Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«В Україні з’явився орган депутатської інквізиції»

У захисника Юлії Тимошенко анулювали мандат члена парламенту!

Найгарячіша тема політичного життя в Україні — «мандатна війна». Після того, як два тижні тому Вищий адміністративний суд позбавив статусу позафракційних нардепів Олександра Домбровського і Павла Балогу, настала черга партійних депутатів. Цього тижня ВАСУ припинив повноваження члена фракції Партії регіонів Андрія Веревського — за те, що той поєднував роботу у парламенті з бізнесом. Підстави для цього були очевидні: Веревський у Верховній Раді майже не з’являвся, безвилазно проживав у Лондоні, звідти керував своїми фірмами, які є лідерами на продуктовому ринку країни… Майже одночасно з «регіоналом» ВАСУ за поданням спікера Володимира Рибака взявся за члена фракції «Батьківщина», громадського захисника екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Мовляв, той, порушуючи Конституцію, займався оплачуваною адвокатською діяльністю. Власенко документально заперечував це. Однак його все-таки потягнули у суд. Втрата депутатського імунітету означала б, що будь-якої миті захисника Тимошенко можуть заарештувати…

ОПОЗИЦІЯ заявила про нову хвилю політичних репресій. На знак протесту заблокувала парламент, у разі негативного рішення пообіцяла звернутися у Європейський суд зі скаргою про вибіркове правосуддя. І попередила, що, за прикладом «списку Магнітського», Захід може скласти «список Власенка» — вжити санкції проти українських чиновників, причетних до політичних переслідувань. У фракціях Яценюка, Кличка, Тягнибока підготували список чотирьох десятків провладних депутатів, які насправді займаються бізнесом, мають подвійне громадянство. Різкі заяви щодо тиску на опозицію зробили у Держдепартаменті США, у керівництві Євросоюзу. На Заході прямо сказали, що переслідування Власенка є мотивованим і пов’язане з тим, що він захищає лідера опозиції. А заодно дали зрозуміти: за такого розвитку подій підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС стане неможливим…

Застереження були марними. Під кінець робочого дня у середу судді Вищого адміністративного суду України оголосили рішення у справі Власенка: позбавити його депутатського мандата. Цей прогнозований вердикт матиме значний резонанс і наслідки...

Проаналізувати «пристрасті за Власенком» кореспондент «Високого Замку» попросив провідних вітчизняних політекспертів — директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка і директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова (розмова відбувалася за кілька годин до оголошення вироку С. Власенку).

— Що стоїть за масованою атакою влади на Сергія Власенка? Бажання дотримуватися букви закону, дзеркальна помста за історію з «кнопкодавами», намір позбавити Юлію Тимошенко незручного для Банкової захисника, бажання залякати «вередливу» опозицію?

Віктор Небоженко.Можливо, моя відповідь буде несподіваною, але за всіма цими «мандатними» історіями мені бачиться насамперед спроба оточення Януковича заволодіти високоліквідною, дуже привабливою власністю уже колишнього депутата-«регіонала» Андрія Веревського. Він володіє високоякісним сільськогосподарським виробництвом, великим зерновим, олійним, цукровим бізнесом. Позбавивши Веревського депутатських повноважень, влада робить його беззахисним перед любителями чужого майна. А Власенко у даному випадку потрібен був владі як «баланс», щоб говорити критикам про «принциповість». Не потрапить під роздачу Власенко — принесуть у жертву іншу людину з опозиції.

А більш глибока причина… Пам’ятаєте, коли позбавляли депутатських мандатів Олександра Домбровського і Павла Балогу, всі казали, що цими справами, як і у всьому світі, повинен займатися парламент, ЦВК — але в жодному разі не суд. Опозиція пропустила мимо вух той факт, що у нас з’явився орган депутатської інквізиції — ВАСУ. Для влади важливо привчити все населення, що будь-який суд, навіть районний, може розправитися з будь-яким неугодним депутатом — чи то він є представником опозиції (як Власенко), чи то перебуває по інший бік барикад, але йому належить приємна власність, яку потрібно забрати (випадок з Веревським).

Вадим Карасьов.За наїздом на Власенка проглядається намір поставити на місце опозицію. А також позбавити Тимошенко можливості мати ефективного, публічного посередника і комунікатора з політичним середовищем України. Власенко був не просто захисником, а «зв’язковим» між екс-прем’єром та її фракцією у парламенті. Суд над ним — це спроба дискредитувати його і водночас це — атака на можливості екс-прем’єра мати вихід у публічний простір як України, так Європи.

— Навіщо цей конфлікт «розкочегарили» у період, коли вирішується питання про Асоціацію з Євросоюзом, коли ЄС поставив Україні «домашнє завдання» щодо ліквідації вибіркового правосуддя? Влада мала би згладжувати проблеми, а не породжувати нові, загострювати їх…

Віктор Небоженко.Маємо збіг двох подій: візит у передмістя Москви Віктора Януковича, який всіляко заспокоює Путіна, і оці внутрішні «менінгіти». У Януковича з’являється аргумент для Путіна: бачиш, як я поводжуся з Європою, з її вимогами — хіба це не доказ того, що Україна не збирається іти в Євросоюз?! Такими брутальними діями наш президент хоче заколисати Путіна, виграти час. І, здається, Януковичу це вдалося — надто сильне негативне враження Європа отримала від судового переслідування Власенка.

Вадим Карасьов.Ця влада не квапиться бігти і відразу виконувати поставлені їй Європою «домашні завдання». Вона маневрує. А коли притисне дедлайн, встановлений Європейським Союзом, тоді і думатиме: вирішувати питання Луценко-Тимошенко чи продовжувати робити те, що робить нині. Перед тим, як щось вирішити кардинально, влада ще попсує нерви всім — і Власенку, і всій опозиції, не кажучи вже про ув’язнених політв’язнів.

— Яким, на вашу думку, буде вердикт ВАСУ щодо Власенка?

Віктор Небоженко. Можливо, зараз Власенка залишать у спокої. Але лідерам опозиції слід розуміти: влада від нього не відстане. Тому відносно нього щоразу спливатимуть нові кримінальні справи. Скажімо, довкола його сімейних проблем. Власенко приречений на те, що його постійно «діставатимуть». Беручись захищати Тимо-шенко, він повинен був передбачати таку перспективу…

Вадим Карасьов.Ніхто Власенка не шкодуватиме. «Шкодувати» — це слово не з лексикону нинішньої влади. Водночас влада намагається прорахувати всі можливі наслідки свого рішення. Бо з позбавленням Власенка мандата активізується опозиція, буде невдоволення і в середині самої Партії регіонів. Адже, щоб витримати так званий паритет, Банкова показово каратиме когось зі своїх. Влада боїться блокування роботи парламенту, бо це може призвести до позачергових виборів. А соціологія показує, що опозиція розширює свою підтримку. Дострокові вибори будуть на користь опонентів Януковича.