Передплата 2024 ВЗ

Жовта картка для... священиків

Всупереч церковним канонам вони надто завзято агітували за кандидата у народні депутати.

«Батьківське упімнення» єпископ-помічник Львівської архієпархії УГКЦ Венедикт (Алексійчук) зробив двом душпастирям із Золочівського району. Цивільною мовою — виніс догану. Провина священиків полягала у тому, що вони перестаралися з політичною агітацією: публічно спонукали своїх парафіян підтримати під час парламентських виборів претендента на мандат народного депутата по в/о №123 — директора філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ВАТ «Укртранснафта» Тараса Батенка. А, як відомо, впливати на волевиявлення громадян Церква своїм служителям забороняє. Про це не раз категорично висловлювався і предстоятель УГКЦ Блаженнійший Святослав (Шевчук).

Приводом для санкцій стала активна участь золочівських душпастирів у вічі на підтримку пана Батенка. Під звуки козацького маршу на сцену, прикрашену величезним банером кандидата, вийшли п’ятеро священнослужителів різних конфесій, зокрема о. Михайло Сукмановський, о. Володимир Легкий, о. Василь Саган, о. Михайло Смолінський. А вже за ними — колишній дисидент Левко Лук’яненко, якого кандидат возить по округу для агітації. За ним — сам Тарас Батенко. Від імені колег слово взяв отець Сукмановський. Сказав зокрема: «Це було би некрасиво, якби ми сьогодні не прийшли і не подякували вам, Тарасе Івановичу, від усіх деканів…». Інші отці співали пісні на честь кандидата, а один із душпастирів зі сцени ще й диригував людьми на площі. В Інтернеті з’явився ролик з тієї події із промовистою назвою «Золочівські священики обтанцьовують Батенка».

Наша золочівська читачка пані Стефанія розповідає:

— Я не мала сил дивитися ту комедію, повернулася і пішла з майдану. Думала, що зімлію від ганьби…

Багато інших золочівців негативно сприйняли цю виборчу агітацію від людей у рясах. З натовпу чулися невдоволені вигуки, свист. Поряд із «фабричними» банерами на підтримку кандидата з’явилися написані плакати «Батенко, не прикривайся церквою!».

Неприємний осад у золочівців залишився і від виступу митрополита УАПЦ Макарія, який, як мовиться, передав куті меду. Звертаю­чись до вірян, сказав буквально таке: «Якщо в мажоритарному окрузі йде Тарас Іванович Батенко, то навіщо з Об’єднаної опозиції давати ще якихось кандидатів? Просто не розумію!».

Про те, що церковнослужителі активно підтримують і агітують за цього кандидата у депутати, нам повідомили і з Перемишлянського району (він теж входить у в/о №123). У деяких храмах відправляли Служби Божі за «мецената Тараса».

Грішать політикою священики не тільки на Львівщині. Минулої неділі, на свято Покрови, настоятель храму у селі Грубна Сокирянського району Чернівецької області закликав парафіян підтримати кандидата у нардепи від Партії регіонів Артема Семенюка. Мовляв, він робить багато добрих справ, тож віддайте свої голоси за «потрібних» людей.

Коментар для «ВЗ»

о. Павло ДРОЗДЯК, прес-секретар Львівської архієпархії УГКЦ

Бачимо, як і в Галичині кандидати активно маніпулюють релігійними почуттями віруючих. Мені довелося прийняти не одну скаргу від громадян, які десь були згіршені (прикро вражені) тим чи іншим словом священнослужителя.

Ще перед початком виборчої кампанії Блаженнійший Святослав задекларував абсолютну політичну незаанґажованість УГКЦ. Наша Церква дотримується цих принципів. Можливо, деякі священнослужителі не до кінця зрозуміли, яким чином можуть співіснувати в цей передвиборчий час з тими особами, які дають їм ті чи інші пожертви…

З тими отцями була розмова. Насправді, це — добрі душпастирі, які активно проводять пастирську діяльність. Але вони зробили помилку. Адже їхня подяка в конкретному місці перетворюється в агітацію…

Ті священнослужителі із Золочівського району були викликані до правлячого архієрея і отримали від нього батьківське упімнення, наш архієрей зробив їм серйозне зауваження. Владика говорив про душпастирську розторопність — щоб не стати причиною втрати довір’я у вірян. Церква розраховує на покаяння винуватців, на те, що вони усвідомлять, переосмислять свої вчинки.

Події, які трапилися в Золочеві, набули широкого резонансу. Про них згадував Блаженнійший Святослав в інтерв’ю для каналу ТВі. Він сказав, що йому соромно за таких священнослужителів…

А тим часом…

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Володимир видав розпорядження, що забороняє політичну агітацію в храмах і монастирях Украї­н­ської православної церкви.

Схожі новини