Передплата 2024 ВЗ

Ветеринарний та Аграрний університети не «схрещуватимуть»!

Президент прийняв рішення припинити скандальну реорганізацію львівських національних університетів

“Боріться ¬ поборете!” ¬ закликав Тарас Шевченко. Студенти та викладачі Ветеринарного університету боролися і відвойовували право на автономію вузу.

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ доручив скасувати рішення про перетворення Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького у структурний підрозділ Львівського національного аграрного університету.

Впродовж трьох місяців студенти Університету ветеринарної медицини протестували проти наказу Міністерства аграрної політики про реорганізацію вишу. З ними солідаризувалися студенти ЛНУ ім. І. Франка, Львівської політехніки, Академії друкарства, Медичного університету. Мітингувальників підтримав голова обласної ради Петро Колодій, пообіцяв сприяти збереженню Ветеринарного університету й голова ЛОДА Віктор Шемчук.

Справа зрушила з місця після зустрічі голови Львівської облдержадміністрації з президентом України Віктором Януковичем. Ключовим питанням, серед обговорюваних

9 квітня, була доцільність об’єднання двох львівських навчальних закладів — Львівського аграрного університету та Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького. Результатом зустрічі стало доручення президента на найближчому засіданні Кабінету Міністрів скасувати рішення про об’єднання двох львівських вишів.

Проте доручення президента відкриває багато запитань: чи відійдуть виші у розпорядження Міністерства освіти, як було задумано у 2011 році і підкріплено указом №1191 Кабінету Міністрів України, чи надалі залишатимуться під Міністерством аграрної політики, котре й ініціювало недоцільну реорганізаю. “Львівський ветеринарний університет був викинутий з єдиного реєстру ВНЗ України, тому, як цей процес зараз повернути і провести набір студентів, ¬ невідомо, — розповів колишній перший проректор університету Василь Федорович. — Не проведено днів відкритих дверей, виш знаходився у стані колапсу”. На території Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького, за словами викладачів, досі знаходиться комісія Міністерства аграрної політики, котра мала проводити аудит навчального процесу.

Викладацький колектив планує висловити недовіру колишньому ректорові Василю Гунчаку. “Це було не що інше, як рейдерське захоплення ВНЗ, ¬ заявляє доцент кафедри фармакології та токсикології Львівського університету ветеринарної медицини Алла Винярська, ¬ тому люди, які причетні до реорганізації нашого вишу повинні нести відповідальність. В тому числі й ректор”.

Схожі новини