Передплата 2024 «Добрий господар»

Такий міцний у замміністра барбовал, що тхнуло ним на весь сесійний зал...

Дефіциту ліків у парламентському медпункті точно немає. Але одного там таки бракує — алкотестерів.

З цим першому замміністру фінансів Анатолію Мярковському пощастило. А то після його вівторкового виступу у парламенті взяли б «свободівці» урядовця попід білі рученьки і влаштували б йому примусово-показове дуття у трубочку.

Вийшов замміністра на трибуну, почав читати звіт про виконання бюджету за 2012 рік, і хоч ледь не через кожне слово «екав», навряд чи багато депутатів звернули на це увагу. Зал взагалі на Мярковського не реагував. Одні депутати голосно вели свої бесіди, не чуючи виступу з трибуни. Інші мігрували у проходах між секторами — хто зі входу, а хто й на вихід. Та на нещастя Мярковського один дуже уважний слухач у сесійній залі таки знайшовся. Поки замміністра витискав з себе пересипану цифрами доповідь, неподалік від трибуни вмостився «свободівець» Ігор Швайка. Депутат очей (а потім виявилося, що і носа) з урядовця не зводив. Коли ж той закінчив виступ і спікер оголосив «трихвилинку» для запитань, Швайка на весь зал поставив Мярковському діагноз — «перегар вищого ступеня». «Підійдіть понюхайте, чим тут смердить! — звернувся «свободівець» спершу до президії, а потім і до депутатів. — Ця особа п’яна! Вимагаю вигнати його звідси».

Не очікуючи, поки знайдуться охочі понюхати його, Мярковський мовчки зібрав з трибуни папери і ретирувався зі сесійної зали. Тут вже і спікер почав заїкатися. Але, опанувавши ситуацію, взявся гасити «п’яну» пожежу. «Не думаю, що голова Верховної Ради має ганятися за депутатами і замміністрами, хто що пив», — заявив Володимир Рибак. Швайку спікерська відмовка ще більше розлютила. Мовляв, це вже взагалі межа хамства і неповаги до парламенту і виборців, якщо урядовці дозволяють собі приходити у Верховну Раду під градусом.

В адвокати Мярковського зголосився «регіонал» (він же — голова Регламентного комітету) Володимир Макеєнко. «Людині просто стало погано. Ніякого запаху не було, я особисто підходив», — виправдовував замміністра Макеєнко, розповідаючи, як після виступу Мярковський пив пігулки і звертався до парламентського лікаря зі скаргами на тиск. Макеєнко озвучив пропозицію знову запросити Мярковського до сесійної зали, щоб усі переконалися, що з урядовцем усе добре.

Але виходу замміністра на біс депутати не дочекалися. Віддуватися за підлеглого довелося міністру фінансів Юрію Колобову, який приїхав до парламенту «передоповідати» те, про що «екав» Мярковський. «Думаю, депутати, які працювали з Анатолієм Івановичем, знають його як порядну і виховану людину. На даний момент він госпіталізований, проходить медичне обстеження. Про свій стан пізніше розповість сам», — заявив Колобов.

Розповідачем замість Мярковського, але за його згодою, став професор Вадим Шипулін, який оглядав замміністра після «перегарного» скандалу у парламенті. Лікар заявив, що в пацієнта діагностували гіпертонічний криз, а запах, який занюхав Швайка, могли спровокувати ліки або проблеми з ендокринною системою. Зі слів Шипуліна, медики з’ясували, що напередодні й у день виступу в парламенті Мярковський прийняв більш як півтора флакона спиртового розчину барбовалу. Цікаво, дозу замміністра сам собі виписав? В інструкції до препарату написано, що барбовал зазвичай приймають по 10-15 крапель двічі-тричі на день. Продають ліки у флакончиках по 25-30 мілілітрів. Якщо Мярковський півтора прийняв, то що виходить — не на ложку препарат капає, а мензурками п’є? Чи, може, одразу — з горла?

А тим часом видання «Коммерсант-Украина» оприлюднило інформацію про те, що напередодні виступу у парламенті Мярковський проводив час «без краваток» з білоруською делегацією, яка супроводжувала до Києва президента Лукашенка. Може, і гостей барбовалом, а не коньяком пригощали?

Схожі новини