Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новий КПК, повернення банд, підземні тунелі через кордон...

Кримінальна хроніка 2012 року нагадувала газетні публікації початку двотисячних років

Підбиваючи підсумки року, що минув, керівники силових структур держави у своїх виступах часто використовували слово “вперше”. Вперше Україна провела чемпіонат Європи з футболу, вперше почала застосовувати норми нового Кримінально-процесуального кодексу, вперше застосували “домашній арешт”... Натомість “рядові” слідчі та оперативники, згадуючи 2012 рік, казали — “як на початку двотисячних” або “як у буремні дев’яності роки...”.

На початку 2012 року майже в усіх регіонах України відбулася ротація керівників обласних силових і правоохоронних структур. Керувати міліцією Львівщини призначили полтавця генерал-майора Олександра Рудяка. Через кілька місяців прокуратуру Львівщини очолив Олег Василенко, який досі очолював прокуратуру Сумщини. Нова команда “варягів”, згодом довела практика, виявилася фартовою. Правоохоронцям вдалося розкрити чимало резонансних злочинів.

У квітні минулого року етапом відправили у Менську колонію відбувати десятирічне ув’язнення “героя” численних публікацій екс-голову Апеляційного адміністративного суду Львівської області Ігоря Зварича. Після чого про “колядника” дуже швидко забули. Адже подальші події в кримінальному житті України були не менш вражаючими, ніж “посівання” в кабінеті судді Зварича.

У тому ж квітні, скажімо, завершили розслідування та скерували до суду кримінальну справу, порушену проти організованої злочинної групи, члени якої протягом 2009-2010 років наводили жах на власників багатих приватних осель у кількох областях Західної України. Організували цю зграю двоє бандитів, які на початку двотисячних років чинили розбійні напади на далекобійників на трасах, що проходили через Закарпатську та Львівську області. Свого часу ці люди виїхали за кордон. Та у 2009 році вирішили, що варто повернутися в Україну, де ситуація почала нагадувати милі їхньому серцю “буремні дев’яності”. У банду ці бувалі розбійники “підтягнули” кількох молодших відморозків, які досі грабували українських заробітчан у Польщі. Згодом бандити виробили власний “почерк”- нечувану жорстокість. Вони піддавали свої жертви тортурам: обпікали прасками шкіру, виривали нігті, катували дітей на очах батьків.

Поки тривало слідство над цією бандою, в Апеляційному суді Львівської області добігав кінця процес над злочинною групою, яку журналісти охрестили “бандою Сушка”. Дев’ятнадцять членів цієї зграї вчинили десятки нападів на приватні підприємства та оселі громадян. Ці виродки під час нападів ґвалтували жінок, катували дітей, застосовували зброю. Усіх членів банди (у неї входили й дві жінки) засудили до 12-15 років позбавлення волі. Одного із членів банди, Артура Сушка, який під час затримання вбив двох співробітників спецзагону міліції “Сокіл”, засудили до довічного ув’язнення.

Під час цього процесу вперше в Україні до свідків та звинувачених застосували небачену до цього систему охорони. Процес тривав за зачиненими дверима. Членів банди привозили до суду із мішками на голові. Всі вулиці навколо суду перекривалися для руху. Ці заходи пояснювалися тим, що чимало членів банди, як з’ясувалося під час процесу, залишилися на волі. Правоохоронці припускали, що ці бандити спробують за допомогою вибухівки чи снайперської гвинтівки вкоротити життя своїм говірким колегам, що опинилися на лаві пісудних.

У липні минулого року далеко за межами України обговорювали фантастичне, здавалося, повідомлення словацьких спецслужб. Словацькі правоохоронці знайшли підземний тунель, який починався... на обійсті одного з приватних будинків Ужгорода. Підземний тунель завдовжки 600 метрів ділки з “тютюнової мафії” проклали через кордон, використовуючи сучасні технології. Підземний хід був електрифікований. У ньому проклали колію, якою вагонетками перевозили з України в Словаччину великі партії контрабандних цигарок. Згодом співробітникам СБУ вдалося затримати двох осіб, причетних до функціонування тунелю. Та через нещодавні зміни в законодавстві, якими контрабанду та незаконний перетин кордону зробили не кримінальними злочинами, а адміністративними правопорушеннями, власників підземного тунелю звинуватили лише у... незаконному придбанні земельної ділянки.

24 серпня, на День Незалежності України, в центрі Львова пролунали постріли. Невідомі намагалися вкоротити життя кримінальному авторитету Вові Морді. Тому самому, про якого свого часу президент Віктор Ющенко запитав у керівників МВС та СБУ: “Скільки вам ще дивізій треба, щоб цього Морди не було?..”. Замах був невдалим. Кулі обірвали життя водієві Морди, а його самого лише поранили.

26 вересня Україну сколихнув розстріл трьох охоронців столичного торгового центру “Караван”. Незабаром з’ясувалося, що приватних сек’ю­риті розстріляв із саморобного пісто­лета уродженець Кам’янки-Бузької (Львівська область) Ярослав Мазурок. Його розшук чи не щодня обговорювали на всіх телеканалах України. Чимало аналітиків зауважували, що події навколо “караванського стрільця” нагадують проведення якоїсь спецоперації і мають завершитися, прогнозували аналітики, після виборів, коли увагу громадськості від головної політичної події року вже не буде потреби відвертати. Так і сталося. Тіло Ярослава Мазурка, який, за міліцейською версією, застрелився, знайшли 7 листопада в одному з парків столиці.

11 грудня у Львові пройшла спецоперація УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) міліції, подробиці якої, зазначив начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк, розсекретять лише через багато років. Під час цієї спецоперації, стало відомо “ВЗ”, правоохоронці намагалися затримати кілера міжнародного масштабу — 53-річного Володимира Марка на прізвисько Біба. Ця людина вкоротила життя кільком десяткам підприємцям та кримінальним авторитетам — як в Україні, так і за кордоном.

Живцем під час цієї спецоперації правоохоронцям вдалося взяти лише напарника Біби. Згодом підтвердилося, що саме Біба 24 серпня намагався вкоротити життя Вові Морді.

16 грудня у Харкові стався чи не найжорстокіший у минулому році злочин. Невідомі у День суддів України вбили суддю одного з райсудів Харкова 58-річного Володимира Трофимова, його дружину Ірину, їхнього 30-річного сина Сергія та його 29-річну співмешканку. Убивці відрізали та забрали з собою голови жертв. Розкриття цього злочину, який нагадує якусь ритуальну розправу, взяв під особистий контроль президент Віктор Янукович. Проте вийти на сліди вбивць правоохоронцям наразі не вдалося.

20 листопада минулого року судова система та правоохоронні структури України почали працювати за нормами нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК), вадам та негативам якого “ВЗ” присвятив чимало публікацій. Пересічні громадяни на собі дію нового КПК почнуть відчувати лише цього року. Наразі ж чимало оперативників та слідчих у приватних розмовах зазначають, що новий КПК полегшив життя лише... злочинцям.