Передплата 2024 ВЗ

Літачками-модельками опікується Міністерство оборони

У Львові відбулася Перша міжнародна виставка-конкурс масштабних моделей Lviv Scale Models Fest. Автори з України,Польщі, Росії, Угорщини та Білорусі представили понад 300 масштабних моделей авіа-, авто-, військової та космічної техніки.

Мало ХТО ЗДОГАДУЄТЬСЯ, що масштабний моделізм — питання престижу для держави, ним опікується Міністерство оборони. Окрім того, це прибутковий бізнес. Декотрі модельки — справжні шедеври. Наприклад, Іван Педан з Носівки на Чернігівщині зробив літак розміром 9 міліметрів.

Подивитися на військову техніку в мініатюрі та показати власні роботи до Львова приїхало близько 400 учасників, що на 40% більше, ніж очікувалося.

Валерій Мороз, моделіст із бага-торічним стажем, колишній війсь-ковий льотчик, привіз на виставку три дитячі команди із молодіжного броварського клубу «ПуСК». «Наш клуб існує уже

24-ий рік і є одним з найстаріших в країні, — говорить він. — Ми виставили колекцію дитячих робіт «На крилах України». Її мета — показати, які розпізнавальні знаки мали українські літаки впродовж 1917-1920 років, в арміях УНР, ЗУНР та УГА. А у цей період в небі України літало понад 100 типів різних літальних апаратів». Зокрема найвідоміші на той час винищувачі Foker D7 представлені на виставці із синьо-жовтими двокольорами на фюзеляжі та жовтими тризубами на крилах. Є тут і більш сучасний Міг-25 із дещо дивною символікою на крилах. «У 1993 році після розпаду СРСР Україна вперше брала учать в авіасалоні Фарнборо в Англії. Але виникла проблема — у той час літаки ще не мали розпізнавальних знаків нової України. Знаки були не жовто-блакитні, а блакитно-жовті. Ось у цьому й автентичність моделі», — пояснює чоловік.

Броварський клуб навчає тонкощів моделювання дітей з 12 років. За словами Валерія Мороза, багато колишніх вихованців заробляють, складаючи і фарбуючи моделі, а дехто навіть відкрив фірму з виробництва пластикових мі-ніатюр. «Ми відпрацювали спільний проект із держпідприємством «Укрспец-експорт», — каже він. — Наше завдання — зробити подарункові моделі літака Ан-32, який випускає Україна і продає в Ірак. Сьогодні Україна займає одне з чільних місць у світі з виробництва масштабних копій. Китай давить кількістю, а ми — різноманітністю. В Україні близько 30 фірм, що виготовляють масштабні пластикові копії».

Схожі новини