Передплата 2024 ВЗ

Нестор ШУФРИЧ: «Маємо переглянути окремі норми Кримінального кодексу, які залишилися ще від радянської системи»

Два роки Нестор Шуфрич не дає інтерв’ю. З колись помітного, епатажного політика, учасника ледь не всіх ток-шоу Савика Шустера він перетворився на замкнутого, непублічного, рядового депутата Верховної Ради від Партії регіонів.

Раніше Шуфрич був чи не головним ньюсмейкером України, одним зі спікерів Партії регіонів, залюбки коментував усі політичні події. Його заяви були різкими, яскравими, скандальними. Часом емоційному політику бракувало слів — тоді в хід йшли кулаки. Шуфричу приписують бійку із Сергієм Льовочкіним та Миколою Рудьковським. А на одній з програм «Шустер-Live», під час рекламної паузи, у кулуарах студії виникла шарпанина між Шуфричем і тодішнім міністром МВС Юрієм Луценком… Увагу до своєї персони Нестор Іванович знову привернув під час розгляду питання про декриміналізацію “статті Тимошенко”, коли проголосував в унісон з опозицією. І навіть цей несподіваний вчинок він волів не коментувати. Журналіст “Високого Замку” звернулася до Нестора Шуфрича з проханням таки пояснити це голосування. Депутат був небагатослівним і не таким красномовним, як раніше. Але виняток для “Високого Замку” зробив, дав нам невелике інтерв’ю.

- Ви і ще семеро “регіоналів” 11 січня проголосували за декриміналізацію статті, за якою засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Голосування не було результативним. «За» проголосував лише 161 депутат. Багатьох здивувало саме ваше голосування. Чи не отримали потім претензій та докорів з боку свого керівництва за позицію, що відмінна від “лінії партії”?

— Проголосувало на підтримку цього питання декілька членів Партії регіонів. Все було зроблено дуже коректно. А позиції окремих народних депутатів отримали розуміння в керівництві фракції Партії регіонів.

- Ну, дуже ви вже говорите канцелярською мовою. На вас це зовсім не подібно...

— Як ви запитали, так я і відповів...

- Тобто, після голосування з вами не було жодної розмови?

— Нічого не було. Все було так, як має відбуватися серед людей, які з повагою ставляться одне до одного.

— Але Партія регіонів завжди голосує як моноліт — і раптом з’явилися люди з окремою думкою...

— У парламенті було не одне голосування, коли окремі народні депутати, попередивши перед цим керівництво фракції, висловлювали свою окрему думку.

- Тобто, перед голосуванням за декриміналізацію цієї статті ви таки попереджали керівництво фракції про свою позицію?

— Я сказав, що це відбувалося в той спосіб, який передбачений у нашій фракції.

- А для вас особисто, що означало це голосування?

— Вважаю, що ми справді маємо переглянути окремі норми Кримінального кодексу, які нам залишилися у спадок ще від радянської тоталітарної системи.

- Тобто, ви голосували тому, що ця стаття — пережиток, а не через співчуття до Юлії Тимошенко, не через бажання визволити її з в’язниці?

— По-різному можна ставитися до цього питання. Але шукати якісь інші мотивації, ніж ті, про які я вам вже сказав, не варто…

У вас є ще запитання, які не стосуються голосування за декриміналізацію статті?

- Є. У пресі з’явилася інформація, що 25 січня на засіданні Кабміну ви звинуватили міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького у незаконному призупиненні ліцензії компанії “Нафтогазвидобування”, яку пов’язують з вами, та у вимаганні 30-відсоткової частки підприємства за відновлення дії ліцензії. Цей факт може свідчити, що влада «наїжджає» на ваш бізнес?

— Я був обурений тими коментарями, які з’явилися в пресі з цього приводу. Тому просив би журналістів, а особливо окремих народних депутатів: перед тим, як давати коментарі і висловлювати своє бачення з певних питань, принаймні, звернутися до того, на кого вони посилаються. Прикро, що колеги, не знаючи, що відбувається, дозволяють собі різні коментарі. Інформація, яка була розповсюджена, викликала мій подив (пауза) і… (пауза) не варта мого коментаря...

- Але якщо відмовляєтеся коментувати ви — хтось коментуватиме за вас...

— Якби спочатку запитали мене, я дав би коментар. Коментувати інші коментарі не буду.

Схожі новини