Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ: «Прозора медіавласність зніме питання виживання каналів»

Колишній генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький вживається у нову роль — тепер він народний депутат України від Об’єднаної опозиції.

Та, попри зміну роду діяльності, пана Миколу все ще хвилюють питання телекомунікаційного простору в Україні. Кореспондент “ВЗ” розпитувала у новоспеченого нардепа, як йому працюється на новому місці, про претензії до інших телевізійних каналів і наскільки унікальним серед ЗМІ є канал ТВі.

- Насамперед питання як до новоспеченого народного депутата. Яке перше враження від роботи парламенту?

— Враження сумні через поведінку провладної більшості. Ці люди там лише з метою власного збагачення і жодних інших ініціатив та цілей не мають. Коли розумієш, що парламентська більшість не відповідає настроям суспільства, це не надихає. Але є і плюс. По-перше: поява нових облич у парламенті, на які покладаю великі надії. Це понад 200 нардепів. По-друге: всі опозиційні фракції наразі діють злагоджено. Навіть під час розподілу комітетів ми домовилися, що всі фракції беруть участь в обговоренні і затвердженні кандидатів на певні посади.

- Наскільки прозорими бачаться зсередини стосунки між депутатами з різних політичних таборів? Багато пересудів викликало фото, де депутати ПР і “Свободи” з усмішками розмовляють одні з одними після бійки.

— Різні політичні погляди не виключають нормального спілкування між людьми. Врешті-решт Україна справді різна, і для того, щоб переконати опонента, з ним потрібно говорити. Але якщо діалог зводиться до того, щоб переходити на їхні принципи, тоді він не має ваги. Опозиція повинна пропонувати власні законопроекти, навіть якщо влада не дає їх прийняти. Блокувати трибуну теж інколи доцільно, щоб зупинити злочинні наміри, які становлять загрозу для безпеки держави.

- Після обрання Оксани Калетник до Верховної Ради України у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення України з’явилася вакансія. У своєму блозі ви висловлюєте надію, що коли до Нацради прийде людина з проукраїнською громадською позицією, ситуація в українських ЗМІ може змінитися на краще. Та чи один у полі воїн?

— Лише казав, що той, хто туди прийде, повинен бути фахівцем, а до того ж людиною моральною і відчувати покликання зробити українське телебачення справді українським. Одна людина змінить мало, але від голосу кожного залежить розвиток ситуації у країні. Це може бути початком змін.

- Створення Громадської ради телеканалу “Інтер” викликало у вас критичні рефлексії, і дехто із журналістів почав звинувачувати вас у “наїздах” на цей канал...

— Це я наїжджаю? Це канал “Інтер” подавав судові позови для того, щоб обмежити ефірне мовлення ТВі і ще кількох каналів. Коли створюється громадська рада, то авторитетні люди, які туди входять, повинні хоча б запитати себе: а хто ж є власником цієї групи “Інтер”? Досі ані пан Хорошковський, ані хто інший не оприлюднили усіх документів, які б прояснили структуру власності. Авторитетна громадська рада не може мовчати і закривати очі на те, як у день Голодомору у програмах телеканалу “Інтер” смажать качок і індичок, веселяться і танцюють. Якби схожа ситуація була на будь-якому іншому каналі, я б казав те саме.

Журналісти прагнуть працювати чесно, але власники каналів, які, як правило, є українськими олігархами, залежать від влади, бо мають різноманітні бізнеси, на які може здійснюватися тиск. Щоб захистити і збільшити своє майно, вони використовують телебачення, яке цензурує інформацію або дезінформує свого глядача. Це — неприпустимо і не дає нормально розвиватися країні.

- Дехто вважає телеканал ТВі безальтернативним українським каналом. Поділяєте цю думку?

— Ні, звичайно. У нас багато цікавих каналів і талановитих журналістів. Зрештою, сьогодні є Інтернет і люди дістають інформацію не лише через телебачення. Інша річ, що ще далеко не всі громадяни України стали користувачами “всесвітньої павутини”. У невеличких містах Інтернет не є швидким, але альтернатива є завжди. Та на вітчизняному телебаченні мало програм, які би правдиво говорили про політичну ситуацію в Україні, займалися журналістськими розслідуваннями і говорили про культуру без мішури шоу-бізнесу.

- Як ви з позиції депутатської посади можете допомогти каналу?

— Хотів би допомогти не тільки ТВі, а загалом українським ЗМІ. Якщо у нас буде вільна конкуренція, прозора медіавласність, то жодних питань на кшталт “може вижити один канал чи не може” виникати не буде. Якщо наші органи регулювання, такі як Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, будуть справді незалежними і керуватимуться інтересами українців, матимемо зовсім інше телебачення.

Схожі новини