Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кадриль» на вулиці Банковій

У президентській Адміністрації побільшає чиновницьких ротів. І таблички на кабінетах зміняться

Щойно за помахом прем’єрської руки штат урядового Секретаріату розрісся одразу на 70 чиновників (650 переписали на 720), як «роздуло» і Банкову. Указом Гаранта армію співробітників президентської Адміністрації збільшили з 514 до 549 душ. Із запевняннями, що бюджет від такого розширення не постраждає (витрати на АП, мовляв, залишаться без добавки). Взялися в Адміністрації і за структурну реорганізацію, скасувавши окремі посади та об’єднавши деякі управління.

Є вже і перші кадрові перестановки. Стартували реформатори з Андрія Портнова, який на Банковій суміщав посаду радника президента з кріслом керівника Головного управління з питань судоустрою. Парочкою указів (одним — про звільнення, іншим — про призначення) Янукович вкоротив запис у трудовій книжці Портнова. Відтепер той — лише радник.

Поки дехто розмірковував, за що ж так розжалували вірного служаку-юриста, глава президентської Адміністрації Сергій Льовочкін поспішив запевнити: ніякого пониження, радше — навпаки. «У структурі Адміністрації створюється управління реформування правоохоронних органів та органів юстиції, роботу якого разом з управліннями з питань помилування, з питань представництва інтересів президента у судах та Головним управлінням із судоустрою буде курирувати Портнов», — заявив Льовочкін. І додав, що парафією Портова буде моніторинг реформування кримінального судочинства відповідно до нового Кримінально-процесуального кодексу.

Володимир ФЕСЕНКО,

голова правління Центру прикладних

політичних досліджень «Пента»

Те, що відбувається на рівні Кабміну й Адміністрації президента, я б назвав неформальною міні-адміністративною реформою. Вочевидь, проаналізувавши наслідки великої адміністративної реформи, яка розпочалася наприкінці 2010-го, вирішили дещо підкоригувати. А корективи, як правило, робляться ще й під конкретних осіб чи інтереси певних груп. Показовий приклад — ситуація з Портновим. Він виступає одним з головних реформаторів в Адміністрації президента і тепер, я так розумію, займатиметься реформуванням правоохоронних органів. Тому під нього, вочевидь, змінюватимуть відповідно і структуру. В Адміністрації фактично було три головні юристи із набором конкретних функцій — Портнов, Лукаш, Ставнійчук. І кожен очолював своє головне управління. Лукаш пішла в уряд. Під неї, між іншим, теж створили, точніше — відновили посаду міністра Кабінету Міністрів.

Думаю, відбуватиметься певна зміна статусу і функцій радників президента. Радником призначений колишній голова СБУ Ігор Калінін. Водночас він буде куратором відразу двох головних управлінь в АП. Судячи зі слів Льовочкіна, таким куратором буде і Портнов. Щодо Портнова, то є ще один важливий нюанс. Якщо Лавринович піде у Центрвиборчком (за неофіційною інформацією, нинішнього міністра юстиції готують на заміну голові ЦВК Володимиру Шаповалу, який збирається на пенсію. — «ВЗ»), то дуже висока вірогідність того, що Портнов стане його наступником.

Схожі новини