Передплата 2024 «Добрий господар»

У Ялті Януковича запитували про демократію, а він відповідав про… дефляцію

Одне з небагатьох місць у світі, де у нашого президента є можливість без обмежень поспілкуватися з високими міжнародними авторитетами – українська Ялта. Сюди уже дев’яту осінь поспіль мільярдер Віктор Пінчук, зять колишнього президента Леоніда Кучми, скликає західних та вітчизняних лідерів для розмови про європейську перспективу України.

Відчуваючи дефіцит уваги з боку офіційних керманичів, Віктор Федорович не проминає нагоди нагадати про себе поїздками на «Ялтинську європейську стратегію». Чекають на виступ нашого президента і високі гості — у надії почути щось таке, від чого приємно защеміло б серце євроінтеграторів-демократів. На жаль, як і попереднього разу, український президент їх розчарував…

Модератором цьогорічного форуму був колишній президент Польщі Александр Кваснєвський. Він звернувся до Віктора Януковича із запитанням, яке прозвучало як докір:

— Цього року ми маємо суперечливі почуття. З одного боку, треба привітати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС (йдеться, радше, про її усічений варіант — І. Ф.). Але маємо проблеми з політичними обставинами — це вибіркове правосуддя, справа Тимошенко... Питання до вас ось яке: як ви думаєте впоратися з цими проблемами після виборів?

Журналісти, які висвітлювали цю конференцію, у своїх репортажах згодом написали, що наш президент був незворушним, начебто не в його город кидали камінчик.

— Ми будемо продовжувати той шлях, який обрали і проголосили — шлях реформ, модернізації країни, — сказав він. — Безумовно, неможливо все зробити швидко, як хотілося б. Шлях реформ — це шлях непростий... Все, що нами зроблено — це зроблено вперше за роки незалежності. Вперше прийнято Податковий, Бюджетний кодекс...

Далі Янукович перераховував «значні» досягнення свого правління, згадав про відсутність інфляції і наявність невеличкої дефляції, неначе забувши, що його прямо запитували про падіння показника демократії.

Не витерпівши такого відвертого ігнорування, Кваснєвський зробив неприємний для Януковича підсумок: «Існують дві найважливіші речі для України — це скорочення бюджетного дефіциту та скорочення дефіциту демократії». Хтось інший на місці Віктора Федоровича провалився б від сорому під землю, але наш президент знову не відчув уколу «шпильки». Як і не помітив здивованих поглядів іноземців, які не могли зрозуміти, навіщо Януковичу стільки охоронців. І навіщо вони носили зі собою парасольки, якщо у Ялті весь час світило яскраве сонце…

Після свого виступу глава нашої держави не виявив бажання взяти участь у дискусії між учасниками, а полетів у своє «Межигір’я», хоча, за неписаними законами етики, господар має бути із гостями до кінця «забави». Тож про нагальні українські справи іноземці дебатували без «головного українця».

Напевно, Янукович боявся інших неприємних запитань. Виступ екс-держсекретаря США Кондолізи Райс засвідчив, що учасники Ялтинського форуму не збиралися загортати свої гострі думки у дипломатичні папірчики. Пані Райс зокрема заявила:

— Суд та ув’язнення Юлії Тимошенко спричинило велике занепокоєння у людей. Ця справа виглядає як політично мотивована. Сподіваюся, що український народ буде продовжувати здійснювати тиск на свій уряд з тим, щоб гарантувати політично незалежне правосуддя. Адже одного дня один керівник держави піде з посади, а на його місце прийде інший керівник. Я вірю в силу демократичних інституцій, але я також вірю в силу голосів людей. Весь світ дивиться на справу Тимошенко та на наступні парламентські вибори наступного місяця.

Згодом харизматична американка вчинила відвертий демарш: перебуваючи поруч з Януковичем, не привіталася з ним (як свого часу і німецький канцлер Ангела Меркель). А потім відмовилася ставати до протокольної фотографії. Організатори форуму довго чекали Райс на фотосесії, однак вона все не йшла. Не важко зрозуміти, з ким і через що не хотіла стояти в одному ряду колишня друга особа Америки…

В Ялті Януковича чекала ще одна неприємність: єврокомісар Штефан Фюле, глава МЗС Швеції Карл Більдт, а також євродепутат Елмар Брок оприлюднили комюніке, в якому закликали президента України припинити вибіркове правосуддя.

А Янукович не був би Януковичем, якби вкотре не допустив граматичного ляпу (хоча свою промову і читав з папірця). Прагнучи предстати оригінальним, він заглибився у давню історію і від хвилювання (чи то від незнання) великого грека Гомера назвав Го'мером (з неправильним наголосом на першому складі). Присутні також не зрозуміли, для чого Віктор Федорович приплів до України видуманого героя грецької міфології Геракла. Від нашого президента вони чекали зовсім іншого…