Передплата 2024 «Добра кухня»

Сиру, вина і видовищ!

Вдосталь отримали усі, хто відвідав кулінарний фестиваль «Свято сиру і вина»/

У вихідні (19-21 жовтня) увесь Львів, здавалося, зійшовся на площу Ринок, аби взяти участь у головній гастрономічній атракції осені — Третьому Святі сиру і вина. Вже у п’ятницю по обіді на площі не було де яблуку впасти, а що вже казати про суботу і неділю! Щороку міське сиро-винне свято стає масштабнішим, додаються нові атракції. Усі три дні присутніх тішив Ярмарок сиру і вина — численні ятки на площі, де різних смаколиків було до кольору до вибору. До яток постійно стояли черги — складалося враження, що за допомогою машини часу всі перенеслися у часи тотального дефіциту...

Ціни на пляшку вина коливалися від демократичних 30 “з копійками” гривень до тисячі (на елітних винних дегустаціях). Хмільний напій продавали і на розлив — по 20 гривень за пластиковий стаканчик. Зігрітися можна було глінтвейном по 12 грн. за стакан, або гарячим шоколадом — по 15. На свято привезли свою продукцію близько 80 фірм — виробників вина і сирів. Було і багато приватників — крім львівських виноробів, фермери з Кам’янця-Подільського, Кіровоградщини, Закарпаття. Привертали увагу і “кулінарні атракції”. Наприклад, ятка “Сири Італії” епатувала присутніх справжнім хамоном (копченою яловичою ногою) по 300 гривень за кілограм, аж ніяк не дешевшими салямі, окостом і фірмово упакованими шматками м’яса з салом. Та охочих спробувати навіть 10 грамів цих смаколиків також не бракувало! Були на площі Ринок і ятки зовсім “не в тему” — дехто продавав копчену рибу (товстолобик, сом, таранька) і... різні фрезерувальні інструменти.

Цінова політика на святі була досить лояльною: порція дерунів із сирною начинкою коштувала 15 гривень, порція сиру в клярі — 15 гривень, проція сирного фондю зі шматочком булки — 10 гривень. Були також ятки, на яких ціни зашкалювали. Наприклад, маленька сирна тарілочка (два шматочки моцарелли, кілька виноградин) — 50 грн. Фермерське господарство “Ростока” з Тячівського району Закарпаття привезло свої знамениті овечі білі сири і бринзи, але за ціною 70 грн. за кілограм. До речі, бринза дуже смачна, є і для справжніх закарпатців (дуже гостра), і адаптована для Львова — ніжніша за смаком. Привезли закарпатці і домашню копчену ковбасу по 100 грн. за кілограм.

Відкрили святкування новинкою — у перший день запрацювала Гігантська давильня винограду. У спеціальному “басейні” вмістилося близько тонни синього винограду, який, згідно із технологією виноробів, треба було подавити ногами. Розпочали цей танець перші особи свята — директор Андрій Сидор, відомі ресторатори Вардкес Арзуманян, Марк Зархін та інші. Усіх “озброїли” новими і чистими гумовими чобітками. Відзначитися у давильні міг будь-хто — достатньо було купити за 50 гривень у сувенірній ятці келих із логотипом свята — і скачи собі по винограду, скільки хочеш. Щоправда, особливо ніхто за келихами “не ламанувся”, а от подивитися, як давитимуть інші, зібрався величенький натовп.

На ятці одного ресторану італійської кухні готують незвичну страву — розмішують якісь інґредієнти просто у величезній сирній голові, та ще й розігрівають усе за допомогою горілки! “Ця страва називається різотто, — розповідає “ВЗ” директор ресторану Павло Нечаєв. — Італійський білий рис спочатку варять у білому вині, потім викладають у головку сиру пармезан, додають вино граппу, розігрівають, подають гарячим разом із прошутто (в’яленим м’ясом). Порція коштує 10 гривень”.

Провідні ресторани міста у суботу-неділю потішили шанувальників доброго алкоголю дегустаціями українських та іноземних вин. Хоча дегустації були платними (40-80 грн.), справжні винолюби не відмовляли собі у задоволенні посидіти у затишній атмосфері із келихом духмяного хмільного напою у руці і послухати розповідь сомельє про історію того чи іншого вина. На площі обладнали спеціальні намети. Всередині — вишукано сервіровані столи і навіть гардероб. Затишну атмосферу створювали дизайнерські світильники, оздоблені... порожніми винними пляшками. На дегустації “Найкращі каберне світу”, наприклад, подавали вино з Франції (виробник “Шато Лістран”), України (фірма “Колоніст”, яку заснував екс-міністр палива й енергетики України Іван Плачков), Південно-Африканської Республіки (знамените каберне фірми КВВ, яке виробляють тільки на експорт), чилійської фірми “ґранд резерве”. Завершальною нотою дегустації стало іспанське бренді на основі винного спирту.

Атракцією другого дня свята стало відзначення Дня сирника. Спеціально для цього одна з торгових марок-спонсорів приготувала ексклюзивний гігантський сирник, спечений за спеціальним рецептом. Виріб справді вражав — важив 200 кілограмів, розміром був 2 на 2 метри. Виготовили його за давнім гуцульським рецептом — без тіста, лише з домашнього сиру та гуцульського масла, з додаванням родзинок, кураги та вершків. Біля гігантського сирника зібрався великий натовп — кожному хотілося отримати “халявний” шматочок, хоча поруч у ятках таких і навіть смачніших сирників було до кольору до вибору. Але кулінарний виріб був настільки великим, що хвилин за 20 після початку роздачі натовп почав потихеньку зникати — смаколика вистачало усім! Дістався шматочок і кореспонденту “ВЗ”. Сирник смачний, але трохи більше цукру його б не зіпсувало...

Ще однією новинкою цьогорічного свята стало створення винних картин. Велику картину у техніці батику з використанням фарб на основі вина написали художники Марія та Володимир Гавриші. А кожен охочий міг отримати свій портрет, написаний на тонованому папері “винними” фарбами. “Вино досить ефектно розтікається, що дозволяє отримати унікальне зображення, — розповіла “ВЗ” Марія Гавриш. — Виходять по-справжньому експресивні та настроє­ві роботи. Малюємо вином двох відтінків — темно-червоним і рожевим. Жодних кольорових добавок та інших штучних компонентів. Ця техніка для нас є новою, але досить цікавою та захоплюючою. Вино старіє і змінюється просто на полотні, і це робить портрети неповторними”.

Схожі новини