Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хвороби-вбивці мітять у серце

Коли на станцію швидкої допомоги надходить виклик до хворого з підозрою на інфаркт, медики усвідомлюють, що життя людини висить на волосині.

Саме від цієї хвороби помирає найбільша кількість людей у світі, чимало стають інвалідами. Серцево-судинні захворювання молодшають — до їхнього полону все частіше потрапляє молодь. Розповісти про причини їх виникнення та можливості уникнути смертельної небезпеки ми попросили заступника головного лікаря станції швидкої медичної допомоги, лікаря-кардіолога Лілію Сироту.

Медики називають серцево-судинні патології хворобами-вбивцями, адже вони стають причиною 67% смертей в Україні. Причина виникнення недуг — постійні стреси, незадоволення життям на тлі економічної нестабільності. У пострадянські часи серед жертв хвороби значно збільшилася кількість жінок. Мабуть, “суто чоловіча” хвороба поширилася на слабку стать через те, що у наш час жінки так само відповідальні за матеріальне благополуччя сім’ї (окрім жіночих обов’язків), зловживають алкоголем і палять з юного віку.

Внаслідок інфаркту раптово помирає серцевий м’яз — кров до нього не доходить. Зазвичай до такої патології схильні люди, які потерпають від серцево-судинних захворювань. Коронарна смерть — різновид інфаркту, який різко настає в абсолютно здорової людини. Поштовхом стає психоемоційний стрес. Не варто вважати, що біда може спіткати лише через негативні емоції: як радість, так і горе слід навчитися сприймати дозовано, адже ще з дитячих казок нам відомо, що можна померти й від щастя.

Один з важливих факторів виникнення недуги — важка фізична праця, особливо, якщо людина не підготовлена. Винен і підвищений артеріальний тиск: він призводить до високої смертності як від серцево-судинних захворювань, так і від інсульту. Вчасне виявлення артеріальної гіпертензії, правильне лікування та постійне спостереження дають змогу покращити якість та тривалість життя хворого.

Традиційна норма тиску — 120/80. Його підвищення — сигнал про те, що хвороба не забариться. Необхідно заспокоїтися, відіспатися та обов’язково знизити тиск з допомогою ліків.

З кожним роком кількість випадків інфаркту зростає. На думку медиків, ситуацію ускладнюють самі пацієнти, які безвідповідально ставляться до свого здоров’я. За будь-якого дискомфорту слід звертатися до лікаря! Щоправда, дільничні терапевти, які нечасто мають справу з такими випадками, вважають основною ознакою серцево-судинних патологій гострий біль у ділянці серця. Насправді банальна слабкість, важке дихання, безпричинне потовиділення можуть свідчити про передінфарктний стан. Особливо слід бути обережними тим, хто потерпає від стенокардії. Якщо хворого серед ночі будить раптовий біль, який не вгамовують кардіологічні препарати, — це привід бити на сполох. Від того, коли людині нададуть допомогу, залежить її життя.

Водночас людям, які перенесли інфаркт або мають інші серцево-судинні захворювання, не варто зациклюватися на своїй хворобі — потрібно вести нормальний спосіб життя. Щоб уникнути рецидиву, бажано відмовитися від гострої та смаженої їжі, частіше бувати на свіжому повітрі, надавати перевагу роздільному харчуванню, не вживати алкоголю, не палити та бути позитивною людиною. Допустиме лише дозоване фізичне навантаження: важка праця на сонці сприяє надмірному потовиділенню, що призводить до згущення крові та утворення тромбів. Важливо багато рухатися — сидячий спосіб життя значно погіршує роботу серця.

Щоб уникати негативних наслідків стресів, бажано хоча б час від часу відвідувати психолога. На жаль, у нашій культурі це не прийнято. Під час важкого життєвого періоду, замість того, щоб “вилити душу” та поплакати, українці знімають стрес з допомогою алкоголю та сигарет. Не бажано вживати заспокійливі препарати: краще надавати перевагу плаванню, конт­растному душу. Велику роль у збереженні здоров’я відіграють продукти, які ми споживаємо, — зелений чай, морська капуста, риба, овочі та фрукти сприяють виведенню шлаків з організму, покращують роботу щитовидної залози та мають антиоксидантну дію.

Схожі новини