Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна перетвориться на Венецію?

Експерти прогнозують найбільшу в історії повінь. Деякі регіони уже починають «плавати»

Ну скільки можна випробовувати терпіння українців на міцність до погодних катаклізмів? На календарі — другий місяць весни, а потепління явно забарилося. Аномальна негода, яка пронеслася Україною, загрожує повенями. Снігу й так випало понад норму, і ще трусить... Прем’єр-міністр України Микола Азаров не виключає найбільшої в історії повені. Сусідня Угорщина уже потерпає від надмірної води, поля залиті “по вінця”, деякі магістральні автошляхи перетворилися на річки. Рівень води в Дунаї сягає критичних позначок, з окремих районів Угорщини евакуювали людей.

«Складна гідрологічна ситуація очікується на територіях Тернопільської, Хмельницької, Вінницької, Київської та Чернігівської областей, — наголосив Микола Азаров. — У Львівській області (в басейні Західного Бугу) не виключено найбільше за всю історію гідрологічних спостережень підняття рівня води”.

Деякі райони Києва уже “плавають”, містяни ходять в гумових чоботах. А ось у Миколаївському районі Львівської області вже затопило підвали будинків. У Варвинському районі Чернігівської області затопило подвір’я, вода переливається через мости.

Еколог Володимир Борейко вважає, що наслідки паводка можуть бути серйозними: затоплення нижніх поверхів житлових будинків, пошкодження особняків у київській Конча-Заспі. Повінь може призвести до масової загибелі тварин. На його думку, єдина перевага аномальних снігопадів — повітря стало трохи чистішим.

Тільки штормового попередження не вистачало...

У районах, які потрапили до групи ризику, очищують водойми, водоприймальні колектори, перевіряють роботу водосховищ. Але проблема загострюється через чергові снігопади, навіть якщо вони не такі агресивні, як були наприкінці березня. У соціальних мережах навіть з’явився жарт: “Сніг, ти що п’яний? Сьогодні — не п’ятниця”... Як розповіла “ВЗ” завідувач сектору гідропрогнозів регіонального гідрометцентру Надія Михайлишин, до кінця тижня синоптики прогнозують у Західній Україні штормове попередження. Винуватцями є дощ та сніг, негоду приніс циклон з Балкан. “3-4 квітня у Західній Україні дощ, місцями сильний, — каже пані Михайлишин. — На річках басейну Дністра очікується підйом води на 0,5-1,5 метра, на Західному Бузі і Стиру — затоплення заплавів, угідь. У Мостиському районі Львівської області — затоплення будинків, у Сокальському районі — підтоплення будинків та сільськогосподарських об’єктів. У цих районах — небезпечна ситуація”.

Весна прийде?

Зимова погода уже набила оскому. “Небесна канцелярія” прогнозує дощ, мокрий сніг. До кінця тижня у західних та північних регіонах вдень пригріє до плюс 5, а у п’ятницю буде навіть 12 градусів вище нуля. Небо буде трохи насупленим, очиститься від хмар лише на годину-дві. Відчувають весну тільки жителі сходу та півдня. Там 20-27 градусів тепла. Синоптики кажуть, що на Західну Україну весна прийде у другій декаді квітня.

Як повідомляє gismeteo.ua, у четвер, 4 квітня, у Західній Україні сильна хмарність, весь день буде дощовим, дошкулятиме вітер. Температура повітря вночі — 5-6 градусів тепла, вдень — плюс 6. У Києві небо затягнеться хмарами, вранці та вдень обіцяють дрібний дощ. Вночі — від нуля до плюс 5, вдень — 2-5 градусів тепла. 4 квітня вшановується пам’ять мученика Василя Анкірського. У народі святого називали Василем Теплим, адже зазвичай сонце починає яскраво гріти, з дахів течуть бурульки. Якщо на небі сині хмари — за кілька днів буде тепло, але полиє дощем. У народі на Василя Теплого говорили: “Перший квітневий дощ воза золотого вартий”.

У п’ятницю, 5 квітня, на заході хмарно, вдень без опадів, невеличкий дощ прогнозують наприкінці дня. Вночі на термометрі 6-8 градусів тепла, вранці — плюс 3-9, а вдень пригріє до 12 градусів. У суботу, 6 квітня, у Західній Україні мінлива хмарність, вдень дощ. Температура повітря вночі — 4-5 градусів вище нуля, вдень — плюс 5. У неділю, 7 квітня, у Західній Україні, на Свято Благовіщення, погодним балом буде правити дощ, небо буде насупленим, вранці вітер. Не надто потішить температура: вночі — 2-3 градуси тепла, вдень — плюс 5.

Кажуть, яка погода на Благовіщення — така буде на Великдень. Якщо на дахах ще лежить сніг, то з 1 по 6 травня він буде в полі.

Схожі новини