Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На кожному тротуарі – ковзанка

Двірники не хочуть працювати за 900-1200 гривень

До редакції “ВЗ” зателефонували кілька мешканців міста, які нарікають, що цієї зими комунальники майже не посипають тротуари, не очищують їх від льоду. Кажуть, що ходьба по тротуарах — як по льодовій ковзанці. Люди зважають, щоб не послизнутися і не травмувати руки, ноги. Провальна робота комунальників не лише у периферійних районах, а й у центральній частині міста.

Кореспондент “ВЗ” пройшлася вулицями міста. На вул. Городоцькій тротуар не розчищений. Містяни обурюються, кажуть, не потрібно ходити на ковзанку, бо вона на кожному тротуарі. Біля цирку — ніде яблуку впасти. Батьки поспішають зі своїми чадами на виставу. Пані Лариса розповідає, що доки дійшла від центру до цирку, тричі впала...

Як розповів “ВЗ” начальник відділу житлового господарства Галицької районної адміністрації Василь Салабай, двірники не впоралися із роботою через складні погодні умови, щодня були снігопади, заметілі. “Надзвичайна ситуація виникла не лише у Львові, а й в інших містах, — каже чиновник. — Двірники прибирали сніг з тротуарів цілодобово! Скарг від людей не було. Наприклад, у Галицькому районі не було нерозчищених тротуарів, щоб було складно піти в магазин чи вийти на вулицю. Вдарило морозцем, треба було боротися з льодом”.

За словами Василя Салабая, двірники розбивали лід, але були труднощі. Одна з них — брак техніки. Більшість двірників — жінки літнього віку, які іноді не справляються з роботою. Проблема також у тому, що частина з них доїжджає на роботу з довколишніх сіл. Львів’яни не хочуть працювати за мізерну зарплату: 900-1200 гривень. Зарплата двірника залежить від прибраної території. Колись взимку отримували премії, тепер — ні.

“Одна двірничка закінчила Дрогобицький педагогічний університет і змушена відморожувати руки, прибирати вулиці від снігу, — зазначив пан Салабай. — Жінка сподівалася на помешкання. Але тепер двірникам не дають квартир... Не потрібно нарікати, що якийсь тротуар був у льоді чи у снігу. Коли у Європі виникає така ситуація, то на допомогу комунальникам приходять пересічні люди. У нас підприємці лінуються навіть розчистити тротуар біля свого магазину”.