Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тепер ще й СБУ стала «донецькою»…

Новий шеф спецслужби «на короткій нозі» із сином президента

Віктор Янукович зміцнив свої позиції у силових органах, призначивши головою Служби безпеки України людину, яка пройшла «обкатку» на донецьких теренах, — 49-річного генерал-майора Олександра Якименка. Тепер майже всі ключові пости у державі займають земляки першої особи держави, що гарантує йому повний контроль над ситуацією у країні. Попередник Якименка — Ігор Калінін (пропрацював на цій посаді 11 місяців і 24 дні), як переважно всі відставники, поповнив полк радників президента.

Місце народження новоспеченого голови СБУ невідоме (жодної інформації про це немає і на відомчому сайті цієї установи). Є відомості, що він закінчив вище авіаційне училище у м. Єйську Краснодарського краю, Військово-Повітряну академію у Москві, був льотчиком-винищувачем на СУ-37. Після звільнення з військової служби перейшов у СБУ. Спочатку у донецький її філіал, а коли Віктор Янукович став президентом — у севастопольський. Через рік глава держави довірив йому очолювати Донецьке управління СБУ, а сім місяців тому призначив першим заступником голови Служби безпеки України і начальником Головного управління боротьби з корупцією і організованою злочинністю. Експерти кажуть, що своїм стрімким просуванням по кар’єрній драбині Якименко має завдячувати близькими зв’язками із сім’єю президента, зокрема з його старшим сином Олександром. Коментуючи останнє призначення президента, опозиційний народний депутат Володимир Ар’єв («Батьківщина») сказав: «СБУ у нас не існує. У нас є служба безпеки Януковича».

Журналісти ТВі знайшли відверті записи Якименка на форумі випускників Єйського військового училища. Ось що він пише про свою роботу в Україні:

«Служу в управлінні Служби безпеки у Донецькій області. Після закінчення академії я зрозумів, що мої знання нікому на... не потрібні. От і звільнився. А ті пацани помітили, призвали знову, от і тягну лямку».

Цікаво, про яких «пацанів» ідеться? А ще цікавіше — наскільки самовіддано працюватиме на новій посаді Олександр Якименко, якщо робота для нього у такій відповідальній сфері виглядає як каторга?

Схожі новини