Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська книжка не живе, а виживає

На думку Олександра Афоніна, проблему може вирішити створення національної книготорговельної мережі

Люди все менше і менше купують книжки, видавництва все тугіше затягують пояси і все обережніше ставляться до друку новинок. Така ситуація на ринку підштовхнула президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна до створення громадської книготорговельної мережі видавців під назвою «Український Книжковий Альянс» (УКА). За сприянням цій ініціативі він звернувся до прем’єр-міністра Миколи Азарова. Відповіді від нього досі нема...

Книгооббіг в Україні з року в рік знижується. Українці в середньому купують в рік книжок на 2,9 євро, тоді як поляки на 32 євро, а фіни на усі 105. “Одна з головних причин цього — неможливість донесення вітчизняної друкованої продукції до потенційних споживачів через нерозвиненість, неструктурованість книжкового ринку, відсутність національних мереж гуртової та роздрібної торгівлі, — зазначає у зверненні до Азарова Афонін. — Ті мережі, що нині існують в Україні, зокрема «ЛОГОС-ТРАНС», «ЕМПІК», «ЛІТЕРА», належать потужним представникам видавничо-книготорговельного бізнесу з Росії та Польщі, і їхня мета, в першу чергу, — це реалізація імпортованої в Україну книги, і переважно російського виробництва. Згадані мережі працюють з продукцією українських видавництв неохоче, на умовах диктату, встановлюючи торговельну надбавку у розмірі 120-150% до видавничої відпускної вартості й регулярно порушуючи всі договірні строки розрахунків за вже реалізовану книжкову продукцію. 11 найбільших українських видавництв підтримали ініціативу щодо створення громадської книготорговельної мережі видавців під назвою «Український Книжковий Альянс» (УКА), мета якої — створення умов для максимального поширення вітчизняної книговидавничої продукції. Учасники УКА виступатимуть під єдиним брендом, забезпечуючи стабільну асортиментну базу та єдину ціну на свою продукцію в усіх книгарнях, що входитимуть до складу Альянсу».

По допомогу у реалізації цієї ініціативи Олександр Афонін звертається до Азарова та сподівається на підтримку Уряду та обласних і районних державних адміністрацій. «Ця допомога полягає у вишукуванні придатних для створення книгарень площ у будівлях, що знаходяться в державній чи комунальній власності, та надання їх в оренду на пільгових умовах учасникам Альянсу, які забезпечать їхнє облаштування власним коштом, — роз’яснює він. — Площі під книгарню мають бути не менше 50 м2, щоб була можливість представити асортимент хоча б у 5-7 тисяч найменувань книжок. За умови найму під книгарні площ у приватному секторі реалізувати проект (через високу вартість оренди) буде надзвичайно складно».

— Відповіді від Азарова ще рано очікувати, — коментує кореспондентові “ВЗ” Афонін відсутність реакції на своє звернення. — Наші служби надзвичайно неповороткі, закон їм дозволяє протягом місяця відповідати на звернення. Тому наразі чекаємо на реакцію. З часу оприлюднення листа більше видавництв до ініціативи не долучилося. Наразі з нами — “КСД”, “Фоліо”, “Навчальна книга Богдан”, “Саміт-книга”, “Лаурус”, “Балтія”, “Ранок”, “Академія”, “Знання”, “Підручники і посібники”... Вже за рахунок цих учасників можна забезпечити певний асортимент книжок у мережі. Кожне з цих видавництв у середньому видає в рік від 350 до 600 назв.

Схожі новини