Передплата 2024 «Добра кухня»

Мер судиться з журналістами через... килим

У мера Полтави Олександра Мамая (на фото) — алергія на президентські килими. Точніше — на згадку про них.

Варто було інтернет-виданню «Полтавщина» написати, що після виборів полтавський градоначальник разом з губернатором побували на килимі у президента, як у Мамая стався «порок честі». Скаржитися на журналістів міський голова пішов до суду, написавши у позові, що опублікована ними інформація «порочить його честь та принижує ділову репутацію».

«Що ЯНУКОВИЧ хотів від Удовіченка і Мамая?» — запитував автор «неугодного» мерові матеріалу у заголовку публікації. І тут же подав версію: «Найімовірніше, глава держави вислухав звіт полтавських «регіоналів» (губернатор області і міський голова Полтави мають партквитки ПР, причому Мамай отримав його лише влітку цього року. — «ВЗ») про минулі вибори, на яких в області перемогла «Батьківщина», отримавши перевагу у семи з восьми виборчих округів. Це, звичайно, не той результат, який, швидше за все, обіцяла обласна організація Партії регіонів».

У судовому позові до «Полтавщини» ображений Олександр Мамай заявив, що до президента у вказаний журналістами час не їздив. Щодо згаданої у матеріалі фрази про виклик на килим мер ледь не реферат у суд настрочив, намагаючись довести, що цей вислів ображає його честь і ділову репутацію. Про те, що «не» з дієсловами пишеться окремо, Мамай, схоже, не знає (принайм-ні «не може» у позові написано разом). Зате походження вислову «викликати на килим» мер вивчив на зубок — просвітився на російських сайтах. Вичитав, що «килимове» словосполучення — калька з англійської on the carpet (mat), а за словом mat приховане арабське «сварити». А щоб судді, бува, не засумнівалися, мер виклав у позові і тлумачення вислову «викликати на килим» з довідково-інформаційного порталу ГРАМОТА.РУ.

Щоб розібратися, звідки ноги Мамаєвої нелюбові до «Полтавщини» ростуть, словників не треба, кажуть у виданні. І запевняють: мер, мовляв, вирішив «провчити» неугодних журналістів за те, що не вгамовуються із запитами про використання бюджетних коштів.

Схожі новини