Передплата 2024 ВЗ

А їм ще й зарплату платять...

Лише на банківських рахунках десяти найбагатших кабмінівців — понад 54 мільйони гривень

До 1 травня прописані у законі посадовці і депутати мали не лише «висповідатися» про свої доходи і статки за минулий рік, а й оприлюднити заповнені декларації. Хтось відкладав цю малоприємну для себе процедуру ледь не до останнього дня. А дехто, вирішивши, що закон писаний не для нього, і взагалі «заничкував» свою декларацію подалі від зайвих очей. Найбільше таких спритників знайшлося у Верховній Раді. Не обійшлося без них і у Кабміні. До повної колекції урядових декларацій однієї таки забракло — із прізвищем «міліцейського» міністра Віталія Захарченка. Але і без неї в оприлюднених прем’єром і його підлеглими сімейних бюджетах є на що подивитися.

Найбагатший командує «оборонкою», найбідніший — «комуналкою»

Тицяючи пальцем у кожного другого міністра в уряді Азарова, з мільйонерами не помилитеся. Товстосумів, у деклараціях яких водяться цифри з шістьма і більше нулями, десять (з 24 можливих). За сумою річного доходу у призовій трійці — міністр промполітики Михайло Короленко (5 млн.), міністр оборони Павло Лебедєв (3,7 млн.) та шеф Міносвіти Дмитро Табачник (2,7 млн.). Якщо ж мільйонерів з Грушевського оцінювати за розмірами банківських вкладів, то тут рівних немає головному «оборонівцю» з його 22,5 мільйона гривень. Звідки у Лебедєва такий капітал? Точно не з депутатських «дивідендів» (до призначення в уряд Лебедєв був нардепом). А ось на будівельному бізнесі у Криму, з яким пов’язують міністра оборони, і не такі статки можна нажити.

Серед міністрів, які задекларували найскромніші доходи за минулий рік, у передовиках — шеф Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник. На посаді заступника губернатора Дніпропетровщини заробив неповних 109 тисяч гривень. Зате дружина Темника «одоходилася» торік на суму, у 22 рази більшу за чоловікові заробітки, — 2,4 мільйона гривень.

На зарплату перебивалися біля дружин-мільйонерок і міністр екології Олег Проскуряков (119 тис.), і керманич Міненерго Едуард Ставицький (123 тис.). Задекларована Ставицьким сума виглядає смішно: її не вистачило б навіть на годинник, з яким міністр засвітився на засіданні уряду (за найскромнішими оцінками, вартість часоміра — 25 тисяч доларів).

Замикають п’ятірку найбідніших урядовців шефова Мінсоцполітики Наталія Королевська зі 164 тисячами гривень у декларації (а яку дорожезну виборчу кампанію «бідолашній» забабахали!) і головний «спортовець» Равіль Сафіуллін зі 183 тис. (зате їздить на «Лексусі»).

Міністра закордонних справ Леоніда Кожару, судячи з декларації, лише зарплата годує. Але, виручивши за рік

197 тисяч гривень (плюс — 6,7 тисячі у банку), керманич МЗС не відмовляє собі у колекціонуванні квадратних метрів. Маючи будинок на 248 «квадратів» і квартиру площею 127 кв. м, Кожара ще один будиночок торік прикупив. У власності міністра — два авто, утримання яких теж у чималу копійку влітає.

Не менш загадкова декларація й у міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова. Із річним заробітком 208 тисяч і шістьма тисячами на банківському рахунку він обзавівся новеньким Ford Mondeo за 255 тисяч гривень.

Чотири будинки, 65 ділянок — п’ятьом донькам у придане

Керманич Міноборони Павло Лебедєв — любитель всього і побільше. Він і на мільйони багатий, і на доньок (у міністра їх п’ять), і у квартирно-земельному питанні — на передовій. На сімейних «квадратах» Лебедєвих (чотири будинки і квартира сумарною площею 3 тисячі 892 кв.м) цілий гуртожиток розселити можна було б. Але це «квіточки», ягідки — земельні ділянки, яких у подружжя — 65.

На таких просторах міністр оборони може власне котеджне містечко побудувати. А там, гляди, один з будинків облюбував би для себе інший багатодітний урядовець, Геннадій Темник (у нього син і троє доньок). А то завідує «будівельно-комунальним» міністерством, а сам — у «безхатченках» ходить. Принаймні у декларації Темника ні про квартири, ні про будинки — жодної згадки. Коли ж журналісти поцікавилися, де він живе, заявив, що знімає помешкання. Адреси, мовляв, не пам’ятає. Така «забудькуватість» лише підігріла інтерес до квартирного питання міністра. Намагаючись з’ясувати, чи не «темнить», бува, пан Темник, журналісти програми «Гроші» засікли авто, дуже схоже на міністерське, біля елітного котеджного комплексу під Києвом. За місячну оренду хатинки тут треба викласти близько 30 тисяч гривень.

Не розжився власним житлом і колишній шеф Темника у Дніпропетровській ОДА, а нині — віце-прем’єр Олександр Вілкул. У його декларації згадується лише квартира (62,1 кв.м), записана на дружину.

А ось у першого віце-прем’єра Сергія Арбузова нерухомості — із запасом. На двох з дружиною у них будинок площею 172,5 «квадрата» і чотири квартири (191,2 кв. м; 197,7 кв. м; 76,4 кв. м та 47,4 кв. м).

Міністр соцполітики Наталія Королевська з чоловіком теж квадратними метрами запасаються. Урядовиця задекларувала нерухомість (схоже, нежитлову) площею 738,4 «квад-рата». А за членами сім’ї записала будинок на 97,9 кв.м, чотири квартири (264,1 кв. м, 107,2 кв. м, 54 кв. м та 180,5 кв. м) та інше нерухоме майно площею 193,4 кв. м.

До п’ятірки «найквартированіших» урядовців потрапили також віце-прем’єр Юрій Бойко (на сімейному рахунку — два будинки і три квартири) та міністр культури Леонід Новохатько (у сім’ї — будинок і чотири квартири).

Прем’єр — без коліс, зам — на «копійці»

«Безколісних» міністрів в уряді більше, ніж «безхатченків». Та що там міністрів, коли прем’єр — без власного транспорту («Лексус» на дружину записаний). Хоча, навіщо Азарову той транспорт, якщо до послуг — службовий автопарк?

Судячи з декларацій, без керма — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова (казенним авто її не лише у справах, а й на шопінг возять), керівник Мін’юсту Олександр Лавринович (у дружини — дворічний позашляховик BMW X5, який на вторинному ринку коштує від 565 тисяч гривень), міністр екології Олег Проскуряков, шеф Мінкультури Леонід Новохатько, міністр інфраструктури Володимир Козак, у членів сім’ї якого — два «Лексуси». У списку «безколісних» — і мільйонери Олександр Клименко, Михайло Короленко, Дмитро Табачник (у дружини Табачника — Toyota Camry).

Віце-прем’єр Юрій Бойко у довісок до «Мерседеса» задекларував «Жигулі»-«копійку» 1978 року випуску. А «будівельно-комунальний» міністр Геннадій Темник вписав собі 27-річний причіп-фургон. Зате за дружиною Темника цілий автопарк числиться. Тут і Nissan Patrol 2005 року випуску, і п’ятирічна Toyota Sequoia, і Citroen G5 SX (2005 р.), і причіп Trailer Starcrft WT19ЕRD (1996 р.). А на додачу — катер Bayliner Siera 2855.

У соцміністра Наталії Королевської — шістірка колісних «конячок». У компанії двох «ВАЗ 21213» — Range Rover 2008 року випуску, парочка Mercedes Benz (2004 і 2006 р.) та п’ятирічний Mitsubishi Grandis.

У сімейному гаражі «аграрного» міністра Миколи Присяжнюка на одне авто менше. Зате який шик: два Mercedes Benz S550 2010 року випуску, п’ятирічні Maserati-4200 та Mercedes Benz R350, Cadillac Escalade-6199 2007 року і Renault Duster-1461 2012 року.

Є чим похвалитися і першому віце-прем’єру Сергію Арбузову, у власності якого BMW Z8 2003 року випуску, п’ятирічний Mercedes Вenz G 500 та нульцевий Mercedes Вenz S 600. Плюс — Infiniti EX35 (2008 р.) і Range Rover — (2011 р.), зареєстровані на дружину.

Найрозмаїтіша транспортна колекція — у міністра оборони Павла Лебедєва. Ні, власного танка у головного оборонівця наразі немає. А ось яхтою, парусною «моторкою» і водним мотоциклом міністр обзавівся. З «колісних» у сімейному гаражі — чотирирічний Mercedes S500 L, Lexus RX 300 ( 2004 р.), Toyotа Fortuner (2008 р.) та Porsche Cayenne (2007 р.).

Схожі новини