Передплата 2024 ВЗ

«Партії не можуть консолідувати український народ, а Церква – здатна»

Патріарх УПЦ КП Філарет закликав на виборах підтримувати тих, хто обстоює соборність України, державну українську мову.

Три дні гостював на Львівщині Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Святійший Патріарх Філарет. Адресуючи свої суто пастирські послання, глава УПЦ КП ще й поділився думками, які стосуються актуальних проблем суспільного життя.

Свої відвідини галицького краю Патріарх розпочав із поїздки до цілющого джерела в урочищі Заглиній Жовківського району. Разом із 260 священиками відправив тут Божественну літургію, послухати яку зійшлося понад 15 тисяч паломників. За всю багатовікову історію цієї святині біля неї вперше молилися архієрей і весь собор єпископів.

Наступного дня Патріарха Філарета приймав голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк. Керівник області розповів про міжконфесійну злагоду, яка панує на Львівщині, про співпрацю влади і духовенства, привернув увагу до головної події тижня — Форуму видавців. Користуючись нагодою, глава УПЦ КП заявив, що наступного року у роботі форуму візьме участь і Видавничий відділ Київської патріархії.

Патріарх Філарет порушив перед головою ОДА питання про виділення земельної ділянки під будівництво православного храму у Жовкві, і Михайло Костюк пообіцяв сприяти цьому.

Не було де яблуку впасти на зустрічі глави УПЦ КП із викладачами і студентами «Львівської політехніки». Протягом майже години Патріарх Філарет говорив про вагому роль Церкви у житті людини, про життєві орієнтири, яких вона повинна дотримуватися, щоб не помилятися у житті. Його промову кілька разів переривали гучні оплески.

— Кожного дня йде боротьба між добром і злом, — сказав з трибуни «Львівської політехніки» Патріарх Філарет. — Ми повинні покладати надію на Бога, але водночас не бути байдужими до всього того, що відбувається у світі, навколо нас. Сьогодні наша держава проходить випробування. Ви бачите, який наступ іде, є спроби нав’язати нам свою мовну імперію. Якщо ти байдужий до цього — то ти зрадник України…

На переконання Святійшого Патріарха, в обороні державності важливу роль відіграють Церква й освіта. За його словами, лише духовно згуртований народ може протистояти навалі чужинців.

— Наше завдання — об’єднати церкви Київського і Московського патріархату в одну помісну церкву, — заявив глава УПЦ КП. — Партії не можуть консолідувати український народ, а Церква — здатна. Якщо ми об’єднаємося, то разом із Греко-католицькою церквою це буде така потужна сила в Україні, яка ніколи не здасть нашу державність. І в цій боротьбі на першому місці має бути молодь, на неї покладаємо велику надію.

Кажучи про взаємовідносини Церкви і держави, про ставлення УПЦ КП до майбутніх виборів, Патріарх Філарет сказав:

— Ми не втручаємося у політику. Церква не повинна агітувати за ту чи іншу партію, за того чи іншого кандидата. Але водночас для Церкви не байдуже, хто буде народним депутатом України чи депутатом місцевих рад. Наша позиція — підтримувати тих, хто підтримує соборну державність, правду, державну українську мову. І ми не будемо підтримувати тих, які ідуть у депутати для того, щоб стати багатшими. Бо від них добра не буде, вони не захищатимуть Українську державу.

Коментар для «ВЗ»

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ

— В Україні частий гість московський патріарх Кирило. У національно-патріотичних політичних силах його візити вважають елементом духовної експансії. А як ви ставитеся до приїздів московського патріарха?

— Мене про це запитали відразу після того, як патріарх Кирило приїхав до нас невдовзі після свого обрання на московську патріаршу кафедру. Я відповів: «Ставлюся позитивно. Нехай приїжджає частіше — для того, щоб українцям розкрити очі. Після частих візитів патріарха Кирила і його виступів люди стали говорити: ми думали, що належимо до Української церкви (мали на увазі УПЦ Московського патріархату), а виходить, що до Російської…». Ось у цьому прозрінні є позитивна роль поїздок московського патріарха до України.

А щодо суті самих його візитів, то вони спрямовані на те, щоб позбавити самостійності і незалежності Українську православну церкву Московського патріархату. Тому ми нагадуємо ієрархам цієї церкви, щоб берегли свою самостійність і незалежність — бо її у них хочуть відібрати.

— Чи маєте можливість спілкуватися з главою УПЦ МП митрополитом Володимиром? Чи говорите з ним про православну інтеграцію?

— З митрополитом Володимиром зустрічаємося на офіційних заходах. Почали підготовку до переговорів про об’єднання, але Москва ці переговори УПЦ МП заборонила. Думаю, це — тимчасово. Прийде час, і наш діалог відновиться…