Передплата 2024 ВЗ

У «Батьківщині» затіяли чистку

З фракції виключили Василя Кравчука, який в унісон з «регіоналами» голосував за «векселі»

Фракція «Батьківщина» у четвер одноголосно виключила зі своїх рядів голову хмельницького обласного осередку партії Василя Кравчука (50-й номер у виборчому списку партії). Зробила це на терміновому засіданні прямо у сесійній залі. Як сказано на партійному сайті — «за порушення присяги і зраду перед Господом Богом та Українським народом». Від початку роботи Верховної Ради сьомого скликання фракція «Батьківщина» змаліла вже на дев’ятьох депутатів. Кравчук — перший, який пішов не з власної волі, а кого «пішли». Щоправда, в останні дні було помітно, що на таке вигнання він напрошується.

У вину ВАСИЛЕВІ КРАВЧУКУ поставили порушення фракційної дисципліни. Всупереч прийнятому напередодні рішенню він разом з «регіоналами», комуністами і позафракційними проголосував за поданий урядом «вексельний» законопроект. Цей документ передбачає реструктуризацію бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів. В опозиції вважають його «антинародним».

Позиція Василя Кравчука не стала несподіванкою. Він уже раніше заявляв, що з усіх питань голосуватиме на власний розсуд. У середу йому зробили попередження за підтримку інших урядових законопроектів, які опозицію не влаштовували. Однак Кравчук, що називається, «поліз на рожен». Близькі до Арсенія Яценюка люди називають його замаскованою тушкою, натякають, що він отримав чималу винагороду від Партії регіонів. Однак Кравчук заперечує політичне продажництво, каже, що опозиційних ідей не зрадить, з «регіоналами» йому не по дорозі. А от до Яценюка справді має претензії, бо він, мовляв, приватизує партію Юлії Тимошенко, розставляє всюди своїх вірнопідданих людей, а старожилів «Батьківшини», які мають власну думку, усуває. Зокрема, каже Кравчук, на його місце у Хмельницьку Арсеній Петрович підшукав представника «Фронту Змін».

Коментар для «ВЗ»

Василь КРАВЧУК, народний депутат

— Мені боляче за партію «Батьківщина». «Батьківщина» минулого скликання ніколи не голосувала за урядові законопроекти, а у парламенті сьомого скликання за одні з них голосує, за інші — ні, бо той — «хороший», а той — «нехороший». Мене обурюють всі ці підводні течії щодо внутріпартійної роботи, щодо так званого злиття «Батьківщини» і «Фронту Змін», яке завдало багато шкоди на місцевому рівні. Я з цим не погоджувався. А Яценюку такі, як я, не потрібні. Боляче, але що поробиш… Будьте певні: у фракцію Партії регіонів я не піду.

— Поза тим, вас називають черговою «тушкою», кажуть, що ви продалися…

— Гроші мені пропонували не раз. І в шостому скликанні, і в сьомому. Щоб зрозуміти, чи я їх брав, треба подивитися мою декларацію. Я живу у старій батьковій хаті. Не маю жодної нерухомості і рахунків за кордоном. Якби моєю метою були гроші, всього цього мав би багато. Ніколи не голосуватиму за політичні законопроекти влади, підтримуватиму ті, які позитивно впливатимуть на соціальну політику, на підтримку вчителів, лікарів, ті, які стимулюватимуть промислове, сільськогосподарське виробництво. Мені треба звітувати перед моїми виборцями, що, крім того, що є «вічним опозиціонером», конкретного зробив для людей у своєму окрузі, районі, області.

— Чому ви підтримали вексельний закон?

— Я не олігарх, ніколи не займався експортними операціями. Але закон був потрібен — краще векселі, ніж нічого. Якщо ввести векселі і розстрочити існуючу заборгованість, тоді не виникатиме заборгованостей і по зарплатах, і по пенсіях. «Вексельний» закон не є злочинним для України, не зашкодить простому люду.

Схожі новини