Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Після рішення Європейського суду Тимошенко мали б випустити на волю»

Так вважають захисники екс-глави уряду. У влади думка інша

В опозиції з великим нетерпінням очікували вівторкового повідомлення з французького Страсбурга. У цьому місті, в офісі Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), 30 квітня оголосили рішення у справі «Тимошенко проти України», де найвідоміший в’язень пострадянського простору оскаржувала свій арешт у серпні 2011-го. А також умови утримання у слідчому ізоляторі і колонії, відсутність адекватної медичної допомоги, застосування фізичної сили при переміщенні у лікарню, незаконність відеоспостереження, оприлюднення цих записів в Інтернеті. У команді Тимошенко заздалегідь були впевнені, що ЄСПЛ назве всі ці дії незаконними, політично вмотивованими…

«ЯКЩО Європейський суд встановить, що під час ухвалення рішення про арешт Юлії Тимошенко було порушено національне законодавство і для цього суддя застосував політичні мотиви (а ми надали суду достатньо доказів), то це означатиме, що вся «газова» справа є політично вмотивованою, — напередодні заявив захисник колишнього глави уряду Сергій Власенко. — Не може Кірєєв одне рішення приймати за політичними мотивами, а всі інші — без політичних мотивів». На думку Власенка, поновити порушені права його підзахисної можна буде в єдиний спосіб — невідкладно звільнити з в’язниці. Тобто відновити попередній юридичний статус, який Тимошенко мала до порушення щодо неї Конвенції про права людини.

Утім, Власенко не тішить себе ілюзіями. На його переконання, найбільше, на що спроможна буде українська влада, — виплатити грошову компенсацію за незаконний арешт і тортури. При цьому, каже захисник, влада спробує потягнути час, подавши упродовж трьох місяців апеляцію до Великої палати ЄСПЛ.

Підтвердив цей прогноз народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, який зазвичай транслює всі задумки Банкової. Він «авансом» дав зрозуміти: позитивне для Тимошенко рішення ЄСПЛ аж ніяк не означатиме її вихід на волю. Бо, мовляв, стадія арешту вже минула, Тимошенко є засудженою, запобіжний захід до неї уже не застосовують. При цьому Олійник пригадав схожу історію з Юрієм Луценком, який теж оскаржував у Страсбурзі свій арешт. Незважаючи на те, що європейські судді визнали його затримання і запроторення у СІЗО незаконним, українська влада обмежилася виплатою екс-міністру внутрішніх справ 15 тисяч євро компенсації. Мужності на публічне вибачення у неї не знайшлося…

коментар для "ВЗ"

Микола СІРИЙ, адвокат Юлії Тимошенко

Ще до винесення рішення Європейського суду з прав людини я прогнозував, що у ньому буде вказано на те, що у діях Юлії Тимошенко немає складу злочину. Що всі її дії були політичними, відтак не підпадають під дію статті 365 Кримінального кодексу України. Було багато заяв різних європейських інституцій про те, що ця стаття не відповідає демократичним стандартам, що вона занадто широка, охоплює не тільки кримінальні, а й інші дії. Передбачав, що в рішенні ЄСПЛ міститиметься звернення до уряду України про необхідність змінити вказану статтю, буде зазначено, що кримінальний закон був застосований щодо Тимошенко у неналежний спосіб. Що ЄСПЛ вкаже і на процесуальні порушення. А якщо узагальнити — про порушення права Юлії Тимошенко на справедливий суд і на належне змагальне судочинство. Рішення цієї найбільш авторитетної судової інстанції в Європі легітимізує суспільний і експертний висновок про наявність в Україні політично мотивованого судочинства і політичних в’язнів.

Звільнення Юлії Тимошенко по так званій газовій справі було би ознакою того, що український уряд робить крок у напрямку розвитку демократії, утвердження правової держави і відходу від вибіркового правосуддя. Проявом такої вибірковості справу Тимошенко вважає українська і світова демократична думка, правнича громада. Тож рішення президента про звільнення Юлії Тимошенко з в’язниці було б абсолютно правомірним, доречним і необхідним.

Схожі новини