Передплата 2024 «Добра кухня»

«Вони тероризують пів-Львова»

«Львівтеплоенерго» розіслало мешканцям листи з вимогою погасити невідомо звідки взяті борги... одинадцятирічної давності

Зіновія ВОРОНОВИЧ

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Жителі Сихівського району Львова почали отримувати “листи щастя” від “Львівтеплоенерго”. Від людей вимагають сплатити 100-200 гривень боргу за... 2002 рік. А ти спробуй доведи, що за твоєю квартирою жодних боргів немає — за одинадцять років і власники змінились, і квитанції про оплату навряд чи збереглись... Більше того, у листі, розісланому від юридично-претензійного відділу “Львівтеплоенерго”, адресатам погрожують повідомити про борги усіх сусідів, а також припинити надання усіх комунальних послуг!

«Інакше, ЯК ШАНТАЖ, це назвати не можна, — обурюється мешканка вулиці Трильовського Аеліта Землянська. — Ми придбали квартиру у 2007 році. Коли оформляли договір купівлі-продажу, жек перевіряв, чи нема заборгованості у попередніх власників. Усе було нормально. Сьомий рік живемо, і жодних боргів не було, а тут як грім серед ясного неба. Лист на нашу адресу, але на ім’я колишнього власника, який, до речі, помер чотири роки тому. Причому текст листа виписано таким чином, що, якщо його прочитає стара людина, у неї може статись серцевий напад».

Як доказ жінка показує сам лист з назвою: “Остаточне попередження про припинення надання комунальних послуг до погашення заборгованості за теплопостачання”. “У випадку наявної врегульованої заборгованості у судовому порядку до вас будуть застосовані примусові заходи, передбачені законодавством України, а саме: накладення арешту на усе ваше майно, його вилучення при примусовому проникненні до помешкання та реалізація з прилюдних торгів...”, — йдеться у повідомленні.

“Я розумію, що усе це нісенітниця. А уявіть, якщо це прочитає юридично неграмотна людина? — каже Аеліта Землянська. — Думаю, усе це розраховано на те, що частина людей, особливо стареньких, спереляку піде і заплатить, не розбираючись. Суми невеликі. У нашій квартирі начебто 150 гривень, у когось 120, у когось двісті. Але якщо позбирати все це докупи, виходить чимала сума. Так “Львівтеплоенерго”, який і так бере величезну плату за ледве теплі батареї, заробляє гроші на рівному місці”.

За коментарем з приводу законності таких листів-погроз, “ВЗ” звернувся до юристів ГО “Самопомочі”. Не встигла я договорити, як мене перебили. “А, це лист від юридично-претензійного відділу. Ми вже знаємо — вони тероризують пів-Львова. Радимо не звертати на це уваги. Термін позовної давності давно минув, а без рішення суду арешт на майно накладати не можуть”.

Натомість адвокат Леонід Тарасенко вважає, що легковажити такими листами не варто. “Термін позовної давності і справді три роки. Але у випадку з комунальними платежами є нюанс. Борг може тягнутись і десять років, але коли ви проплачуєте за наступні місяці, то він зсувається, — каже Леонід Тарасенко. — У цьому листі є кілька цікавих моментів. Передавати борги колектору — право кредитора, але повідомляти про заборгованість сусідам — це порушення Закону “Про захист персональних даних”. Ще одна погроза — припинити надання інших комунальних послуг — також не більше, ніж погроза. Водо-, електро-, газо-, теплопостачання — це усе різні договірні відносини. Порушення умов одного договору ніяк не впливає на інший. Не можна відключити людині воду, якщо вона не платить за тепло, так само як не можна відключити опалення всьому будинку, якщо там є кілька боржників. Це незаконно”.

коментар для "ВЗ"

Олег ІВАЩУК, начальник юридично-претензійного відділу “Львівтеплоенерго”

— Термін позовної давності за боргами, які були до 2002 року, і справді минув. Ми не можемо звернутись до суду, але це не означає, що ми не можемо вимагати у мешканців погасити ці борги. Загальна сума заборгованості мешканців за теплопостачання, яка тягнеться ще з того часу, — близько двох мільйонів гривень. Звертались до депутатів міської ради з проханням виділити нам кошти на списання старої заборгованості, але рішення досі немає. Ми такі попередження розсилаємо щороку. Буває, починаємо розбиратись, і у базі видно, що людині надсилали повідомлення 8-10 разів, а вона стверджує, що не знала. Якщо людина не розуміє, звідки борг, мала б прийти до нас за роз’ясненнями. Даємо роздруківки, покажемо номер справи та рішення суду, якщо є. Можна дізнатись це і за номером телефону 229-30-84.

— Наша читачка стверджує, що коли купувала квартиру, у жеку перевіряли наявність боргів — їх не було. Звідки вони “вилізли” тепер, майже через 11 років?

— Річ у тім, що до 1.10.2002 року “Теплоенерго” надавало послуги споживачам напряму. Потім — через посередників: ЛКП, ОСББ тощо. Відповідно, ЛКП надавали інформацію лише по боргах, які були у них, тобто після 2002 року. Зрештою, навіть якщо вони мали інформацію про заборгованість, далеко не завжди надавали її споживачу. Люди, які хотіли продати квартири, домовлялись з працівниками жеків (небезкоштовно), щоб ті видали довідку, що боргів нема. Так люди й купували квартири з боргами. Якщо ж все-таки люди купили квартиру з боргом, то повинні надати нам копію договору купівлі-продажу квартири. Тоді ми відмічаємо собі, що за такою-то адресою заборгованості нема, і розшукуємо попередніх власників-боржників.

Схожі новини