фракції “Свобода” у міськраді разом з народним депутатом-”мажоритарником” від “Свободи” Юрієм Михальчишиним прийшли до Галицького райвідділу міліції, щоб з’ясувати обставини інциденту. Про це ми дізналися зі ЗМІ. Нам вдалося з’ясувати, що в цьому немає жодного політичного аспекту. За попередньою інформацією, це людина, яка колись мала бізнес. З його слів (затриманого. -Авт.), міський голова Львова спричинився до зруйнування бізнесу. Як депутати міськради будемо стежити за тим, щоб ця людина понесла покарання. Зараз перевіряють психічний стан затриманого.

Схожі новини