Передплата 2024 «Добра кухня»

Януковичу згадали «викреслену» Свободу...

Річницю Помаранчевої революції і без офіційного свята відзначили.

Скасування Дня Свободи розчерком президентського пера (торік на Банковій «анулювали» ющенківський указ про відзначення 22 листопада як свята Майдану) не викреслило пам’ять про річницю Помаранчевої революції. Хтось відзначав цю пам’ятну для себе дату у колі друзів, хтось прийшов згадати «ті часи» на Майдан.

ХОЧА ОФІЦІЙНЕ «побачення» на головній «революційній» площі усім небайдужим призначили на шосту вечора, людно тут було вже зранку. Розпізнати тих, хто прийшов на Майдан не прогулятися, а віддати шану символу Свободи і гідності українців, можна було за помаранчевими стрічками на рукавах чи пов’язаними на шиї оранжевими шаликами.

Але першими річницю Майдану відзначили активісти не у Києві, а на в’їзді до столиці з боку Житомирської траси. У ніч на 22 листопада кілька сміливців пофарбували у помаранчевий колір придорожній напис «Київ — місто-герой». Фото розійшлося соцмережами із авторським підписом «Київ знову став помаранчевим. Привіт регіонам»...

Двоє лідерів Майдану, Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, відзначили День Свободи у неволі. Екс-прем’єр привітала українців з річницею Помаранчевої революції зверненням, яке оприлюднила прес-служба «Батьківщини». А Юрія Луценка із пам’ятною датою «поздоровив» Апеляційний суд, оголосивши 22 листопада рішення про відхилення апеляції на вирок у другій справі екс-міністра.

Чи святкував День Свободи Віктор Ющенко? У середу його прес-секретар Ірина Ванникова повідомила на своїй сторінці у Facebook, що шеф ще не визначився, як відзначатиме річницю Майдану. Подробиці прояснила Катерина Ющенко, заявивши, що День Свободи її сім’я проведе за молитвою і спілкуванням із друзями.

Довелося згадати про «чуже» свято і Віктору Януковичу. З річницею Помаранчевої революції його привітали активісти КУНу: принесли під президентську Адміністрацію плакат із зображенням Ґаранта у тюремній робі і написом «Вєк свободи нє відать!». Кажуть, цією несвятковою відкриткою вирішили нагадати Януковичу про указ, яким скасував 22 листопада як День Свободи.