Передплата 2024 «Добрий господар»

Опозиція вимагає повернути вкрадену перемогу

У понеділок ввечері під Центрвиборчкомом відбувся кількатисячний мітинг протесту у зв’язку з фальсифікацією результатів голосування на виборах 28 жовтня. Через спотворене волевиявлення громадян українська опозиція озвучила спільний план дій.

У заяві, яку прийняли ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАР», зокрема, йдеться, що вибори не відповідали міжнародним стандартам, були недемократичними, нечесними та непрозорими. А оголошені підсумки виборів не відображають реального волевиявлення українців ні щодо кандидатів у депутати за списками політичних партій, ні щодо кандидатів в одномандатних округах.

Опозиція звинуватила ЦВК у тому, що вона усунулася від контролю за виборчим процесом та всупереч вимогам Конституції України, законів України не забезпечила встановлення реальних результатів виборів. ЦВК, ідеться у заяві, ухвалила нелегітимне рішення щодо неможливості встановлення результатів виборів в 94, 132, 194, 197 та 223 одномандатних виборчих округах. А в 11 та 14 виборчих округах оголосила переможцями провладних кандидатів замість справжніх переможців виборів — кандидатів від опозиції. «Ми доведемо це в Європейському суді з прав людини», — сказано у заяві.

На мітингу прозвучала вимога до ЦВК реалізувати її законні повноваження та встановити дійсні результати виборів у тих виборчих округах, де оригінали протоколів засвідчили перемогу опозиційних кандидатів. В іншому разі опозиція висловить недовіру членам ЦВК, які самоусунулися від виконання своїх конституційних обов’язків, і вимагатиме зміни складу комісії. В опозиції заявили, що не визнають результати виборів, доки останній із опозиційних кандидатів, перемога якого була вкрадена, не стане народним обранцем.

Лідери опозиції вказали на відсутність в Україні незалежного справедливого суду та повну підконтрольність судової гілки влади президенту Віктору Януковичу та його адміністрації. А також пообіцяли зробити все від неї залежне для позбавлення суддівських мантій та притягнення до відповідальності суддів, що виносили завідомо неправосудні рішення. Прозвучала вимога притягнути до відповідальності керівників правоохоронних органів, які видавали завідомо злочинні накази про використання сили щодо мирних людей та втручання правоохоронців у виборчий процес. «За тиск на виборчі комісії та підкуп їх членів повинні понести кримінальну відповідальність також і організатори фальсифікацій, які обіймають державні посади чи були кандидатами в депутати від влади, разом із членами виборчих комісій, які фальшували виборчу документацію та спотворювали волевиявлення українців», — ідеться у заяві.

Опозиційні сили заявили, що під час роботи у парламенті будуть домагатися винятково особистого голосування народних депутатів, ухвалення закону про імпічмент президента, запровадження виборчої системи з відкритими списками, відставки уряду Азарова, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, а також звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів.

У заяві йдеться, що опозиція залишає за собою право «на адекватні дії, усі конституційні методи і засоби парламентської та позапарламентської боротьби включно з достроковим припиненням повноважень Верховної Ради України VII скликання, проведенням дострокових парламентських та президентських виборів».

Схожі новини